Lumina Creștinului


citește on-line
Lumina Creștinului
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZE: ANUL SFINTEI SCRIPTURI (II) 

Elizeu

Profil general

Elizeu provine dintr-o familie de agricultori. El însuși este agricultor. Într-o zi, pe când era la câmp, Ilie se apropie de el, aruncând haina sa asupra lui, gest profetic prin care arată că îl ia ca ucenic. Elizeu răspunde fără șovăire. În semn de bucurie, taie doi boi, pe care îi pregătește la focul făcut cu lemnul plugului și oferă o masă de despărțire tuturor slujitorilor și prietenilor, apoi îl urmează pe profet.

În urma gestului profetic făcut de Ilie asupra lui Elizeu, acesta îl urmează pretutindeni, chiar și în momentul în care Ilie simte că va fi răpit de către Dumnezeu. Elizeu îl însoțește până dincolo de Iordan. Este martor la minunea trecerii ca pe uscat prin Iordan, iar când Ilie îl întreabă ce vrea de la el, Elizeu îi cere, dacă e posibil, să primească de două ori duhul său profetic. Primul semn că l-a primit a fost reîntoarcerea lui Elizeu de dincolo de Iordan, când și el repetă același gest al lui Ilie. Lovește cu mantia apele Iordanului, iar acestea se deschid în fața lui, trecând ca pe uscat. Acesta va fi primul semn al autenticității misiunii sale.

Printre semnele deosebite înfăptuite de Dumnezeu prin el, pot fi: la poarta cetății Betel, locul unde se dădea cult unui vițel din aur, patruzeci și doi de copii au început să râdă de el, insultându-l. Elizeu îi blestemă făcând să iasă doi urși din pădure, care îi sfâșie pe toți. Altă dată va curăța fântânile de lângă Ierihon, aruncând sare în ele. O dată a făcut ca o mâncare de dovleci otrăvitori, culeși din neatenție, să fie comestibilă. Va înmulți pâinile de orz pentru a potoli foamea a o sută de profeți. Umple în mod minunat cu ulei vasele unei văduve, pentru ca, vânzându-le, să-și poată achita datoriile, să-și scape fiii de robie și să trăiască decent în continuare.

Elizeu era adesea găzduit de către o familie din Sunem. Aceasta nu putea să aibă copii. Elizeu le promite că Dumnezeu îi va ajuta. După un timp vor avea un copil, care, din cauza insolației, într-o zi, a murit. Mama copilului, în timp ce Elizeu lipsea, îl așază în patul lui, apoi chemându-l pe profet, acesta repetă gestul profetului Ilie făcut asupra copilului văduvei din Sarepta Sidonului. Copilul este înviat și redat mamei sale.

Într-o zi a venit la el Naaman, un general sirian, pentru a fi vindecat de lepră. Elizeu îl trimite să se scalde în râul Iordan, iar acesta, după multe insistențe acceptă și se vindecă. Dorind să ofere un cadou profetului, acesta îl refuză, în schimb, un slujitor de-al său, îi cere bani, fără să știe profetul. La aflarea veștii, lepra generalului sirian va veni asupra slujitorului profetului.

Elizeu își folosește carisma și în favoarea țării. Oferă apă oștirilor însetate. În locul lui Ahab, îl unge rege pe Iehu, care o va ucide pe Izabela, ca și pe întreaga ei familie, din cauza închinării la zeul Baal. Va da peste cap planurile de război ale regelui Siriei.

După alte profeții făcute celui de-al patrulea rege pe care l-a cunoscut, ajuns la adânci bătrânețe, Elizeu moare, alăturându-se astfel celorlalți profeți.

Comparativ cu profetul Ilie, care era un singuratic, sever și energic, Elizeu este sociabil, blând și binefăcător față de toți.

Obiectiv

Dobândirea blândeții prin generozitatea față de aproapele.

Învățătură

Elizeu își începe misiunea de profet pornind de jos, de la condiția agricultorului. Nu este o persoană învățată și nici nu a fost ucenic de profet până în acel moment. Este imaginea perfectă a celui chemat de Dumnezeu și pus să meargă în numele său.

Gestul profetului Ilie, prin care îl acoperă cu haina, devine pentru Elizeu, nu numai un simbol al viitoarei sale misiuni, aceea de ucenic de profet, dar devine un început al unui alt mod de viață. Elizeu nu va mai fi "agricultorul", cel care va împărți ogorul cu alți agricultori și îl vor pregăti pentru semănat și recoltat, ci va fi profetul, omul lui Dumnezeu, cel care va trebui să meargă și să vorbească cuvintele lui Dumnezeu. Mai mult, va trebui să-și conformeze viața cuvintelor pe care le va predica. Chemarea lui Dumnezeu îl schimbă ființial, din interior. Fiecare gest al său trebuie să vorbească despre Dumnezeu, fiecare vorbă trebuie să orienteze spre Dumnezeu.

Astfel pot fi înțelese gesturile lui de blândețe, de milă, de ajutor al celui aflat în strâmtorare, de eliberare a celui oprimat.

Alege să-l conducă pe Israel pe căile Domnului, nu prin asprimea cuvintelor, nici prin intensitatea vocii, ci prin puterea exemplului, modalitate care este simplu de imitat, atâta timp cât chemarea lui Dumnezeu la sfințenie este comună tuturor.

Blândețea este o virtute creștinească, dar dacă se transformă în generozitate față de aproapele, indiferent de forma în care se manifestă, devine cale spre sfințenie. Elizeu nu face calcule. Un profet este profet în orice loc și pentru toți. Un creștin este creștin în orice împrejurare, și trebuie să se comporte ca atare.

Practic

- Dați câteva exemple de sfinți care s-ar apropia ca trăire de profetul Elizeu.

- Față de profetul Ilie, Elizeu s-a caracterizat printr-o anumită reținere față de autoritățile civile. Cum considerați acest mod de a fi?

- Care dintre virtuțile profetului Elizeu ați dori să le aveți mai mult?

- Cum se conciliază ideea de blândețe la Elizeu cu blestemul față de copiii de la poarta cetății Betel?

- În care context se folosește în liturgie gestul făcut de profetul Elizeu de a arunca sare binecuvântată în apă, pentru ca apoi, prin rugăciunea și binecuvântarea preotului, apa să fie sfințită?

Texte de referință

"... iar pe Elizeu, fiul lui Safat, din Abel-Mehoia, să-l ungi profet în locul tău!... Atunci a plecat Ilie de acolo și a găsit pe Elizeu, fiul lui Safat, la arat; Acesta avea douăsprezece perechi de boi la pluguri și la perechea a douăsprezecea era chiar el însuși. Și Ilie a trecut pe lângă el, aruncându-i haina. Atunci, Elizeu a lăsat boii și s-a dus după Ilie, spunându-i: «Lasă-mă să merg să-mi iau rămas bun de la tatăl meu și de la mama mea și voi veni după tine!». Iar el i-a zis «Du-te și vino înapoi, pentru că ceea ce am făcut e făcut!». Plecând de la el, a luat o pereche de boi pe care i-a înjunghiat și, făcând foc din lemnele plugului, a fript carnea și au împărțit-o la oameni și au mâncat-o. Iar el s-a sculat și s-a dus după Ilie și a început să-i slujească" (1Rg 19,16.19-21).

"Atunci luând Ilie mantia sa și strângând-o vătălug, a lovit cu ea apa și aceasta s-a strâns la dreapta și la stânga și au trecut ca pe uscat. Iar după ce au trecut, a zis Ilie către Elizeu: «Spune-mi ce să-ți dau înainte să fiu luat de la tine». Iar Elizeu a zis: «Duhul care este în tine să fie îndoit în mine!». A răspuns Ilie: «Greu lucru ceri! Dar dacă mă vei vedea când voi fi luat de la tine, va fi așa; iar de nu mă vei vedea, nu va fi». Pe când mergeau și vorbeau, deodată a apărut un car având cai de foc și, despărțindu-i pe unul de altul, a ridicat pe Ilie în vârtej de vânt la cer" (2Rg 2,8-11).

"Și a venit Naaman cu caii și căruța sa și s-a oprit la poarta lui Elizeu. Iar Elizeu a trimis la el pe un slujitor să-i spună: «Mergi și scaldă-te de șapte ori în Iordan, pentru că se va înnoi trupul tău și vei fi din nou curat...». Atunci el s-a coborât și s-a scăldat de șapte ori în Iordan, după cuvântul omului lui Dumnezeu și i s-a făcut trupul ca trupul unui copil mic și s-a vindecat" (2Rg 5,9-10.14).

Rugăciune

Doamne, tu ai făcut din agricultorul Elizeu profetul tău. Ascultând de glasul slujitorilor tăi, ajută-ne să mergem pe calea blândeții și a păcii, pe care a mers el, slujindu-te pe tine. Amin.

» înapoi la cuprins «



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat