Lumina Creștinului


citește on-line
Lumina Creștinului
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZE: ANUL SFINTEI SCRIPTURI (II) 

Iosif

Profil general

Iosif este al unsprezecelea fiu din cei doisprezece ai lui Iacob și întâiul născut al Rahelei, soția pe care patriarhul o iubea mai mult decât pe Lea. Din descrierile paginilor Sfintei Scripturi reiese că Iacob îl iubea mult pe Iosif, dovadă și haina pestriță, lungă, regească, pe care i-o făcuse.

Ceea ce îl face invidiat de către frați sunt mai ales visurile sale ciudate. O dată a visat că secera grâul, iar snopul său s-a ridicat și s-a așezat în mijloc, iar snopii fraților săi se plecau în fața snopului lui. Un alt vis arăta cum soarele, luna și unsprezece stele i se închină. În timp ce Iacob este mândru de visele fiului său, este și preocupat de soarta sa, din cauza invidiei fraților săi.

Într-o zi, pe când frații pășteau turmele la Sihem, Iacob îl trimite pe Iosif la ei cu mâncare. Cum îl văd, frații hotărăsc să-l omoare. În cele din urmă sfârșesc prin a-l vinde ca sclav unei caravane de ismaeliți care mergea în Egipt. Pentru a-l șterge din amintirea tatălui ucid un ied, ung hainele lui Iosif cu sângele iedului și le trimit tatălui, dând de înțeles că a fost omorât de către o fiară sălbatică.

Prezența lui Iosif în Egipt capătă o turnură neașteptată. Ajunge la curtea faraonului, primește din mâinile acestuia rangul de al doilea om în stat și i se încredințează spre administrare toate avuțiile faraonului. Din acel moment Egiptul a fost binecuvântat.

Între timp, soția faraonului, văzându-l chipeș și frumos, dorește să păcătuiască cu el, dar Iosif, nedorind să-l trădeze pe faraon, refuză să împlinească dorința soției lui, ceea ce îi atrage ura din partea ei. Este aruncat în închisoare și în urma tălmăcirii unor visuri avute de faraon, după un oarecare timp, este eliberat și repus în funcție.

Pentru că una dintre tălmăcirile viselor faraonului prevestea o mare foamete în Egipt, faraonul l-a pus pe Iosif să administreze și rezervele de hrană. Foametea cuprinsese și țara Canaanului, țara în care se aflau tatăl și frații săi.

Nemaiavând rezerve, Iacob îi trimite pe fiii săi la curtea faraonului, în Egipt, pentru a cumpăra grâne. Iosif îi recunoaște și-i pune la încercare de mai multe ori. Cere să fie adus și fratele mai mic, Beniamin, iar în cele din urmă și tatăl lor. Li se face cunoscut și-i cheamă pe toți în Egipt. Iosif va muri în pământul Egiptului, la fel ca și tatăl său Iacob, ambii cerând ca după moarte, osemintele lor să fie duse în țara pe care o făgăduise Dumnezeu părinților lor.

Obiectiv

Păstrarea nevinovăției indiferent de starea socială, poziția în societate sau în Biserică.

Învățătură

Lecția pe care o dă Iosif prin viața sa este incontestabil asemănătoare cu viețile multor mari sfinți ai Bisericii. Este iubit de către tatăl său, iar el simte acest lucru și nu-l trăiește cu mândrie. Acceptă din mâinile tatălui și semne exterioare de iubire, precum haina lungă și pestriță, la care frații priveau cu gelozie. Din iubire față de tatăl se pune la dispoziția lui slujindu-i pe frații plecați departe cu turmele. Nu se sustrage atunci când trebuie să le ducă mâncare, chiar dacă ei îi pregăteau o cursă. Acceptă cu umilință să fie legat, să fie coborât în fântâna părăsită, apoi scos și vândut caravanei de negustori pentru a fi dus în Egipt. Știe că Dumnezeu este cu el, îl simte cum îl ocrotește, dovadă și ascensiunea sa rapidă la curtea faraonului. Dar mai știe și că Dumnezeu, pe cel pe care îl iubește îl pune la încercare, de aceea nu cedează încercării soției lui faraon de a-l atrage la păcat. Acceptă să intre nevinovat chiar și în închisoare, decât să păcătuiască înaintea lui Dumnezeu și să trădeze încrederea de care se bucura în fața faraonului.

Convins că într-o zi i se va face dreptate și luminat de înțelepciunea lui Dumnezeu, după ce tălmăcește visele faraonului, pentru Iosif începe timpul răsplății. E momentul să înțeleagă că răul pricinuit de frații săi, prin vinderea lui în Egipt, avea să se transforme în bine. Dacă nu ar fi ajuns la curtea faraonului, dacă nu ar fi înțeles simbolismul viselor faraonului și nu ar fi adunat provizii de hrană pentru anii în care avea să fie foamete, tatăl și frații săi ar fi murit de foame în țara Canaanului. Dumnezeu însă s-a folosit de frații săi, tocmai pentru a-i salva la timpul cuvenit de moartea prin înfometare. Promisiunea pe care Dumnezeu o făcuse părinților săi, lui Abraham, Isaac și Iacob trebuia, prin cei doisprezece fii ai lui Iacob, să fie purtată mai departe. Dumnezeu s-a folosit de Iosif pentru a lărgi sfera binecuvântării sale, pentru a transfera binecuvântarea de la o singură persoană la un popor. Acesta era începutul împlinirii promisiunii: "Și eu voi ridica din tine un popor mare, te voi binecuvânta, voi mări numele tău și vei fi izvor de binecuvântare" (Gen 12,2).

Jertfa lui Iosif este prefigurare a jertfei lui Isus Cristos. A fost sacrificat Iosif pentru ca să fie salvați tatăl și frații lui, a fost sacrificat Isus Cristos, fiul unic al lui Dumnezeu, pentru a-i mântui pe toți oamenii. Jertfa lui Iosif continuă și astăzi în viața acelora care, luminați de harul lui Dumnezeu, înțeleg că încercările la care sunt supuși vor aduce o dată și bucuria în viața lor.

Practic

- Găsiți asemănări și deosebiri între jertfa lui Iosif și cea a lui Isus Cristos. Discutați-le!

- Sunteți judecători și aveți de judecat procesul vinderii lui Iosif de către frații săi. Având în vedere deznodământul deja cunoscut, care ar putea fi sentința?

- Cum considerați, în condițiile de astăzi, faptul că Iosif nu cedează dorinței soției faraonului de a păcătui?

- La sfârșitul catehezei, mișcați de exemplul de umilință al lui Iosif, faceți o vizită și duceți ceva de mâncare unui nevoiaș.

Texte de referință

"Și iubea Israel pe Iosif mai mult decât pe toți ceilalți fii ai săi, pentru că era copilul bătrâneților lui și-i făcuse haină lungă și aleasă. Frații lui, văzând că tatăl lor îl iubea mai mult decât pe toți fiii săi, îl urau și nu puteau vorbi cu el în mod prietenesc" (Gen 37,3-4).

"Iosif a fost dus în Egipt și din mâna ismaeliților, care l-au dus acolo, l-a cumpărat egipteanul Putifar, o căpetenie de la curtea faraonului și comandantul gărzilor lui. Domnul însă era cu Iosif și el era om îndemânatic și trăia în casa egipteanului, stăpânul său. Stăpânul său vedea că Domnul este cu dânsul și că toate câte le făcea el, Domnul le făcea să crească în mâna lui. De aceea a aflat Iosif trecere în fața stăpânului său și i-a plăcut și l-a pus peste casa sa și toate câte le avea le-a dat pe mâna lui Iosif" (Gen 39,1-4).

"Aflând Iacob că este grâu în Egipt, a zis către fiii săi: «Ce vă uitați unul la altul? Iată, am auzit că este grâu în Egipt. Mergeți acolo și cumpărați puține bucate, ca să trăim și să nu murim». Atunci zece din frații săi s-au dus să cumpere grâu din Egipt. Iar pe Beniamin, fratele lui Iosif, nu l-a trimis Iacob cu frații săi, căci zicea: «Nu cumva să i se întâmple vreun rău»" (Gen 42,1-4).

"Atunci Iosif, nemaiputându-se stăpâni înaintea tuturor celor care erau de față, a strigat: «Dați-i afară pe toți!». Și nemairămânând nimeni cu el, Iosif s-a descoperit fraților săi... Și a zis Iosif către frații săi: «Eu sunt Iosif. Mai trăiește oare tatăl meu?». Frații săi nu i-au putut răspunde, deoarece erau cuprinși de frică. Apoi Iosif a zis fraților săi: «Apropiați-vă de mine!». Și ei s-au apropiat: Iar el a zis: «Eu sunt Iosif, fratele vostru, pe care voi l-ați vândut în Egipt. Acum însă nu vă întristați și nici să nu vă pară rău că m-ați vândut aici, că Dumnezeu m-a trimis înaintea voastră pentru păstrarea vieții voastre...». Și plecând din Egipt, ei au venit în țara Canaanului, la Iacob, tatăl lor. Și i-au zis: «Iosif, fiul tău, trăiește și el domnește astăzi peste toată țara Egiptului». Inima lui Iacob a rămas rece și nu-i credea. Dar dacă i-au spus ei toate cuvintele lui Iosif, pe care acesta le spusese lor și dacă a văzut căruțele pe care le trimisese Iosif, ca să-l aducă, atunci s-a înviorat duhul lui Iacob, tatăl lor. Și a zis Israel: «Destul! Iosif, fiul meu, trăiește încă! Voi merge să-l văd înainte de a muri!»" (Gen 45,1-5.25-28).

Rugăciune

Doamne, planurile tale sunt atât de greu de înțeles pentru noi. Tu te-ai folosit de "răutatea" fraților lui Iosif pentru a-i salva de la moarte. Luminează-ne să înțelegem care este voința ta cu noi. Amin.

» înapoi la cuprins «



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat