Lumina Creștinului


citește on-line
Lumina Creștinului
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZE: ANUL SFINTEI SCRIPTURI (II) 

Ghedeon

Profil general

Ghedeon este omul care, mișcat de ceea ce li se întâmplă lui și celor din același neam cu el, primește misiunea specială de la Dumnezeu să facă ordine, apoi revine la munca de mai înainte.

Pentru că au început să facă rele înaintea lui Dumnezeu, fiii lui Israel au fost dați pe mâna madianiților, amaleciților și a altor popoare din pustiu. Atât de dure erau aceste popoare, încât, israeliții erau nevoiți să fugă din calea lor, să se ascundă în munți, în peșteri sau în locuri unde era greu de pătruns. De multe ori, când era culesul roadelor, acești dușmani veneau și prădau totul. În fața unei astfel de priveliști, poporul israelit, îndepărtat de Dumnezeu prin relele pe care le făcea, ajunsese la disperare. Era nevoie numaidecât de cineva care să-i scape de această nenorocire.

Într-un astfel de context apare Ghedeon, fiul lui Abiezer, un bărbat voinic, puternic și viguros, care provenea dintr-o familie cinstită și modestă și dintr-o seminție oarecum lipsită de importanță, cea a lui Manase. Până în acel moment, Ghedeon nu ieșise cu nimic în evidență.

Dumnezeu îl alege pe acest bărbat pentru a-l elibera pe poporul său de asuprirea dușmanului și pentru a-i reda libertatea și liniștea, precum și bucuria folosirii roadelor propriei munci.

Pe când treiera grâul, îngerul Domnului îi apare lui Ghedeon și-i transmite ceea ce are de făcut. La început acesta refuză, apoi cere un semn prin care să fie sigur că alegerea este de ordin divin. Chiar sub ochii săi, jertfa pe care o pregătise oaspetelui ceresc este mistuită de flăcări.

În noaptea următoare, Ghedeon dărâmă locul pregătit pentru jertfe în cinstea zeului Baal, distruge stâlpul care o închipuia pe Astarteea și-i aduce jertfe lui Dumnezeu. A doua zi de dimineață, închinătorii acestor zei consideră gestul o blasfemie, iar el, prin glasul tatălui cere să fie judecat direct de mânia zeului Baal, ceea ce nu se întâmplă. Acesta este momentul în care Ghedeon, nu numai că își scapă viața, dar dobândește și un mare respect din partea celor de un neam cu el.

În urma acestui eveniment își adună o armată deosebit de mare, mai cere de la Dumnezeu și alte semne, pentru a fi sigur că merge în numele său, apoi pornește la luptă. Cere ca în următoarea noapte, lâna întinsă pe pământ, să fie plină de rouă, iar în jur să fie uscat. A doua noapte cere ca lâna să fie uscată, iar pământul să fie plin de rouă, ceea ce se întâmplă întocmai. Astfel semnul alegerii sale din partea lui Dumnezeu e sigur, iar el, după o veritabilă selecție, din treizeci și două de mii de oameni adunați pentru a-i alunga pe dușmani, mai rămâne cu trei sute, alături de care, în miez de noapte, cu ajutorul lui Dumnezeu, reușește să-l nimicească pe dușman.

După eliberarea țării, Ghedeon revine la munca de mai înainte, a câmpului. Refuză să domnească peste Israel. Este totuși foarte respectat de către popor, care face pentru el un veșmânt brodat cu aur și diamante, un obiect de cult idolatru.

Obiectiv

Să știm să citim semnele timpului.

Învățătură

Nu trecuse prea mult timp de când Iosua împărțise țara promisă fiilor lui Israel. Legile primite de Moise în pustiul Sinai erau clare. Îndemnurile date de Iosua înainte de moartea sa erau, de asemenea, destul de clare. Poporului liniștit și ferit de mânia dușmanilor, începuse să-i meargă bine. Uitase însă de promisiunile făcute lui Dumnezeu. Au început să meargă pe căi greșite, să se închine la idoli și să preia din obiceiurile popoarelor păgâne.

Deși israeliții erau aceia care se îndepărtaseră de Dumnezeu, din îndurare, Dumnezeu îl alege pe Ghedeon pentru a-i elibera de mâna distrugătoare a popoarelor dușmane. Ghedeon era persoana de care Dumnezeu avea nevoie în astfel de împrejurări. Știa că el este omul liniștit care își vede de lucrările sale de la câmp și nu are timp să se preocupe de idolii păgânilor. El este omul simplu, neimplicat în mediul social, omul care își trăiește credința în simplitatea inimii, dar care, la rândul său, are de suferit din cauza celor de același neam, care au preocupări idolatre. Am putea spune fără echivoc că Ghedeon este simbolul celor care, deși neimplicați la rău, suferă împreună cu cei care fac răul, pedepsiți fiind de mânia divină.

Simplitatea trăirii credinței lui îl mișcă pe Dumnezeu, de aceea el este alesul. Avem de-a face cu o chemarea specială din partea lui Dumnezeu, fără ca persoana chemată să aibă vreun merit deosebit. Alegerea lui din partea lui Dumnezeu vine tocmai pentru a arăta că forța adevărată stă, nu la oameni, ci la el, la Dumnezeu. Inițial, Ghedeon se îndoiește de alegerea divină, de aceea cere semne, iar Dumnezeu nu întârzie să i le arate. Era suficient să privească în jur și să recunoască mânia lui Dumnezeu din cauza îndepărtării poporului. Ghedeon însă nu are timp să observe nici măcar relele, experimentează în schimb pedepsele. Și el rămânea fără grâne. Și el era nevoit să se ascundă pentru a nu fi ucis. La rândul său suferea de foame, pentru că recoltele îi erau furate. Sunt tot atâtea semne din care israeliții erau invitați să citească. A fost nevoie de intervenția lui Dumnezeu pentru a le deschide ochii, ochi închiși de către închinarea la idolii, care nu aud, nu văd și nu au suflare în gura lor.

Practic

- Cum considerați în contextul vremii necredința lui Ghedeon față de alegerea din partea lui Dumnezeu, date fiind semnele cerute?

- În privința chemării din partea lui Dumnezeu, care considerați că sunt asemănările și deosebirile dintre Moise, Iosua și Ghedeon?

- De ce nu-l lasă Dumnezeu pe Ghedeon să meargă la luptă cu treizeci și două de mii de soldați, în contextul în care dușmanii semănau atâta groază în rândul fiilor lui Israel?

- În ce împrejurări credeți că este nevoie astăzi de intervenția directă a lui Dumnezeu?

- Se mai experimentează astăzi binomul păcat-pedeapsă ca în vremea Vechiului Testament? În ce sens?

Texte de referință

"Fiii lui Israel au început iarăși să facă rele înaintea Domnului și Domnul i-a dat pe mâinile madianiților pentru șapte ani. Și mâna madianiților era grea pentru Israel și fiii lui Israel și-au făcut, de răul madianiților, ascunzători în munți și peșteri și stânci greu de pătruns. Când Israel semăna, veneau madianiții, amaleciții și locuitorii din pustiu la ei și stăteau la ei în corturi, mâncând roadele pământului până la Gaza și nu lăsau pentru hrana lui Israel nici oaie, nici bou, nici măgar. Căci ei veneau cu vitele și cu corturile lor și veneau mulți ca lăcustele; ei și cămilele lor erau fără număr și cutreierau țara lui Israel și o pustiau... Atunci a venit îngerul Domnului și a șezut în Ofra sub un stejar, care era al lui Ioaș, tatăl lui Abiezer și fiul său, Ghedeon treiera atunci grâul în arie, ca să-l ascundă de madianiți. Și i s-a arătat îngerul Domnului și i-a zis: «Domnul este cu tine, voinicule!». Iar Ghedeon i-a zis: «Domnul meu, dacă Domnul este cu noi, pentru ce ne-au ajuns pe noi toate necazurile acestea? Și unde sunt oare toate minunile lui de care ne-au povestit nouă părinți noștri când ne spuneau: Din Egipt ne-a scos pe noi, Domnul. Acum însă ne-a părăsit Domnul și ne-a dat în mâinile madianiților». Și privind Domnul spre el, i-a zis: «Mergi cu această putere a ta și eliberează-l pe Israel din mâinile madianiților. Iată, eu te trimit!»" (Jud 6,1-5.11-14).

"După aceea au zis israeliții către Ghedeon: «Domnește peste noi, tu și fiul tău și fiul fiului tău, pentru că ne-ai eliberat din mâinile madianiților!». Iar Ghedeon le-a zis: «Nici eu nu voi domni peste voi, ci Domnul să domnească peste voi!»" (Jud 8,22-23).

Rugăciune

Doamne, fii tu judecătorul faptelor noastre. Când păcatul nostru ne îndepărtează de tine, nu ne pedepsi, ci iertându-ne, fă-ne conștienți de greșelile făcute și, astfel, ajută-ne să nu te mai supărăm. Amin.

» înapoi la cuprins «



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat