Lumina Creștinului


citește on-line
Lumina Creștinului
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZE: ANUL SFINTEI SCRIPTURI (II) 

Isaac

Profil general

Isaac este fiul lui Abraham din soția sa, Sara. Este cunoscut ca fiind fiul făgăduinței, deoarece a fost promis de Dumnezeu pe când, atât Abraham cât și soția sa, Sara, erau la o vârstă destul de înaintată. La opt zile după naștere a fost tăiat împrejur de către tatăl său, așa cum i-a poruncit Dumnezeu. Abraham mai avea un fiu, numit Ismael din Agar, una dintre sclavele sale. Cu toate acestea, Isaac este cel care rămâne fiul făgăduinței, deoarece el fusese promis și trimis de Dumnezeu pentru a continua binecuvântarea pe care Dumnezeu a hotărât s-o trimită prin tatăl său, Abraham.

În general viața lui Isaac se aseamănă cu cea a tatălui său. Ca și Abraham, și Isaac devine foarte bogat. Și el are privilegiul de a vorbi de Dumnezeu, momente prielnice în care Dumnezeu reînnoiește legământul făcut lui Abraham. Rolul său în istoria patriarhilor a fost acela de a duce mai departe, unuia dintre fiii săi, făgăduința făcută lui Abraham. O va face cu disponibilitate totală.

Momentele principale ale vieții sale sunt: nașterea minunată, tentativa de jertfire din partea tatălui pe Muntele Moria, căsătoria cu Rebeca, transmiterea binecuvântării fiului său Iacob, după ce acesta îl înșelase pe Esau, fratele său întâi născut, răbdarea deosebită în fața căsătoriei lui Esau cu două femei cananeence, închinătoare la idoli. În fața încercărilor se pleacă sub povara suferinței, dar nu se împotrivește niciodată cu violență.

Dacă Abraham l-a avut pe Isaac la adânci bătrânețe, la rândul său, Isaac, i-a avut pe cei doi fii la o vârstă înaintată. Esau, primul născut, era puternic, vânător iscusit, dar naiv și prea puțin respectuos față de tradiții, dovadă cele două femei cananeence. Iacob, fiul mai mic, este inteligent, om simplu și liniștit, fricos, în schimb, viclean. De multe ori cei doi fii se află în conflict, ceea ce provoacă multă suferință părinților lor, în special lui Isaac care trebuia să transmită binecuvântarea unei persoane sincere și temătoare de Dumnezeu. După momentul înșelării din partea fiului mai mic și după transmiterea binecuvântării acestuia, Isaac iese din scenă, lăsându-i locul lui Iacob.

Obiectiv

Acceptarea cu resemnare a încercărilor care vin din partea lui Dumnezeu și răbdare în relațiile cu aproapele.

Învățătură

Nașterea lui Isaac survine la capătul unui drum lung, plin de așteptări, uneori de momente de neîncredere, chiar de luări în râs a promisiunii făcute de Dumnezeu. ?inând cont de vârsta înaintată a lui Abraham și a Sarei, nașterea lui Isaac poate fi considerată chiar o curiozitate a naturii. Însă, dincolo de toate acestea trebuie observată mâna iubitoare a lui Dumnezeu, care împlinește ceea ce promite. El a promis lui Abraham că îi va înmulți urmașii cât stelele cerului, iar aceștia vor constitui un mare popor. Isaac este a doua verigă a lanțului acestei promisiuni.

Chiar dacă este preferat de Dumnezeu, Isaac nu este scutit de încercări. Faptul că Dumnezeu îi cere lui Abraham, tatăl său, să-l jertfească pe Muntele Moria, este nu numai un act de curaj și de fidelitate față de porunca lui Dumnezeu din partea lui Abraham, ci este și un act de supunere din partea lui Isaac, care s-ar fi putut opune. De asemenea, relevantă este și răbdarea la care îl supune Dumnezeu, făcându-l să-i vadă pe cei doi fii ai săi, Esau și Iacob, abia la o vârstă destul de înaintată. Nu și-a pierdut răbdarea nici când între aceștia nu exista înțelegere, nici când a fost înșelat de către Iacob, care i-a smuls binecuvântarea cuvenită fratelui său, Esau.

În așteptarea împlinirii promisiunii lui Dumnezeu, Isaac devine model de răbdare în încercare. Resemnarea în fața multor probe la care a fost supus de către Dumnezeu i-a întărit voința, i-a mărit încrederea și l-a făcut mai atent la respectarea tradițiilor începute de tatăl său.

Momentele de încercare prin care trec adesea cei care îl caută pe Dumnezeu cu inimă sinceră, fac parte dintr-un plan de neînțeles al lui Dumnezeu, un plan de iubire. Fidelitatea este probată în încercări. Nu rămâne fidel decât cel pus la încercare. Credința este vizibilă mai ales în astfel de momente.

Un soldat care s-a pregătit pentru luptă, nefiind pus să lupte, nu poate garanta că este pregătit. Lupta este aceea care îi evidențiază pregătirea și de câștigarea sau pierderea ei depinde prestigiul lui.

Credința adevărată se verifică în încercări. Numai atunci, plin de umilință, omul poate să recunoască faptul că singurul care îl poate ajuta este Dumnezeu, chiar dacă uneori se pare că el lipsește din istoria copiilor lui.

Practic

- Încercați să surprindeți portretul psihologic al lui Isaac în momentul în care a fost dus de tatăl său pe Muntele Moria pentru a fi jertfit lui Dumnezeu. Cum îl caracterizați, ca un copil care nu cunoștea ce se întâmplă, ca un adevărat supus la planul lui Dumnezeu sau ca un fatalist?

- Găsiți alte personaje biblice care ar avea trăsături comune cu Isaac, urmărind mai ales finalitatea alegerii lor din partea lui Dumnezeu?

- Descoperiți câteva întâmplări, atitudini sau trăiri care să fie comune cu modul nostru specific de viață.

- Povestiți la nivel de grup câte un moment de încercare căruia i-ați făcut față prin credință. În ce măsură v-a maturizat în credință acea încercare?

- Pentru a ști dacă sunteți răbdători, faceți următorul test: treceți pe sub geamul de la bucătărie al unei case. La un moment dat, din spatele geamului este aruncată afară o găleată de apă. Apa vă udă bine. Cum reacționați? Violent sau calm, încercând să înțelegeți situația? Dacă aveți o ieșire necontrolată, înseamnă că mai aveți de lucrat în ceea ce privește răbdarea.

Texte de referință

"Și a zămislit Sara și a născut lui Abraham un fiu la bătrânețe, la vremea arătată de Dumnezeu. Și a pus Abraham fiului său, pe care îl născuse Sara, numele Isaac. Și Abraham l-a tăiat împrejur pe Isaac, fiul său, în ziua a opta, cum îi poruncise Dumnezeu" (Gen 21,2-4).

După acestea, Dumnezeu a încercat pe Abraham și i-a zis: «Abrahame, Abrahame!». Iar el a răspuns: «Iată-mă!». Și Dumnezeu i-a zis: «Ia pe fiul tău, pe singurul tău fiu, pe care îl iubești și du-te în pământul Moria și adu-l acolo ardere de tot pe un munte, pe care ți-l voi arăta eu»" (Gen 22,1-2).

"Isaac avea patruzeci de ani când a luat-o de soție pe Rebeca, fiica lui Batuel Arameul din Mesopotamia și sora lui Laban Arameul. Și s-a rugat Isaac Domnului pentru Rebeca, soția sa, pentru că nu avea copii și l-a auzit Domnul și soția lui, Rebeca, a rămas însărcinată... Și a venit Rebecăi vremea să nască și iată că în sânul ei erau doi gemeni. Primul care s-a născut era roșu și peste tot păros, ca o pielicică și i-au pus numele de Esau. După aceea s-a născut și fratele acestuia ținându-se cu mâna de călcâiul celui dintâi și i s-a pus numele de Iacob" (Gen 25,20-21.24-26).

"Să-ți dea ție Dumnezeu din roua cerului și din belșugul pământului, pâine multă și vin. Să-ți slujească popoarele și căpeteniile să se închine înaintea ta; să fii stăpân peste frații tăi și copii mamei tale să se închine în fața ta; cel ce te va blestema să fie blestemat și binecuvântat să fie cel care te va binecuvânta" (Gen 27,28-29).

Rugăciune

Binecuvântarea ta, Doamne, să fie mereu asupra noastră așa cum a fost asupra slujitorului tău, Isaac. Dă-ne răbdare în încercări și nu lăsa să pierdem harul tău prin îndepărtarea noastră de tine. Amin.

» înapoi la cuprins «



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat