Lumina Creștinului


citește on-line
Lumina Creștinului
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZE: ANUL SFINTEI SCRIPTURI (II) 

David

Profil general

După ce Dumnezeu nu l-a mai vrut rege pe Saul, la trimis pe Samuel la Betleem, să-l ungă rege pe unul dintre fiii lui Iese. Când i-a văzut pe cei șapte din cei opt fii ai lui Iese, Samuel și-a zis că va fi unul dintre ei, dar Domnul îl alesese pe cel mai mic, care lipsea, pe David.

În acel timp, David era păstor. Venind de la turmă, Samuel îl unge ca rege, iar Duhul lui Dumnezeu coboară asupra lui. Se întoarce totuși la turmele sale și își petrece ziua cântând din harpă, dansând și compunând cântări. Din acest punct de vedere era foarte cunoscut prin tot ținutul, atât de cunoscut încât, până și Saul aude de iscusința lui. Îl cheamă la curtea sa și-l pune să-l înveselească prin diferite cântări, în momentele sale de tristețe. Îl face chiar purtătorul său de arme.

Într-o zi, pentru că trei din frații săi erau soldați în slujba regelui, David este trimis de către tatăl său să le ducă de mâncare. Cum ajunge îl vede pe un filistean uriaș, numit Goliat, care îi înspăimânta pe israeliți prin atitudinea sa impunătoare. Convins că Dumnezeu este de partea Israelului și că, ajutat de el, îi vor birui pe filisteni, David merge să-l provoace pe uriașul soldat. După ce renunță la hainele date de Saul și la armele lui grele, David rămâne cu puterea lui Dumnezeu, cu praștia și cu câteva pietricele. Fiind mai sprinten decât filisteanul, pune piatra în praștie și trage primul. Piatra, care îl nimerește pe filistean în frunte, îl dă la pământ. Atunci David îi scoate sabia din teacă și-i taie capul în văzul întregii armate a filistenilor, care fuge îngrozită.

Această faptă de vitejie îl face cunoscut pe David în fața poporului, îi dobândește prietenia lui Ionatan, fiul lui Saul, precum și iubirea fiicei lui, Micol. Saul începe să fie invidios pe reușitele lui David, de aceea, în mai multe rânduri încearcă să-l ucidă.

Două sunt momentele în care David îl are pe Saul în mâini și ar fi putut la rândul său să-l ucidă. Se mulțumește însă să-i dea lui Saul lecții de milostivire. Îi va tăia prima dată o bucată din haină, iar a doua oară îi va lua sulița și vasul cu apă, dorind prin aceasta să-i arate că ar fi putut să-l ucidă, dar milostivirea este mai mare decât răzbunarea.

David își va dovedi noblețea sufletească chiar și după moartea lui Saul, când îl va ucide pe cel care, cu mândrie, se va lăuda că l-a ucis cu sabia sa pe rege. Astfel de momente îl vor inspira pe David, care compune în acest sens, cei mai frumoși psalmi.

În momentul în care este uns oficial ca rege, la Hebron, David va avea un singur țel: să constituie o țară cu o capitală demnă și pe măsură. Își va întemeia o armată puternică și bine dotată și cu ea, încă de la prima luptă, cucerește Ierusalimul, ocupat pe atunci de către iebusei. Mai mult, își întinde stăpânirea asupra Damascului, Amonului, Moabului și Edomului.

Ierusalimul va fi, nu doar capitala politică, ci și capitala religioasă. Va aduce la Ierusalim chivotul Domnului și va dori să construiască și un templu, dar Dumnezeu va păstra acest proiect pentru fiul său, Solomon.

În măreția sa, David va face și multe greșeli, în special de ordin moral, greșeli pentru care va plăti în timpul vieții, iar altele pentru care se căiește, Dumnezeu i le va ierta.

În statul constituit de David se va împământeni ideea de stat mesianic, al cărui rege este Mesia, care urmează să vină. În noua împărăție orbii vor vedea, șchiopii vor merge, surzii vor auzi etc. Este vorba de împărăția instaurată de Isus Cristos.

Obiectiv

A ști să iertăm pe cei care greșesc față de noi.

Învățătură

David este ales de Dumnezeu să succeadă lui Saul. Alegerea sa este o surpriză și pentru Samuel, care văzându-i pe cei șapte frați ai săi, spera să fie unul dintre ei. Dumnezeu însă îl alege pe cel mai mic, pe un păstor. Îl alege și îl unge ca rege.

În modestia sa, David, deși uns rege, nu preia puterea imediat. Îl respectă pe Saul, considerându-l încă unsul lui Dumnezeu. De aceea, când are ocazia, nu-l ucide, cu toate că Saul îl ura foarte mult.

Victoriile și realizările lui David sunt rodul umilinței și al simplității sale. Suflet sensibil, David își arată măreția, nu doar prin lupte, ci și prin cântările psalmilor, atât de frumoase și pline de conținut și astăzi.

Totuși, în anumite împrejurări greșește și David. Însă, ceea ce este relevant este faptul că el știe să ceară iertare, iar Dumnezeu i-o oferă.

Dorința pe care o are, de a construi o casă lui Dumnezeu, la prima vedere pare că îl uimește pe Dumnezeu însuși, dar pentru că ideea este nobilă și pentru că el a vărsat mult sânge, Solomon va fi cel care va construi mărețul templu de la Ierusalim, simbol al prezenței lui Dumnezeu și al unității neamului israelit pentru multă vreme.

Era mesianică pe care o deschide David prin domnia sa se va împlini în persoana lui Isus Cristos. Astfel o va proclama Zaharia: "Binecuvântat este Domnul, Dumnezeul lui Israel, pentru că l-a vizitat și l-a răscumpărat pe poporul său și a înălțat cortul mântuirii pentru noi în casa lui David, slujitorul său..." (Lc 1,68-69). Îngerul care vestește nașterea Mesiei, va recunoaște la rândul său că acesta s-a născut în cetatea lui David: "...astăzi în cetatea lui David vi s-a născut Mântuitorul" (Lc 2,11).

Practic

- ?inând cont de faptul că nu exista explicit porunca iubirii față de Dumnezeu și față de aproapele, cum explicați că David, deși urât de către Saul, nu-l ucide pe acesta, când are de atâtea ori ocazia s-o facă?

- Care considerați că sunt criteriile pentru care Dumnezeu îl alege pe David ca rege?

- Cum este relația cu aproapele nostru în lumina relației lui David cu Saul?

- Care este lecția principală pe care ne-o dă David?

Texte de referință

"După aceea a zis Samuel către Iese: «Oare toți fiii tăi sunt aici?». Iar Iese a răspuns: «Mai am unul mai mic. Acela paște oile». A zis Samuel: «Trimite să-l aducă, pentru că nu vom mânca până nu vine și el». Și a trimis Iese și l-au adus. Acela era bălan, cu ochii frumoși și plăcut la față. Atunci Domnul a zis: «Scoală-te și unge-l, căci acesta este!». Și a luat Samuel cornul cu ulei și l-a uns în mijlocul fraților săi și a coborât Duhul Domnului asupra lui David din ziua aceea și după aceea. Iar Samuel s-a sculat și a plecat la Rama" (1Sam 16,11-13).

"David și-a băgat mâna în traistă, a luat de acolo o pietricică, a pus-o în praștie și l-a lovit pe filistean în frunte, iar el a căzut cu fața la pământ. Așa l-a biruit David pe filistean cu praștia și cu piatra, lovind pe filistean și ucigându-l; sabie nu se afla în mâna lui David" (1Sam 17,49-50).

"David s-a sculat și a tăiat ușor poala hainei de deasupra lui Saul... Apoi s-a sculat și David și ieșind din peșteră, a strigat după Saul și a zis: «Domnul meu, rege!». Saul s-a uitat înapoi, iar David s-a aruncat cu fața la pământ și i s-a închinat. Apoi a zis David către Saul: «De ce asculți de vorbele oamenilor care zic: Iată, David uneltește rele împotriva ta?»" (1Sam 24,6.9-10).

"Au venit toți bătrânii lui Israel la rege în Hebron și a încheiat cu ei regele David legământ în Hebron, înaintea Domnului; și au uns pe David rege peste tot Israelul" (2Sam 5,3).

"Apropiindu-se vremea lui David să moară, a lăsat el fiului său Solomon acest legământ: «Iată eu mă duc pe drumul pe care toți se duc; Fii tare și fii bărbat...». Și a murit David ca și părinții săi și a fost înmormântat în cetatea lui David" (1Rg 2,1-2.10).

Rugăciune

Doamne, Dumnezeul nostru, cât de minunat este numele tău pe tot pământul! Slava ta se înalță mai presus de ceruri. Doamne, Dumnezeul nostru, cât de minunat este numele tău pe tot pământul! Amin (Ps 8,1.9).

» înapoi la cuprins «



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat