Lumina Creștinului


citește on-line
Lumina Creștinului
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZE: ANUL SFINTEI SCRIPTURI (II) 

Isaia

Profil general

Originar din Ierusalim, Isaia își iubește foarte mult locul de origine. A făcut parte din clasa de sus a societății, frecventând grupul înțelepților și al funcționarilor de stat. A fost un om foarte cunoscut și respectat. A fost căsătorit și a avut doi copii, cărora le-a dat nume profetice.

La vârsta de douăzeci și cinci de ani are o viziune în care îl vede pe Dumnezeu așezat pe un tron înalt, iar în jur, îngerii îl aclamau, spunând: "Sfânt, sfânt, sfânt este Domnul Sabaot, plin este tot pământul de mărirea lui..." (Is 6,3). Isaia se înspăimântă deosebit de tare văzând atâta maiestate și se vede pe sine ca fiind un om păcătos, un om pierdut, cu buze necurate, care locuiește într-un popor cu buze necurate (cf. Is 6,5). Din mijlocul viziunii se apropie un înger care are în mâini un cărbune aprins și, atingându-i buzele cu el, îi șterge și păcatele. Ca prin minune, Isaia devine un alt om. Se simte vrednic să-l vadă pe Dumnezeu, vorbește cu el, e sigur pe el și îl ascultă cu bucurie. Aceste trăsături nu-l vor părăsi niciodată. Isaia a devenit omul curajului. La întrebarea lui Dumnezeu: "Cine va merge pentru noi?", Isaia, plin de entuziasm și curaj, se oferă pe sine: "Iată-mă, trimite-mă pe mine!" (Is 6,8). Nu se mai îndoiește de starea lui de dinainte și se oferă să meargă în numele Domnului. Este momentul primirii vocației de profet.

În urma acestei viziuni, Isaia este convins de nobila și responsabila chemare de a merge în numele Domnului. E conștient că nu trebuie să tolereze existența răului, a nedreptății, a respectării altor legi, decât cea a lui Dumnezeu.

Imediat după viziune, se va ridica împotriva mediului aristocratic și-l va critica. Nici regele nu scapă de forța cuvântului său profetic. Îi va ataca destul de virulent pe cei care strâng averi pe seama celor sărmani, pe lucrătorii vamali, care interpretează legea după interesele proprii. Se va pronunța împotriva luxului și a femeilor provocatoare din Ierusalim, împotriva falșilor evlavioși, care deși aduc jertfe și arderi de tot peste măsură, nu săvârșesc binele și dreptatea și îl asupresc pe cel sărman.

În gura profetului mustrările sunt severe, iar pedepsele care vor urma vor fi aspre. Dacă vor fi continuate nedreptățile, Ierusalimul va fi prefăcut în ruină, regatul lui Iuda se va prăbuși, iar nenorocirea va veni asupra celor care schimbă binele cu răul și răul cu binele.

Isaia vorbește totuși de o parte a poporului care va scăpa cu viață. E vorba de cei care, puțini fiind, împlinesc cu multă conștiinciozitate legea. Aceștia vor constitui restul sfânt, care vor face ca Dumnezeu să locuiască din nou în Ierusalim.

Nici mediul politic și nici cel moral nu sunt excluse de la observațiile profetului. În viziunea sa, poporul ales nu trebuie să aștepte ajutor decât din partea lui Dumnezeu, refuzând orice alianță, fie și cu popoarele cele mai puternice. În ciuda acestor observații, regele Ahaz, de frica invaziei asirienilor, face alianță cu regele asirienilor, regatul lui Iuda devenind astfel vasal Asiriei, realitate dezaprobată de Dumnezeu, prin glasul profetului. Nici Ezechia, regele care a urmat lui Ahaz, nu este văzut bine de către profet când cere ajutorul egiptenilor pentru a scăpa de asirieni.

Isaia se remarcă în mod deosebit ca profet prin vestea că din neamul lui David se va naște Mesia, Emanuel, cel care va salva poporul de orice asuprire și va fi el însuși rege peste popoare. În timpul său va fi pace pe pământ și bună înțelegere între oameni.

Isaia moare în timpul persecuției regelui Manase.

Obiectiv

Îndepărtarea oricărei nedreptăți.

Învățătură

Isaia este model de dreptate. Înainte ca Dumnezeu să-l cheme prin viziunea măreției sale, el făcea parte din clasa superioară a societății. În timpul viziunii se recunoaște un păcătos. Știe că, acolo fiind, orgoliul l-a făcut să păcătuiască. Se recunoaște și el ca făcând parte din categoria celor care au nedreptățit pe alții. Recunoaște că nu e drept ca el să fie chemat atât timp cât are buzele necurate, cât timp face parte dintr-un popor cu buze necurate. Iar Dumnezeu îl purifică, îndreptățindu-l astfel să meargă în numele lui.

Deseori se va arăta prietenul celor defavorizați, se va așeza de partea celor sărmani și nedreptățiți. Misiunea sa, de multe ori dificilă și plină de primejdii, a făcut din el un profet curajos. A atenționat poporul, sfatul înțelepților, iar când a fost nevoie, chiar și pe rege. Nu a tremurat în fața nedreptății, ci a identificat-o, a conștientizat-o și a încercat s-o rezolve.

Multele profeții, împotriva Ierusalimului, a Siriei, a Babilonului, a Moabului, a Egiptului, a Etiopiei, a Tirului etc. îl arată pe Isaia ca un profet al neamurilor. Instaurarea legii lui Dumnezeu nu era doar o dorință pentru Ierusalim, ci pentru toate țările vecine.

Isaia excelează însă în profețiile despre Mesia. Îl vede născându-se din Fecioară, îl vede ca pruncul care va domni peste tronul și împărăția lui David. "O mlădiță va ieși din tulpina lui Iese și un lăstar din rădăcina lui va da" (Is 11,1). El singur va fi cel care va judeca după inima omului și nu după înfățișare. În vremea lui va fi instaurată împărăția lui Dumnezeu, împărăția dreptății și a iubirii.

Isaia este fără îndoială cel mai mare dintre profeți. În viziunea sa, Dumnezeu este singurul care poate da mântuirea. Lui trebuie să i se închine toate popoarele.

Practic

- În care moment al anului liturgic sunt citite multe din textele referitoare la Mesia, luate din Cartea profetului Isaia? Individualizați câteva și citiți-le!

- Care este legătura dintre purificarea buzelor de către înger, în viziunea gloriei divine avute de către Isaia și sacramentul spovezii?

- Dați câteva exemple de nedreptate din zilele noastre, prezente și în timpul profetului Isaia. Cum ați încerca să rezolvați aceste cazuri?

- În ce măsură putem deveni noi, ca și creștini, instrumente ale nedreptății?

- Încercând să îndepărtați nedreptatea mai întâi din familiile dumneavoastră, apoi de la locul de muncă. Cum ați putea-o face?

Texte de referință

"Nu mai faceți rău înaintea ochilor mei. Încetați odată! Învățați să faceți binele, căutați dreptatea, ajutați pe cel încercat, faceți dreptate orfanului, apărați pe văduvă!" (Is 1,16).

"Serafimi stăteau înaintea lui, fiecare având câte șapte aripi: cu două își acopereau fețele, cu două picioarele, iar cu două zburau. Și strigau unul către altul, zicând: «Sfânt, sfânt, sfânt este Domnul Dumnezeul Sabaot, plin este tot pământul de slava lui... ». Și am auzit glasul Domnului care zicea: «Pe cine îl voi trimite și cine va merge pentru noi?». Și am răspuns: «Iată-mă, trimite-mă pe mine!». Și el a spus: «Mergi și spune poporului acestuia: cu auzul veți auzi, dar nu veți înțelege și, uitându-vă, vă veți uita, dar nu veți vedea»" (Is 6,2-3.8).

"Poporul care locuia în întuneric va vedea o lumină mare și voi care locuiți în latura umbrei morții, lumina va străluci peste voi... Căci un prunc ni s-a născut nouă, un Fiu ni s-a dat nouă, a cărui stăpânire este pe umărul lui. Este numit: înger al marelui sfat, sfetnic minunat, Dumnezeu tare, biruitor, Domn al păcii, părinte al veacurilor care o să vină. Și mare va fi domnia lui și pacea lui nu va avea hotar. Va domni peste tronul și împărăția lui David, ca s-o întărească și s-o întemeieze pe judecată și prin dreptate, de acum și până în veac. Râvna Domnului Sabaot va face aceasta" (Is 9,1.5-6).

"O mlădiță va ieși din tulpina lui Iese și un lăstar din rădăcinile lui va da. Și se va odihni peste el Duhul lui Dumnezeu, duhul înțelepciunii și al înțelegerii, duhul sfatului și al tăriei, duhul cunoștinței și al bunei credințe. Și-l va umple pe el duhul fricii de Dumnezeu" (Is 11,1-3).

Rugăciune

Dumnezeule, dătătorul celor șapte daruri, copleșește-ne inima cu darurile tale și ajută-ne să înfăptuim dreptatea în toate împrejurările vieții. Amin.

» înapoi la cuprins «



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat