Lumina Creștinului


citește on-line
Lumina Creștinului
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZE: ANUL SFINTEI SCRIPTURI (II) 

Estera

Profil general

Sfânta Scriptură vorbește despre Estera ca fiind o evreică deosebit de frumoasă, orfană, pe care o creștea Mardoheu, în capitala Suza. După moartea părinților fusese adoptată ca fiică de unchiul său, Mardoheu. "Acesta fusese adus din Ierusalim împreună cu robii luați cu Iehonia, regele lui Iuda, pe care îl deportase Nabucodonosor, regele Babilonului" (Est 2,6).

Fiind stăpân peste multe țări, regele Artaxerxe i-a adunat pe toți guvernatorii și a dat un ospăț, care a durat șapte zile. La capătul lui, a dorit să i se prezinte regina Vasti, pentru a fi prezentată oaspeților. Aceasta a refuzat invitația regelui și, conform legilor din acel timp, trebuia să-i fie luată demnitatea de regină, neavând voie să se mai prezinte vreodată în fața regelui.

Oamenii regelui i-au propus acestuia să-i fie aduse cele mai frumoase tinere din regat, pentru ca el să-și aleagă pe una dintre ele, pentru a o ridica la demnitatea de regină.

Împreună cu celelalte tinere este adusă și Estera, tânăra adoptată de Mardoheu. Dintre toate, ea singură a plăcut regelui, iar acesta, luând-o de soție, i-a dat și demnitatea de regină.

Adevărata putere însă se afla în mâinile lui Aman, primul-ministru, care îl ura nespus de mult pe Mardoheu, pentru că refuza să i se închine. Pentru a se răzbuna, va obține cu mare ușurință de la rege să nimicească întregul popor evreu. Ziua este hotărâtă prin tragere la sorți.

Mardoheu simte că scăparea este în mâinile fiicei sale adoptive, ajunsă acum regină. Era însă un inconvenient. Nu putea să intre la rege dacă acesta nu o chema. I s-ar fi întâmplat ceea ce i s-a întâmplat și reginei Vasti.

Poporul, aflând de hotărârea regelui, care urma să fie pusă în practică prin Aman, a început să strige către Dumnezeu, postind și rugându-se.

La sfatul lui Mardoheu, împodobită cu cele mai frumoase bijuterii, regina se înfățișează înaintea regelui. Acesta, văzând-o atât de frumoasă, îi făgăduiește jumătate din împărăție. Estera îl invită la ospățul pregătit de ea. Artaxerxe onorează invitația reginei, în timp de Aman pregătește spânzurătoarea pentru Mardoheu. În noaptea imediat următoare ospățului, regele citește în Cronica însemnărilor zilnice despre faptele deosebite făcute de Mardoheu în favoarea regelui și hotărăște să-l înalțe în demnitate. Aman va trebui să execute ordinul împăratului și să-l onoreze pe Mardoheu. În următoarea seară, Estera îl invită din nou pe rege la ospăț și-i vorbește deschis despre hotărârea luată de Aman, cu privire la poporul său. Regele se întristează și iese în grădină pentru a reflecta la hotărârea pe care avea să o ia față de Aman. Întorcându-se, îl vede așezat la picioarele ei cerându-i îndurare. Crezând că dorește să o seducă, se hotărăște să-l ucidă. Aman va muri fiind spânzurat în spânzurătoarea pe care o pregătise lui Mardoheu.

Acest lucru se întâmpla în ziua în care, Aman, trebuia să ducă la împlinire ceea ce hotărâse din răzbunare, uciderea lui Mardoheu și a poporului israelit. Despre acest eveniment își amintesc evreii și astăzi și-l preamăresc pe Dumnezeu pentru că nu l-a lăsat pe poporul său să fie distrus de furia lui Aman.

În onoarea acestei zile s-a instaurat o sărbătoare, numită "Ziua sorților", pentru că în ziua în care sorții au hotărât ca ei să fie uciși, a fost ucis cel care dorea să-i ucidă.

Obiectiv

Să nu dorim să ne răzbunăm pe cei care ne fac rău.

Învățătură

Privită în ansamblu, Cartea Esterei vrea să fie o lecție pentru cei care ar încerca vreodată să facă rău poporului ales de Dumnezeu. Modalitatea în care Estera ajunge la curtea regelui este și ea plină de mister. Dintre toate tinerele aduse, ea este cea mai frumoasă. Când se hotărăște să intre la rege, spre deosebire de regina Vasti, nu numai că nu i se retrage demnitatea de regină, dar regele este gata să-i ofere jumătate din împărăție, onorând-o și cu prezența la ospățul pregătit de ea. Situația generală, inițial în defavoarea lui Mardoheu și a poporului lui, la sfârșit trece în favoarea lor, iar cel care a uneltit moartea este dat morții. O lecție pentru toți cei care, luptând împotriva poporului ales, luptă de fapt împotriva lui Dumnezeu.

În același timp, se poate trage și o altă învățătură: rugăciunea perseverentă și curajul poate învinge răul. Mardoheu vede în prezența Esterei la curtea regelui o prezență providențială. Mai lipsește curajul, care este impulsionat de rugăciunea și postul poporului aflat în dificultate. Estera recunoaște că i s-a oferit o oportunitate din partea lui Dumnezeu, tocmai pentru a-i salva poporul.

De asemenea și faptele de vitejie făcute în trecut de Mardoheu, citite de către rege, din Cronica însemnărilor zilnice, au importanța lor. Înainte să se ia hotărârea uciderii lui Aman, regele, din respect față de faptele făcute de Mardoheu, îl ridică pe acesta în demnitate, fapt care îl declasifică pe Aman, care nu făcuse astfel de fapte, decât din interes.

Împrejurarea providențială în care Estera este aleasă regină, inspirația regelui de a citi despre faptele lui Mardoheu, susținute împreună de către rugăciunea și postul poporului, toate acestea vorbesc despre providența lui Dumnezeu care are grijă de cel sărman, aflat în dificultate. Trebuie doar ca cel surghiunit să strige, să se roage și cu răbdare să aștepte ceasul salvării.

Practic

- Povestiți din memorie "fapte providențiale" pe care le-ați trăit.

- Cum considerați atitudinea lui Aman, ținând cont de răsturnarea situației în defavoarea lui?

- Luând în considerare amintirea faptelor bune, citite de Artaxerxe din Cronica însemnărilor zilnice și răsplata primită de Mardoheu pentru ele, care credeți că este însemnătatea faptelor bune făcute de creștini, în contextul în care la sfârșitul vieții vom fi judecați despre iubire?

- Credeți că în cazul Esterei, ceea ce a contat în alegerea sa ca regină, a fost doar frumusețea sa fizică sau se poate întrevedea voința lui Dumnezeu de a-și salva poporul prin ea?

- Cum înțelegeți în contextul Cărții Esterei proverbul: "Cine sapă groapa altuia, el cade în ea?".

- Ce contează în viață: frumusețea exterioară sau frumusețea interioară?

Texte de referință

"În acel timp era în capitala Suza un iudeu cu numele Mardoheu, fiul lui Iair, fiul lui Șimei, fiul lui Chiș, din seminția lui Veniamin. Acesta fusese adus din Ierusalim împreună cu robii luați cu Iehonia, regele lui Iuda, pe care îi luase Nabucodonosor, regele Babilonului. El creștea pe Hadașa, adică pe Estera, fiica unchiului său, deoarece ea nu avea nici tată, nici mamă. Fata aceasta era mândră la înfățișare și frumoasă la chip și după moartea tatălui ei, o luase Mardoheu de fiică" (Est 2,5-7).

"Iar Mardoheu a spus Esterei următoarele: «Să nu crezi că ai să scapi tu singură în casa regelui, dintre toți iudeii. Dacă tu o să taci în vremea aceasta, atunci salvarea și eliberarea vor veni pentru iudei din altă parte, iar tu și casa tatălui tău veți pieri. Și cine știe dacă tu nu ai ajuns la vrednicia de regină tocmai pentru aceste vremuri». Atunci Estera a răspuns lui Mardoheu: «Mergi, adună-i pe toți iudeii din Suza și postiți pentru mine; să nu mâncați și să nu beți trei zile, nici ziua, nici noaptea și voi posti și eu cu slujnicele mele și apoi mă voi duce la rege, deși aceasta este împotriva legii și dacă va fi să mor, voi muri»" (Est 4,13-16).

"Atunci Harbona, unul dintre eunucii regelui, a zis: «Iată și spânzurătoarea pe care a pregătit-o Aman pentru Mardoheu, care a vorbit bine de rege, stă la casa lui Aman, înaltă de cincizeci de coți». Iar regele a zis: «Spânzurați-l acolo!». Și au spânzurat pe Aman în spânzurătoarea pregătită de el. Numai așa s-a potolit mânia regelui (Est 7,9-10).

Rugăciune

Ajută-ne, Doamne, ca în orice împrejurare să facem binele. Ferește-ne de răutate, invidie și ură, iar la sfârșitul vieții ia în seamă doar faptele noastre de iubire. Amin.

» înapoi la cuprins «



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat