Lumina Creștinului


citește on-line
Lumina Creștinului
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZE: ANUL SFINTEI SCRIPTURI (II) 

Ilie

Profil general

Stabilitatea pe care au adus-o primii regi ai Israelului, i-a făcut pe unii dintre ei să se îndepărteze tot mai mult de Dumnezeu. Ahab, îmbătat și el de victoriile asupra altor popoare, de înfrumusețarea capitalei, în plină expansiune, de dezvoltarea comerțului, care începe să devină internațional, dă dovadă de o trufie de neînchipuit. La rândul ei, regina Izabela, răspândește din ce în ce mai mult cultul zeului Baal, astfel încât i se ridică un templu, sunt aduși patru sute de preoți să-i slujească, iar poporul lui Dumnezeu devine treptat poporul lui Baal.

În acest context apare Ilie, profetul trimis de Dumnezeu să refacă demnitatea poporului ales. S-a născut la Tesba, a locuit în ținutul lui Galaad și nu este cunoscut până în ziua în care vine la Ahab pentru a-i vesti trei ani de secetă, din cauza păcatelor sale și a poporului. Regele se îndârjește și mai mult în atitudinea sa de împotrivire față de Dumnezeu, vrea să-l ucidă pe Ilie, dar acesta se refugiază, la îndemnul lui Dumnezeu, pe malul râului Cherit, unde va bea apă din izvor, iar corbii îi aduc de mâncare. Profeția se împlinește, iar țara este cuprinsă de foamete.

După șase luni de refugiu pe malul râului Cherit, Ilie fuge în Sarepta Sidonului, unde întâlnește o văduvă săracă; ea nu mai are decât puțină făină și puțin ulei pentru o turtă, pentru ea și fiul ei, apoi vor muri. Ilie îi promite că, dându-i lui mai întâi să mănânce, până la revenirea ploii, uleiul și făina nu se vor termina, ceea ce s-a întâmplat întocmai. După un timp, copilul acestei văduve moare, iar Ilie îl învie, făcând astfel prima sa minune.

Între timp, Ilie propune lui Ahab și preoților lui Baal o confruntare. Adună poporul pe Muntele Carmel, vin și preoții lui Baal, preoții Astartei, ghicitorii și toți vrăjitorii de pe tot întinsul țării, iar Ilie îi îndeamnă să facă să cadă foc din cer, pentru a mistui jertfa de pe altar. Celor cărora jertfa nu li se va arde, să fie uciși.

În zadar au strigat preoții lui Baal să coboare foc din cer pentru a mistui jertfa. Când a venit rândul lui Ilie, era conștient că este singur. A făcut altarul din douăsprezece pietre, după numărul celor douăsprezece triburi ale lui Israel, a făcut un șanț și a turnat apă în el. Rugăciunea lui este scurtă și fierbinte. La fel este și apariția focului. A căzut din cer asemenea unui fulger, a mistuit carnea, lemnul, pietrele și apa din șanț. Atunci poporul a putut cunoaște care era adevăratul Dumnezeu, iar preoții lui Baal sunt uciși, așa cum fusese înțelegerea.

După acest eveniment, Ilie este foarte sigur că Dumnezeu va trimite ploaia mult așteptată. Izabela însă, plină de mânie, se leagă cu jurământ că îl va ucide, așa cum i-a ucis el pe preoții lui Baal. Ilie fuge din nou și se ascunde în pustiu. Merge timp de patruzeci de zile și patruzeci de nopți până la peștera în care Dumnezeu s-a arătat lui Moise. Aici, după o vijelie năprasnică, după un cutremur, apoi după un foc, Dumnezeu i se arată într-o ușoară adiere de vânt, precum s-a arătat lui Moise. Primește misiunea de a-și împlini pe mai departe datoria, precum și îndemnul de a-l unge pe Elizeu, ca profet în locul lui. Se reîntoarce în Israel și prevestește celor credincioși răsplata, iar celor necredincioși, pedeapsa. Ahab este amenințat din nou cu pedeapsa și va muri în chip groaznic.

Știind că el nu va muri, Ilie îl ia pe Elizeu să fie martor al trecerii sale din această lume. Merg împreună spre Ierihon, Ilie atinge Iordanul cu mantia sa, apoi îi propune lui Elizeu să-i ceară ceva. Elizeu vrea să vină asupra sa îndoit duhul profetic al lui Ilie, singura condiție este ca el să-l vadă pe Ilie plecând. Un car de foc îi desparte și Ilie este răpit, fiind văzut de către Elizeu.

Obiectiv

O trăire mai adâncă a cuvântului lui Dumnezeu.

Învățătură

Ilie apare deseori ca cel care va veni înaintea lui Mesia. El va fi cel care va deschide calea Mântuitorului. Evreii îi păstrează la cina pascală un scaun liber și-i pun un pahar pe masă, având credința că poate intra oricând, aducând astfel vestea nașterii Mesiei. Creștinii știu că această misiune a revenit lui Ioan Botezătorul și nu se sfiesc să-l asemene pe acesta cu Ilie, atunci când se vorbește de înaintemergătorul lui Isus. Ilie va apare ca reprezentant al profeților, alături de Moise, ca reprezentant al legii, împreună de Isus pe Muntele Tabor, când Isus, prin schimbarea sa la față, arată celor trei ucenici o fărâmă din paradis.

Misiunea lui Ilie a fost aceea de a reîntoarce poporul de la zeitățile străine, în special de cultul adus zeului Baal și de a-l readuce la cultul adevăratului Dumnezeu, la Dumnezeul alianței. Cuvântul său însă nu are trecere în fața lui Ahab și a Izabelei, care continuă să se închine altor zei și să trăiască în aceeași trufie și nedreptate ca până atunci. Nici măcar seceta nu-i impresionează. Singurul vinovat este Ilie, nu atitudinea lor păcătoasă pe care o au față de Dumnezeu.

Multele intervenții pe care Dumnezeu le are în viața lui Ilie, arată apropierea sa profundă față de cel care trebuia să aibă primul loc în Israel. Mâncarea pe care i-o aduceau corbii, apa din râul Cherit, făina și uleiul văduvei din Sarepta Sidonului, care nu se mai terminau, învierea fiului văduvei, focul căzut din cer pentru a mistui jertfa, întâlnirea cu Dumnezeu din pustiul Sinai, despărțirea Iordanului și trecerea lui pe malul celălalt ca pe uscat și ridicarea sa la cer în carul de foc, sunt tot atâtea semne prin care Ilie demonstrează că este alesul lui Dumnezeu.

A ignora cuvântul lui Dumnezeu și semnele care îl însoțesc este echivalent, din punctul de vedere al profetului, cu pedeapsa lui Dumnezeu.

Practic

- Ce asemănări există între Ilie și Moise?

- De ce pe Muntele Tabor, Isus apare flancat de Moise și Ilie?

- Ce impresionează în mod deosebit la Ilie?

- În ce sens Ilie devine înaintemergătorul lui Isus?

- Găsiți asemănări între jertfa lui Ilie de pe Muntele Carmel și alte jertfe din Vechiul Testament. Ce au ele în comun?

- Mai este astăzi profetul Ilie un profet actual?

- În ce măsură se continuă astăzi jertfa adusă de Ilie pe Muntele Carmel?

Texte de referință

"Atunci Ilie Tesbiteanul, profet din Tesba Galaadului, a zis către Ahab: «Viu este Domnul Dumnezeul lui Israel, înaintea căruia slujesc eu; În acești ani nu va fi nici rouă, nici ploaie decât când voi zice eu!». Și a zis Domnul către Ilie: «Mergi de aici, îndreaptă-te spre răsărit și ascunde-te la pârâul Cherit, care este în fața Iordanului. Vei bea apă din acel pârâu, iar eu am poruncit corbilor să-ți aducă mâncare acolo!»" (1Rg 17,1-4).

"Atunci a zis Ilie către popor: «Apropiați-vă de mine!». Și s-a apropiat tot poporul de el. Și a făcut altarul Domnului care fusese dărâmat. A luat Ilie douăsprezece pietre, după numărul semințiilor fiilor lui Iacob, către care a zis Domnul: «Israel va fi numele tău!». Și a zidit din pietrele acelea un altar în numele Domnului, făcând în jurul altarului șanț în care încăpeau două măsuri de sămânță. A așezat lemnele pe altar, a tăiat vițelul bucăți și le-a pus pe el. Și a zis: «Umpleți patru vase cu apă și turnați-le peste jertfa arderii de tot și peste lemne!». Și au făcut așa. Apoi a zis: «Faceți aceasta a doua oară!». Și au făcut la fel a doua oară. Și a zis: «Faceți așa și a treia oară!». Și umbla apa împrejurul altarului și șanțul se umpluse... Și s-a coborât foc de la Domnul și a mistuit arderea de tot și lemnele, și pietrele, și pământul și a mistuit și toată apa care era în șanț. Și tot poporul când a văzut aceasta, a căzut cu fața la pământ și a zis: «Domnul este Dumnezeu, Domnul este Dumnezeu!»" (1Rg 18,30-35.38-39).

"În timp ce mergeau ei pe drum și vorbeau, deodată a apărut un car și cai de foc și despărțindu-i pe unul de altul, l-a ridicat pe Ilie într-un vârtej de vânt la cer. Iar Elizeu se uita și striga: «Părinte, părinte, carul lui Israel și caii lui!»" (2Rg 2,11-12).

Rugăciune

Învață-ne, Doamne, să ascultăm de cuvântul tău și nu lăsa trufia să ne copleșească inima, pentru ca, nu pedeapsa să fie răsplata noastră, ci bucuria de a fi cu tine. Amin.

» înapoi la cuprins «



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat