Lumina Creștinului


citește on-line
Lumina Creștinului
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZE: ANUL SFINTEI SCRIPTURI (II) 

Oficiul pentru Cateheză

Personalități biblice

Coordonator: pr. Felician Tiba

Introducere

În Scrisoarea program pentru anul pastoral 2006-2007, PS Petru Gherghel nota: "A dedica încă un an Sfintelor Scripturi, și de ce nu, chiar și un al treilea, dacă se va considera oportun, ni se pare firesc și de extremă necesitate pentru poporul nostru rupt pentru atâta timp de contactul direct cu textul sacru".

Există o altă realitate pe care, poate, din obișnuință, nu o observăm, și anume: ori de câte ori ascultăm citindu-se textul sacru în cadrul celebrărilor liturgice, indiferent din care carte a Sfintei Scripturi este luat, el pare mereu nou. E ca și cum l-am auzi pentru prima dată.

Și aceasta, dar și afirmația episcopului, ne îndreptățește să pătrundem mai adânc în izvorul credinței noastre, Sfânta Scriptură.

În anul care s-a scurs, Oficiul pentru Cateheză, ca și Oficiul pentru Evanghelizare și Pastorație Biblică, a propus anumite teme biblice, în vederea înțelegerii globale a Sfintei Scripturi. În acest an, când se adaugă Sfintei Scripturi și constituția dogmatică Dei Verbum a Conciliului Vatican II, Oficiul pentru Cateheză propune o nouă serie de cateheze, care vizează anumite personalități ale Sfintei Scripturi.

Astfel, începând cu Adam, continuând cu patriarhii, cu regii, cu judecătorii, cu profeții, cu preasfânta Fecioară Maria, mama lui Isus, cu evangheliștii, cu Paul, apostolul neamurilor, cu Iosif, soțul sfintei Fecioare și tată-purtător de grijă pentru Isus și terminând cu diaconul Ștefan, primul martir al Bisericii creștine, în cele 40 de cateheze sunt propuse tot atâtea modele demne de urmat.

Este impresionantă atitudinea lui Adam, care nici nu știe cum trebuie să se comporte ca om, sfințenia lui Noe, singurul om pe care Dumnezeu îl mai găsește ca fiind drept pe fața pământului. Demn de urmat este Abraham, a cărui credință îl determină să-și părăsească țara și să meargă acolo unde îi va spune Dumnezeu. Ne uimește tentativa de jertfire a lui Isaac, dar și forța pe care Iacob o are atunci când luptă cu Dumnezeu și nu-l lasă până nu este binecuvântat. Iosif, fiul lui Iacob, semn care demonstrează că nimic nu este întâmplător în lume, uimește prin capacitatea de a-i ierta pe frații care l-au vândut în Egipt. Nici Moise nu este mai prejos. De el, Dumnezeu se va folosi pentru a-l elibera pe Israel din robia Egiptului, iar Iosua îl introduce în țara promisă. Curajul lui Ghedeon și forța lui Samson au rolul de a-l elibera pe Israel de asuprirea filistenilor și a altor popoare dușmane. Prin Rut, moabiteanca, se întrevede deja conturarea liniei mesianice. Samuel, chemat direct de Dumnezeu are nobila misiunea de a-l unge pe Saul primul rege al Israelului, ca și pe David, cel care îl va da lumii pe Solomon, cel mai înțelept rege. Puterea politică este de multe ori dăunătoare, de aceea Dumnezeu îi trimite pe profeții Ilie, Elizeu, Isaia, Ieremia, Ezechiel, Daniel, Amos, Iona, Zaharia etc. să-i readucă pe calea împlinirii legii lui Dumnezeu. Estera, Iudita, imagini ale sfintei Fecioare Maria, impresionează și ele prin felul de a împlini voința lui Dumnezeu pentru poporul său. Nu mai puțin importante sunt exemplele date de Iob și Tobia, prin care Dumnezeu arată că nu abandonează creația mâinilor sale.

Ce ar fi Biserica lui Cristos fără cei patru evangheliști: Matei, Marcu, Luca și Ioan? Dar Biserica de la început fără apostolii Paul și Barnaba? Elocvente sunt și figurile înaintemergătorului lui Isus, Ioan Botezătorul, a lui Petru, primul papă, și a lui Andrei, care a avut rolul să-i ducă pe mulți la Isus. Și cum l-ar fi trimis Dumnezeu pe Fiul său în lume, dacă nu prin Maria, Fecioara Preacurată, ajutată de Iosif, soțul ei și tată-purtător de grijă pentru Isus? Și nu se putea încheia șirul catehezelor fără a aminti de calea suferinței, așa cum a propus-o Isus, prin patima și moartea sa, continuată exemplar de Ștefan, primul martir al Bisericii.

Așadar, personalitățile biblice sunt tot atâtea căi prin care noi, creștinii de astăzi, putem continua drumul început prin Botez și prin celelalte sacramente, drum care se va desăvârși în veșnicie.

Avem nevoie de exemple și unde le-am putea găsi dacă nu în "Scrisoarea" pe care ne-a trimis-o Dumnezeu, în Sfânta Scriptură?

Pr. Felician Tiba

» înapoi la cuprins «



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat