Lumina Creștinului


citește on-line
Lumina Creștinului
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZE: ANUL SFINTEI SCRIPTURI (II) 

Moise

Profil general

Fiii lui Iacob și urmașii lor aveau deja patru sute de ani de când se aflau în Egipt. În tot acest timp poporul evreu crescuse și devenise puternic. Pe tronul Egiptului a urcat însă un faraon care nu auzise de Iosif și care a observat că Israelul devenise puternic, de aceea l-a transformat într-un popor de sclavi. Erau puși să lucreze la ridicarea cetăților egiptenilor, fiind pedepsiți atunci când nu îndeplineau normele cerute. Moașelor le este poruncit să fie uciși toți copiii de parte bărbătească de la evrei.

Acesta este contextul în care apare Moise în istoria Israelului. Mama sa, dorind să-l cruțe de la moarte, după un timp de la naștere îl pune într-un coș de nuiele și îl ascunde între stufărișul de pe malul râului Nil, la locul în care obișnuia fiica faraonului să vină să se scalde. Venind o dată cu slujitoarele sale, l-a găsit pe copil și a trimis pe cineva să-l aducă și să-i caute o doică printre femeile evreilor. A fost adusă chiar mama copilului, care îl va crește în numele fiicei faraonului.

Crescând mare, Moise a văzut cum un egiptean îl biciuia pe un sclav evreu. Cuprins de mânie, îl ucide pe egiptean și îl îngroapă în nisip. A doua zi, își dă seama că gestul său a fost observat și-i este frică pentru siguranța sa. Hotărăște să fugă în pustiul Sinai. Aici îl întâlnește pe preotul Ietro, căruia îi va paște oile, iar acesta îi va da de soție pe Sefora, fiica sa.

Într-una dintre zile, pe când păștea oile socrului său Ietro, dintr-un rug aprins aude vocea lui Dumnezeu care, după ce își face cunoscut numele: "Eu sunt cel ce sunt!" (Ex 3,14), îl trimite să scoată din robie pe poporul său, Israel, asigurându-l că va fi cu el până la sfârșit, deși Moise șovăie.

Cu toate încercările de a se opune, Moise se ridică, o ia pe soția sa și pornesc spre marea aventură a eliberării din Egipt. Pentru că era ușor bâlbâit, Dumnezeu îl face pe Aron, fratele său, purtătorul de cuvânt al lui Moise. Amândoi vor merge la faraon și vor cere eliberarea poporului din Egipt. Faraonul însă, cu inima împietrită, îi refuză. Ba mai mult, înăsprește condițiile de muncă pentru sclavii evrei.

După ce Dumnezeu trimite zece plăgi una mai groaznică decât cealaltă, faraonul acceptă ca poporul să meargă în pustiu să aducă jertfe dumnezeului lor. Moise pregătește poporul și după ce fiecare familie taie câte un miel și unge ușorii de sus ai casei cu sângele lui, pentru a fi protejați de îngerul morții care avea să treacă prin Egipt în acea noapte, după ce pregătesc pâinea azimă, cu mijlocul încins, părăsesc, chiar la rugămintea faraonului, după patru sute de ani, Egiptul. După un timp de sclavie erau acum în drum spre țara făgăduinței.

Nimic nu-l mai împiedică pe Moise să înainteze prin pustiu spre țara Canaanului. Noaptea ieșirii din Egipt este numită noaptea marii treceri, Paștele, și va fi sărbătorit cu mare fast, fiind considerată cea mai mare sărbătoare din an a evreilor.

În pustiu, Moise primește de la Dumnezeu cele zece porunci, întâmpină mari greutăți din partea poporului, care acum se vede fără hrană și fără apă, construiește la inițiativa lui Dumnezeu cortul alianței și face nenumărate minuni. Patruzeci de ani a durat peregrinarea prin pustiu, deoarece Dumnezeu a pedepsit poporul pentru momentele lui de răzvrătire. Din neamul celor care au ieșit din Egipt nu au mai rămas decât Moise, Iosua și Caleb, ceilalți au murit cu toții.

După ce îl desemnează ca și succesor pe Iosua, Moise urcă pe Muntele Nebo și, după ce privește de departe țara făgăduinței, moare, fiind înmormântat în valea Moabului. Lui i se datorează scrierea primelor cinci cărți din Sfânta Scriptură, denumite și Cartea Legii sau Tora.

Obiectiv

Să fim recunoscători față de marile intervenții ale lui Dumnezeu în viața noastră: nașterea, celebrarea sacramentelor, grija pentru a avea ce să mâncăm, ce să bem etc.

Învățătură

Moise este salvat în mod miraculos de la moarte de fiica faraonului, chiar de copilul celui care a hotărât să fie uciși copiii băieți ai evreilor. Coșul îl protejează pe copil de undele apelor și-l ferește de la moartea prin înec. Într-un oarecare mod, traseul privilegiat din partea lui Dumnezeu față de Moise era trasat. Pus deoparte chiar de fiica dușmanului, Moise îi va da acestuia lovitura definitivă. O va face însă după ani de creștere, de efort, după întâlnirea cu Dumnezeu din rugul aprins de pe muntele Sinai.

Dumnezeu avea de împlinit o promisiune, iar mijlocul era Moise. Prin ieșirea din Egipt pune bazele marii treceri, a sărbătorii Paștelui. Prin cele zece porunci, valabile și astăzi, Moise pune bazele juridice ale poporului israelit. Prin cortul alianței pune bazele cultului adevăratului Dumnezeu. Și tot prin el, Dumnezeu îl conduce pe Israel spre pământul pe care l-a făgăduit patriarhilor Abraham, Isaac și Iacob că îl va da.

Moise este una dintre cele mai importante verigi din lanțul promisiunilor făcute de Dumnezeu. El nu și-a pierdut niciodată însemnătatea. Pe muntele Tabor, ca simbol al prezenței legii, stă alături de Isus Cristos, schimbat la față. Poporul evreu îi va datora libertatea din robia Egiptului.

Trecerea Mării Roșii, la ieșirea din Egipt, a devenit pentru creștini simbol al trecerii de la moarte la viață, semn al purificării de păcate, simbol al Botezului, început al libertății fiilor lui Dumnezeu.

Practic

- Faceți o paralelă între coșul în care a fost pus Moise spre a fi salvat de la moarte și Biserică, adesea numită "barca în care se află Isus Cristos". Găsiți asemănări și deosebiri și analizați-le.

- În ce măsură Moise devine o imagine a lui Isus Cristos? Dar mama lui, o imagine a sfintei Fecioare Maria?

- Citiți din Sfânta Scriptură despre momentul ieșirii din Egipt. Când se citește în liturgie acest fragment?

- Cum vă explicați că un drum prin pustiu, care în mod normal, pe jos, ar putea dura cel mult câteva săptămâni, a durat patruzeci de ani?

Texte de referință

"Dar s-a ridicat peste Egipt un alt rege care nu-l cunoscuse pe Iosif. Acesta a zis către poporul său: «Iată, neamul fiilor lui Israel a devenit o mare mulțime și e mai puternic decât noi. Veniți să-i oprim să se mai înmulțească, pentru ca nu cumva la vreme de război să se unească cu dușmanii noștri și, bătându-ne, să iasă din țara noastră»" (Ex 1,8-10).

"După ce a crescut copilul, doica l-a dus la fata faraonului și i-a fost ca fiu și i-a pus numele Moise, pentru că își zicea: Din apă l-am scos!" (Ex 2,10).

"În vremea aceea, Moise păștea oile lui Ietro, preotul din Madian, socrul său. Și plecând odată cu turma în pustiu, a ajuns până la muntele lui Dumnezeu, la Horeb. Iar acolo i s-a arătat îngerul Domnului într-o flacără de foc, ce ieșea dintr-un rug și a văzut că rugul ardea, dar nu se mistuia... Și Domnul i-a zis: «Nu te apropia aici! Ci scoate-ți încălțămintea din picioare, căci locul pe care calci este un pământ sfânt!». Apoi i-a zis iarăși: «Eu sunt Dumnezeul tatălui tău, Dumnezeul lui Abraham și Dumnezeul lui Isaac și Dumnezeul lui Iacob». Și-a acoperit Moise fața, căci se temea să-l privească pe Dumnezeu... Și a zis iarăși Moise către Dumnezeu: «Iată, eu mă voi duce la fiii lui Israel și le voi zice: Dumnezeul părinților voștri m-a trimis la voi... Dar dacă vor zice: Cum îl cheamă, ce să le spun?». Atunci Dumnezeu a răspuns lui Moise: «Eu sunt cel ce sunt». Apoi le-a zis: «Așa să spui fiilor lui Israel: Cel ce este m-a trimis la voi»" (Ex 3,1-2.5-6.13-14).

"Și a murit Moise, robul lui Dumnezeu, acolo, în pământul Moabului, după cuvântul Domnului" (Dt 34,5).

Rugăciune

Purifică-ne, Doamne, în apa harului tău, pentru ca ieșind din obiceiurile noastre rele să te slujim necontenit numai pe tine, creatorul și Tatăl nostru. Amin.

» înapoi la cuprins «



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat