Lumina Creștinului


citește on-line
Lumina Creștinului
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZE: ANUL SFINTEI SCRIPTURI (II) 

Solomon

Profil general

Când David a îmbătrânit, Adonia, unul dintre fiii săi mai mari, a dorit să fie rege în locul lui. David însă îl unge rege pe Solomon, unul dintre fii mai mici, fiul frumoasei și ambițioasei Batșeba. Astfel Solomon este impus ca rege Israelului chiar de tatăl său și primește poruncă să-i ucidă pe toți cei care într-un fel sau altul s-au împotrivit lui David și a căror viață, la timpul potrivit, au cruțat-o.

Solomon se bucură de ajutorul lui Dumnezeu încă din primii ani ai domniei. Are un vis care îi va marca domnia și care îl va face celebru, nu doar în vremea lui, ci până astăzi. Pe când se afla la Ghibeon, are un vis în care îi apare Dumnezeu și-l întreabă: "Ce vrei să-ți dau?" (1Rg 3,5). Analizând darurile deja primite: un tată bun, un tron sigur, un popor credincios etc. știindu-se tânăr, îi cere lui Dumnezeu; "minte pricepută, ca să asculte și să judece poporul, ca să știe să deosebească ce este bine de ce este rău" (1Rg 3,9).

Pentru că nu a cerut viață lungă, bogății sau moartea dușmanilor, Dumnezeu îi dă, pe lângă înțelepciune, bogății și slavă.

Prima ocazie în care își va face cunoscută înțelepciunea este o judecată între două femei. Uneia îi murise copilul în timpul nopții. Pentru că fiecare dintre ele reclama copilul viu, s-au dus la judecata regelui. Solomon a hotărât să taie copilul viu în două și să dea câte jumătate fiecăreia. Atunci adevărata mamă a propus, decât să fie ucis, mai bine să fie dat celeilalte femei. În urma acestei dorințe, Solomon și-a dat seama că ea este adevărata mamă, iar copilul i-a fost încredințat ei. Cu această ocazie întreg Israelul aude de înțelepciunea lui Solomon și îl cinstește ca atare.

Vestea înțelepciunii lui merge dincolo de hotarele țării. Vin oameni din multe locuri să-i asculte sfaturile și cuvintele de înțelepciune care ies din gura lui. Chiar regi și regine vin cu daruri și-l ascultă.

Solomon nu a luptat pentru câștigarea altor teritorii, a păstrat doar ceea ce primise de la tatăl său. În timpul său au dispărut însă luptele interne, invidia și certurile. Încheie alianțe cu filistenii și fenicienii. Își ia femei din alte neamuri, încheind astfel alianțe între poporul său și neamurile lor.

Împarte țara în douăsprezece districte, după cele douăsprezece seminții ale lui Israel. Fiecare district trebuia să asigure curățenia și buna orânduială de la curtea regelui câte o lună pe an. De asemenea tot ele se vor îngriji ca la curtea regelui să nu lipsească hrana, atât pentru personal cât și pentru animale.

Înțelepciunea, bogăția și pacea îi îngăduie lui Solomon să fie un rege constructor. Construiește aproape în toată țara: fortificații, cetăți întărite, cetăți pentru carele de război, pentru călăreți, grânare etc. În șapte ani construiește templul, iar în treisprezece ani palatul regal.

Sfințirea templului rămâne însă cel mai important eveniment din timpul domniei lui. Atunci preoții au purtat chivotul Domnului, cortul și vasele sfinte în sfânta sfintelor, iar un nor a acoperit atunci templul, semn că slava lui Dumnezeu și-a luat locul în locuința sfântă.

În cele din urmă, din cauza diferențelor de taxe dintre nord și sud, a bogățiilor și a femeilor provenite din alte neamuri, regele Solomon începe să decadă, iar după moartea lui, regatul se va diviza în două.

A domnit asupra Israelului timp de patruzeci de ani, iar după moartea a fost înmormântat alături de David, tatăl său, în cetatea lui David.

Obiectiv

Dobândirea înțelepciunii printr-o viață demnă.

Învățătură

Solomon a fost vestit pentru înțelepciunea sa. Nu și-a dorit de la Dumnezeu, nici bogății, nici răzbunare față de dușmani. A dorit înțelepciune, iar Dumnezeu i-a dat mai mult decât ceea ce a cerut. Lui îi sunt atribuite Cartea Proverbelor, Ecleziastul și Cântarea Cântărilor, cărți de o înțelepciune rară, mai ales în ceea ce privește relația copil-părinte, prieten-prietenă, Dumnezeu-om. Înțelepciunea sa se remarcă în toate împrejurările: judecată între oameni, modul de a administra regatul, de a încheia alianțe cu popoarele vecine, în măreția construcțiilor și mai ales în construirea templului de la Ierusalim, cel pe care David nu-l putuse construi, pentru că vărsase mult sânge.

Înțelepciunea lui Solomon a devenit de-a lungul veacurilor model de inspirație, în special pentru poeți. Maximele sale, pline de înțelesuri profunde, sunt valabile și astăzi.

Demnitatea este aceea care îl conduce pe om la înțelepciune. Sfârșitul vieții lui Solomon, caracterizat de rătăcire departe de legea lui Dumnezeu, din cauza păcatelor sale, l-a dus la pierderea demnității pe care a avut-o la început. Din îndurare, Dumnezeu nu-l pedepsește în timpul vieții, dar după moarte, regatul se va dezbina, iar bogățiile adunate și ele vor fi risipite.

Și-a pierdut viața simplă, trăită în credința și în frica de Dumnezeu, și-a pierdut și demnitatea. Puterea l-a orbit.

Omul care trăiește în simplitate, dar cu frică și respect față de Dumnezeu, este învrednicit de Dumnezeu cu o demnitate deosebită. În acest sens, sfinții Bisericii sunt exemple care vorbesc de la sine. Păcatul îl îndepărtează pe om de om și pe om de Dumnezeu. Păstrarea demnității este cea care îl apropie și de Dumnezeu și de om.

Practic

- Citiți împreună câteva fragmente din Cartea Proverbelor, din Cartea Ecleziastului și din Cântarea Cântărilor și încercați să descoperiți care este valoarea lor pentru zilele noastre.

- Ce apreciați la Solomon în mod deosebit?

- Mai este posibilă înțelepciunea astăzi?

- Care este diferența între a fi înțelept și a fi deștept?

- Ce însemnă a fi înțelept din punctul de vedere al lui Dumnezeu?

Texte de referință

"Și s-a așezat Solomon pe tronul lui David, tatăl său, și domnia lui a fost foarte strălucită. Atunci a venit Adonia, fiul Haghitei, la Batșeba, mama lui Solomon și i s-a închinat. Și ea i-a zis: «Ai venit cu pace?». Iar el a răspuns: «Cu pace!». Apoi a zis: «Am să-ți spun o vorbă!». Și ea a zis: «Spune!». Și a zis el: «Tu știi că domnia era a mea și că tot Israelul privea la mine ca la viitorul lor rege; dar domnia a trecut de la mine și i s-a dat fratelui meu, pentru că de la Domnul i-a fost lui aceasta»" (1Rg 2,12-15).

"La Ghibeon însă s-a arătat Domnul lui Solomon noaptea în vis și a zis: «Cere ce vrei să-ți dau!» Și a zis Solomon: «Tu ai făcut cu slujitorul tău David, tatăl meu, mare milă; și pentru că el s-a purtat cu mare vrednicie și cu dreptate și cu inima curată înaintea ta, nu ți-ai luat această mare milă de la el și i-ai dăruit un fiu pe tronul lui, precum este astăzi. Și acum, tu, Doamne Dumnezeul meu, ai pus pe slujitorul tău rege în locul lui David, tatăl meu; însă eu sunt foarte tânăr și nu știu să conduc... Dăruiește-i slujitorului tău o minte pricepută, să asculte și să judece pe poporul tău și să deosebească ce este bine și ce este rău, căci cine poate să conducă pe acest popor al tău, care este nesfârșit de mare?»" (1Rg 3,5-7.9).

"În anul al patrulea, în luna Zif, care este a doua lună a anului, a pus el temelia casei Domnului. Iar în anul al unsprezecelea, în luna Bul, care este luna a opta, a terminat el templul, cu toate părțile lui și după toate rânduielile, așa că l-a zidit în șapte ani" (1Rg 6,37-38).

"Timpul domniei lui Solomon în Ierusalim și peste tot Israelul a fost de patruzeci de ani. Și a adormit cu părinții lui și a fost înmormântat la un loc cu părinții lui, în cetatea lui David, tatăl său, iar în locul lui, în Ierusalim, s-a făcut rege Roboam, fiul său" (1Rg 11,42-43).

Rugăciune

Nu-mi da, Doamne, bogății, ca să nu mi se îndepărteze inima de la calea ta. Dă-mi înțelepciune ca să rămân mereu lângă tine. Amin.

» înapoi la cuprins «



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat