Lumina Creștinului


citește on-line
Lumina Creștinului
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZE: ANUL SFINTEI SCRIPTURI 

Apocalipsul sfântului apostol Ioan

Prezentare:

Tradiția creștină atribuie această carte apostolului Ioan, stabilit în ultimii ani la Efes și care a murit în jurul anului 100. Sunt suficiente afinități între această carte și cea de-a patra evanghelie. Sunt folosite cu preponderență alegoria, simbolurile, teme comune ca: apa vie, păstorul, îngerul, mana, Cuvântul lui Dumnezeu, mărturia, adevărul. Sunt tot atâtea motive pentru a considera și Cartea Apocalipsului sfântului Ioan ca provenind de la "școala ioaniană" de la Efes.

Titlul cărții provine de la primele cuvinte ale ei: "Revelația lui Isus Cristos..." sau "apocalipsul lui Isus Cristos..." Termenul "apocalips" din limba greacă se traduce prin "revelație". În realitate Cartea Apocalipsului conține o serie de revelații, aparent oculte, prin viziuni enigmatice și spectaculare, făcute apostolului Ioan de către Isus Cristos.

Prin stilul său, cartea se înscrie în seria literaturii apocaliptice, gen literar inițiat încă din perioada exilului din Babilon, cu profeții Ezechiel, Ioel, Zaharia și Daniel. Rolul acestui tip de literatură este de a trezi speranța în timpurile de încercare. Ea se adresează mai ales acelei populații care găsește în Dumnezeu singurul sprijin, singura mângâiere. Intervenția lui însă nu va fi în timp, ci la sfârșitul timpului, când Dumnezeu va schimba totul și va transforma totul din rău în bine. Această asigurare își are fundamentul în bunătatea lui Dumnezeu care a creat totul bine și va conduce într-un final totul la bine. Mărturie stă lupta misterioasă a lui Dumnezeu cu forțele oculte ale răului din această lume. Dacă în această lume, cei care îl urmează pe Cristos sunt persecutați, este așa pentru că și el a fost persecutat, dar dacă el a triumfat înviind, și cei care îl urmează, chiar dacă suferă sau sunt uciși pentru credință, vor învia și ei.

Dacă în Cartea Apocalipsului se folosesc diverse imagini și un limbaj simbolic, aparent înspăimântător, se face pentru că acesta era un limbaj comun culturii apocaliptice cunoscute de cititorii iudei și creștini. Apocalipsul pare să aibă un limbaj ermetic doar pentru cei care nu au citit restul Sfintei Scripturi. În Apocalips sunt cel puțin 500 de citate preluate în mod special din Vechiul Testament. Este ca o sinteză a întregii Sfinte Scripturi.

Cartea Apocalipsului sfântului Ioan are 22 de capitole, structurate astfel:

- 1,1-3: prologul;

- 1,4-3,22: scrisori adresate celor șapte Biserici;

- 4,1-22,5: are o mai mare complexitate literară și cuprinde cinci secțiuni: de introducere, a sigiliilor, a trâmbițelor, a semnelor și cea conclusivă.

- 22,6-21: epilog: profeția este confirmată de înger, de profet, de Cristos și, prin urmare, trebuie respectată.

Conținutul cărții ne determină să facem o precizare: Dumnezeu duce la împlinire planul de mântuire pregătit și prevestit de profeții Vechiului Testament, plan care se împarte în două faze: planul de mântuire înfăptuit prin patima, moartea și învierea lui Isus Cristos, mister care se realizează și prin Biserică, prin sacramente, în special prin Euharistie, și planul escatologic care se va realiza numai după victoria definitivă a lui Dumnezeu asupra răului, o dată cu noua creație. Principalii protagoniști în acest sens sunt: Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt și Biserica, în chip de asociată.

Obiectiv:

Convingerea că sfârșitul lumii înseamnă împlinirea ei.

Învățătură:

Pentru a fi înțeleasă mai bine, Cartea Apocalipsului are nevoie de câteva criterii generale de lectură.

Astfel avem simbolismul manifestărilor cosmice (cutremure, întunecarea soarelui, a lunii și a aștrilor, căderea stelelor, incendii, inundații, cataclisme). Prin aceasta, autorul vrea să arate o intervenție a lui Dumnezeu în lume pentru a schimba radical răul care există, pentru a-i salva astfel pe cei care cred în el.

Marile calamități (foamete, război, molime, boli) sunt prezentate cu un limbaj care indică o pedeapsă în genul calamităților din Egipt, pentru a indica eliberarea din capcanele răului.

Ființele însuflețite (oamenii și animalele monstruoase) indică personajele istorice și evenimentele istorice care au fost deja, dar datorită relevanței lor sunt considerate repetitive, pentru că pot apărea oricând, mai ales ca pedeapsă.

Și numerele au valoare simbolică. Ele descriu fie o realitate umană limitată și măsurabilă, fie o realitate divină, care întrece orice măsură. Astfel, 7 indică totalitatea și împlinirea operelor lui Dumnezeu. Jumătatea lui 7, indică parțialitatea, timpul limitat și scurt. Numărul 12 indică poporul lui Dumnezeu vechi și nou, format pe baza celor 12 triburi ale lui Israel sau a celor 12 apostoli ai lui Isus Cristos. Numărul 6 indică imperfecțiunea sau răutatea umană, cu referință în special la forțele ostile care intră la un moment dat în istorie. De trei ori repetată cifra 6 indică plinătatea răutății umane. Numărul 4 indică universalitatea pentru că face referință la cele patru puncte cardinale și, ca atare, indică toate ființele create existente între aceste puncte. Numărul 1000 indică o cantitate nemăsurabilă și incalculabilă. 144.000, de asemenea, indică o cantitate nemăsurabilă.

Culorile au și ele simbolismul lor particular, fiind inspirate din cultura orientală și biblică. Albul indică apartenența la lumea divină. Roșul este culoarea ființelor care varsă sânge. Roșul purpuriu este cunoașterea puterii imperiale și tiranice. Negrul este culoarea morții, pentru că locul de sub pământ unde stau morții este întunecat. Verdele este culoarea maladiilor, a bolilor care îi termină pe oameni așa cum se usucă iarba care, dimineața crește, iar seara se usucă.

Aceste precizări vin să ușureze lectura acestei cărți plină de atâtea surprize.

Practic:

- Cum descriu alte religii sau confesiuni creștine sfârșitul lumii?

- Poate cineva să fixeze cu exactitate momentul sfârșitului lumii? Ce a spus Isus Cristos referitor la acest moment?

- Cum vi se par materialele care vorbesc despre sfârșitul lumii?

- Ce părere aveți despre teoria: "Sfârșitul lumii nu înseamnă distrugerea, ci împlinirea ei?"

- Ce ați face dacă în acest moment ar veni sfârșitul lumii?

Texte de referință:

"Revelația lui Isus Cristos, pe care Dumnezeu i-a dat-o ca să arate slujitorilor săi cele ce trebuie să aibă loc în curând. El a făcut-o cunoscută trimițând-o prin îngerul lui, slujitorul său Ioan, care a mărturisit că toate câte le-a văzut sunt cuvântul lui Dumnezeu și mărturia lui Isus Cristos. Fericit cel care citește și cei care ascultă cuvintele profeției și țin cele scrise într-însa, căci timpul este aproape" (Ap 1,1-3).

"După aceste lucruri am privit și iată o ușă deschisă în cer și glasul cel dintâi, pe care îl auzeam ca pe o trâmbiță când vorbea cu mine, mi-a zis: «Urcă aici și-ți voi arăta cele ce trebuie să fie după acestea». Deodată am fost răpit în Duh și iată, un tron era în cer, iar pe tron ședea cineva. Iar cel ce ședea era asemănător la vedere cu piatra de jasp și de sardiu, iar curcubeul care înconjura tronul era asemănător la vedere cu smaraldul. În jurul tronului se aflau alte douăzeci și patru de tronuri, iar pe tronuri ședeau alți douăzeci și patru de bătrâni, îmbrăcați în haine albe și având pe cap coroane de aur" (Ap 4, 1-4).

"Și am văzut stând în picioare, la mijloc, între tron și cele patru ființe și între bătrâni, un Miel ca înjunghiat, având șapte coarne și șapte ochi, care sunt cele șapte duhuri ale lui Dumnezeu trimise pe pământ" (Ap 5,6).

Rugăciune:

Doamne, Isuse Cristoase, începutul și sfârșitul a toate, tu ești mântuirea noastră. A ta este slava, și puterea, și mărirea, în vecii vecilor. Amin.

» înapoi la cuprins «



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat