Lumina Creștinului


citește on-line
Lumina Creștinului
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZE: ANUL SFINTEI SCRIPTURI 

Cartea Deuteronomului

Prezentare:

Cartea Deuteronomului este ultima din cele cinci care formează Pentateuhul sau Tora (Legea). Privită în ansamblu, ea este un grandios testament spiritual pe care Moise îl lasă poporului israelit cu puțin înainte de moartea sa și de intrarea poporului ales în pământul făgăduinței. Așa cum se poate citi la sfârșitul cărții, Moise nu a intrat în țara promisă, ci doar a văzut-o.

Numele de Deuteronom provine de la colecția de legi care formează inima cărții, respectiv capitolele 12-26. Ceea ce vrea Moise să arate prin această carte este că tot ceea ce s-a întâmplat cu poporul ales după ieșirea din Egipt a fost opera iubitoare a lui Dumnezeu. În schimb poporul este invitat la respectarea legii și la fidelitate față de Dumnezeu.

Cartea are 34 de capitole împărțite astfel:

-1-11: două mari discursuri ale lui Moise, unul prin care amintește cele întâmplate până să ajungă la râul Iordan, iar altul prin care îndeamnă poporul la respectarea legii și la fidelitate față de Dumnezeu;

-12-26: "Cartea legii", formată din diverse legi și porunci;

-27-28: câteva legi liturgice;

-29-30: discursul de dinaintea morții lui Moise;

-31-34: concluzia generală a tuturor celor cinci cărți care formează Pentateuhul.

Și în privința acestei cărți, ca și a celorlalte ale Pentateuhului nu putem să vorbim despre Moise ca autor direct. El rămâne doar persoana care influențează autorul sacru, și atât. Mai degrabă se poate vorbi de tradiția deuteronomistă care apare în secolele VIII-VII î.C. în Regatul de Nord și care vrea să aducă la zi tradițiile iahvistă și elohistă în fața amenințărilor păgâne ca și a regilor infideli. Punctul de greutate al acestei tradiții este afirmația că alianța încheiată între Dumnezeu și Moise este mai importantă decât regalitatea și dorește cu ardoare fidelitatea față de Dumnezeu-Iahve.

Pentru că generația care a primit direct legea de la Dumnezeu și a acceptat alianța cu el murise în pustiu, Cartea Deuteronomului are menirea de a participa la instruirea noilor generații care au avut bucuria să vadă și să trăiască în țara promisă. Stilul direct pe care îl folosește Moise în exprimarea lui are menirea de a convinge noile generații că pentru a trăi în liniște și pace este nevoie să se respecte legea lui Dumnezeu. În caz contrar, slujirea altor zei în pământul făgăduinței va atrage cu sine noi pedepse.

Fiind, dacă se poate spune, testamentul spiritual al lui Moise, Cartea Deuteronomului rămâne una dintre cele mai importante cărți ale Vechiului Testament.

Obiectiv:

Fidelitatea față de Dumnezeu indiferent de "ofertele" pe care le propune astăzi omenirea.

Învățătură:

Dumnezeu și-a arătat și își arată în continuare iubirea față de noi creându-ne, răscumpărându-ne și sfințindu-ne. Sunt cele trei lucrări care revin celor trei persoane din Sfânta Treime.

Botezul, Pocăința, Euharistia sunt câteva din sacramentele care amintesc oricărui creștin de alianța de iubire pe care Dumnezeu o încheie cu omul. În cadrul acestor sacramente, Dumnezeu face partea lui, oferă harurile sale cerând în schimb colaborarea noastră. Totuși, cea mai mare ofertă pe care a făcut-o omenirii a fost Fiul său. Mai mult decât atât nu putea să ofere. Pentru Vechiul Testament această ofertă coincide cu țara promisă. Pentru acel moment Dumnezeu consideră că eliberarea din robia Egiptului și încheierea alianței cu poporul ales era tot ceea ce se putea face în vederea împlinirii marii promisiuni, aceea a trimiterii ulterioare a Fiului său.

În pustiu, Dumnezeu vrea să "maturizeze" poporul în trăirea relației cu el. Vrea ca alianța încheiată să fie una conștientă și responsabilă. De aici urmează multele încercări cărora poporul nu mereu le face față, urmează oferirea celor zece porunci, pe care poporul nu mereu le respectă, urmează apoi diferite pedepse prin care poporul își amintește din nou de Dumnezeu, dar după trecerea lor, îl uită din nou. Moise, prin discursurile sale, prezentate mai ales în Cartea Deuteronomului, vrea ca istoria peregrinării poporului prin pustiu să rămână vie pentru toate generațiile. Intervențiilor minunate din partea lui Dumnezeu în favoarea poporului ales, vrea să li se răspundă cu fidelitate. Moise nu dorește ca noua situație a poporului în țara promisă să-l determine să uite istoria sa, deseori zbuciumată, dar plină de intervenții din partea lui Dumnezeu. Pentru aceste intervenții, Moise, profeții, Isus Cristos, apostolii, Biserica cer fidelitate. Iubirii din partea lui Dumnezeu trebuie să i se răspundă cu iubire.

Practic:

-Alcătuiți la nivel de grup o listă cu intervenții concrete din partea lui Dumnezeu în viața voastră. Împărtășiți-le celorlalte grupuri și căutați punctele care vă unesc cel mai mult.

-Recitiți împreună promisiunile pe care părinții le-au făcut în numele vostru la Botez. Încercați să vedeți în ce măsură au fost ele respectate și cum puteți să le preluați voi pentru a le respecta.

-Încercați să enumerați câteva din intervențiile lui Dumnezeu la nivel de comunitate. Cum credeți că acționează astăzi la acest nivel?

-Dacă cineva o poate face, să dea o mărturie cum Dumnezeu a lucrat în mod concret în viața sa.

-Cum se poate rămâne astăzi fidel lui Dumnezeu în condițiile în care "având bani, ai de toate"?

-Dacă ați fi fost în locul lui Moise, cum ar fi sunat testamentul vostru spiritual după o experiență ca a sa?

Texte de referință:

"Domnul Dumnezeul nostru ne-a vorbit nouă pe Horeb și a zis: «Vă ajunge de când locuiți pe muntele acesta! Întoarceți-vă și, pornind la drum, duceți-vă la muntele amoreilor și la toți vecinii lor din Arabah, din munte, din Șefela și din Negheb, la malurile mării, în pământul Canaanului, în Liban, și chiar până la râul cel mare, la fluviul Eufrat. Și iată, eu vă dau pământul acesta; mergeți și luați ca moștenire pământul pe care Domnul a făgăduit cu jurământ că îl va da părinților voștri, lui Abraham, lui Isaac și lui Iacob, lor și urmașilor lor»" (Dt 1,6-8).

"Ascultă, Israele hotărârile și legile pe care vă învăț eu astăzi să le păziți, ca să fiți vii, să vă înmulțiți și să moșteniți pământul pe care Domnul Dumnezeul părinților voștri vi-l dă în stăpânire... Căci este oare vreun popor atât de mare de care dumnezeii lui să fie atât de aproape, cât de aproape este de noi Domnul Dumnezeul nostru oricând îl chemăm? Sau este vreun popor mare care să aibă astfel de lăcașuri și legi drepte, cum este toată legea aceasta pe care v-o prezint eu astăzi?" (Dt 4,1.7-8)

"Ascultă Israele, Domnul Dumnezeul nostru este singurul Domn. Să-l iubești pe Domnul Dumnezeul tău, din toată inima ta, din tot sufletul tău și din toată puterea ta. Cuvintele acestea, pe care ți le spun eu astăzi, să le ai în inima ta și în sufletul tău. Să le sădești în fiii tăi, să vorbești despre ele când stai în casă sau mergi pe drum, când te culci și când te scoli..." (Dt 6,4-7)

"Și a murit Moise, slujitorul lui Dumnezeu, acolo în pământul Moabului, după cuvântul Domnului" (Dt 34,5).

Rugăciune:

Dumnezeule, tu te îngrijești ca un tată de viața noastră. Ajută-ne să fim recunoscători față de darurile pe care ni le-ai oferit și ni le oferi în fiecare moment al vieții și fă să-ți fim fideli până la moarte. Amin.

» înapoi la cuprins «



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat