Lumina Creștinului


citește on-line
Lumina Creștinului
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZE: ANUL SFINTEI SCRIPTURI (II) 

Ezechiel

Profil general

Ezechiel este preot, fiul preotului Buzi, după toate probabilitățile, mai întâi, ucenic al profetului Ieremia, pe când acesta era la Ierusalim, iar Nabucodonosor cucerea Israelul. Spre deosebire de Ieremia, Ezechiel este deportat în Babilon, alături de elita țării și de rege.

După căsătoria sa, casa lui Ezechiel devine loc de adunare al celor din exil, un loc unde împreună cu cei prezenți povestesc fapte petrecute în libertate, în Israel.

Într-una dintre zile, pe când profetul avea în jur de treizeci de ani, are o viziune. Se afla pe malul râului Chebar, când a văzut slava lui Dumnezeu venind pe un car misterios. O mână se întinde spre el cu o carte pe care scria: Plângere, Tânguire și Jale (cf. Ez 2,10). Aude un glas care îi spune să mănânce acea carte, care devine în gura sa dulce ca mierea. Primește misiunea de a vorbi celor deznădăjduiți și celor care aveau inima împietrită. Este răpit și dus în mijlocul exilaților, la Tel-Aviv.

La început, Ezechiel nu știe ce are de făcut. Timp de șapte zile tace și stă retras. După șapte zile, Dumnezeu îl va face răspunzător de cei care se pierd, dacă nu-și va face datoria de profet.

În cadrul ministerului său profetic, Ezechiel se folosește de nenumărate gesturi simbolice, lăsând în acest mod loc pentru multe interpretări. Astfel, trasează pe o piatră schița Ierusalimului, construiește întărituri, așază o tablă de fier între el și imaginea cetății, doarme timp de trei sute nouăzeci de zile doar pe partea stângă, în semn de pocăință, pentru a purta păcatele Israelului, după care se va culca timp de patruzeci de zile pe partea dreaptă, pentru păcatele casei lui Iuda. Trăiește simulând greutățile din timpul unui asediu, mâncând foarte puțin și bând foarte puțină apă. Își taie părul și barba, o împarte în trei părți și îi dă foc; o parte în mijlocul cetății, arătând prin aceasta că o parte din popor va pieri în cetate, o partea din păr este tăiată bucăți cu o sabie, arătând că o altă parte, vor fi răpuși de sabie, iar ultima parte o lasă să fie purtată de vânt încotro vrea, pentru a-i simboliza pe exilați. Doar o mică parte din păr va rămâne și o va lega la poala hainei proprii.

După gesturile simbolice, Ezechiel are multe viziuni. Poate fi considerat pe bună dreptate cel mai mare vizionar. Vede nelegiuirea care se petrece la Ierusalim, cum oamenii se închină dumnezeilor străini, iar adevăratul Dumnezeu părăsește cetatea. Vor fi puși deoparte doar cei însemnați cu litera tau. Ceilalți vor fi pedepsiți pentru că au profanat templul.

După ce a făcut cunoscută mânia lui Dumnezeu asupra poporului, Ezechiel are și o viziune plină de speranță. Vede o câmpie plină de oase. Domnul se apropie și-l îndeamnă să spună oaselor să se adune, iar ele, treptat, treptat, prind viață și devin o mare mulțime de oameni. Este simbolizat Israelul care va reveni din exil, iar bucuria va fi atât de mare, ca și cum ar învia cineva din morți. Chiar și moartea soției devine un semn profetic.

Ezechiel este profetul nenorocirilor, dar și al speranței. Deseori revine ideea că Duhul lui Dumnezeu se va revărsa asupra poporului ales, iar acesta va fi din nou ceea ce a fost la început.

Noutatea pe care o aduce însă Ezechiel privește modul de a se raporta la lege. Aceasta nu va mai fi doar simplă literă, ci va deveni duh, va prinde viață în inimile celor care se vor deschide lui Dumnezeu.

O ultimă viziune îl va purta pe profet la Ierusalim, unde vor fi măsurate zidurile, camerele, curțile și porțile templului. Apar zorii eliberării din robie, iar Dumnezeu va restabili casa lui Israel.

Obiectiv

Cu mult curaj și prudență să corectăm pe cei care nu sunt pe calea Domnului.

Învățătură

De multe ori este o adevărată aventură să spui cuiva că a greșit. În special omul modern nu mai acceptă atât de ușor o astfel de remarcă. În timpul lui Ezechiel lucrurile stăteau la fel. Oamenii greșeau împotriva legii lui Dumnezeu și nu avea cine să le atragă atenția. Atunci Dumnezeu i-a trimis pe profeți, care, prin încurajări și prin amenințări au încercat să întoarcă poporul de la căile greșite.

Ezechiel dă impresia că este în culmea disperării. Multele imagini simbolice și multele viziuni pe care le are în legătură cu lipsa de convertire a poporului, fac din el cel mai mare profet vizionar.

Această formă aleasă de Dumnezeu pentru a prezenta mesajul său de convertire, trecea în ochii poporului deportat ca un mare semn de speranță. Dumnezeu mai dădea o șansă. Pentru a fi bine, trebuia împlinită legea întocmai, trebuia respectat templul, iar Dumnezeu trebuia să fie unicul căruia să i se dea slavă.

Imaginile și viziunile fac parte din pedagogia lui Dumnezeu. El nu vrea să pedepsească poporul înainte să-l avertizeze. Mai întâi dă șansă, apoi permite ca poporul să fie lovit. Reiese marea iubire pe care o are Dumnezeu față de făptura creată de mâinile sale și față de poporul ales, prin care să aducă mântuirea în lume.

Profeții în Vechiul Testament, Fiul lui Dumnezeu și apostolii în Noul Testament, iar papa, episcopii, preoții și diaconii, în timpul Bisericii, luminați de către Duhul Sfânt, au menirea de a întoarce poporul de pe căile greșite, pe singura cale care duce la Dumnezeu.

Practic

- Precizați câteva modalități prin care ar trebui să atenționăm pe cineva că a greșit.

- Citiți din Cartea profetului Ezechiel una dintre viziunile avute și încercați să extrageți mesajul pe care vrea să-l transmită.

- În lumina Cărții lui Ezechiel, care este imaginea pe care evreii, aflați în robia Babilonului, o au despre el?

- Care ar fi "relele" majore din comunitatea dumneavoastră, pe care nu reușiți să le corectați, pentru că vă este greu să atrageți atenția?

- La câte imagini și viziuni are profetul, sunteți parte din poporul ales, cum ați reacționa?

Texte de referință

"În anul al treizecilea, în ziua a cincea a lunii a patra, pe când mă aflam între robi, la râul Chebar, mi s-au deschis cerurile și am avut niște viziuni dumnezeiești" (Ez 1,1).

"Apoi mi-a zis: «Fiul omului, mănâncă ceea ce ai înainte, mănâncă această hârtie și mergi și vorbește casei lui Israel!». Atunci eu mi-am deschis gura și acela mi-a dat să mănânc cartea aceea. Și mi-a zis: «Fiul omului, hrănește-ți stomacul și satură-ți trupul cu această carte pe care ți-o dau eu!» Și eu am mâncat-o și era în gura mea dulce ca mierea. Apoi acela mi-a zis: «Fiul omului, scoală și mergi la casa lui Israel și le spune cuvintele mele, căci nu ești trimis la un popor cu vorbă necunoscută și cu limbă neînțeleasă, ci la casa lui Israel»" (Ez 31-5).

"De aceea vă voi scoate dintre neamuri și din toate țările vă voi aduna și vă voi aduce în pământul vostru. Vă voi stropi cu apă curată și vă veți curăți de toate nelegiuirile voastre și de toți idolii voștri vă voi curăți. Vă voi da o inimă nouă și un duh nou voi pune înlăuntru vostru, voi lua din trupul vostru inima de piatră și vă voi da o inimă de carne. Voi pune în voi duhul meu și vă voi face să umblați după legile mele și să păziți și să urmați rânduielile mele" (Ez 36,24-27).

"Apoi m-a dus înapoi la ușa templului și iată de sub pragul templului curgea o apă spre răsărit; pentru că templul era cu fața spre răsărit și apa curgea de sub partea dreaptă a templului, pe partea de miazăzi a jertfelnicului. M-a scos apoi pe partea cea de miazănoapte și m-a dus pe dinafară, împrejur, la poarta care dă spre răsărit și iată, apa curgea pe partea dreaptă... Și mi-a zis acela: «Această apă curge în partea de răsărit a țării, se va coborî în șes și va intra în mare și apele ei se vor face sănătoase»" (Ez 47,1-2.8).

Rugăciune

Doamne, știm că suntem greșitori și o recunoaștem atât de greu. Dă-ne curaj să ne îndreptăm. Amin.

» înapoi la cuprins «



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat