Lumina Creștinului


citește on-line
Lumina Creștinului
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZE: ANUL SFINTEI SCRIPTURI 

Scrisorile sfântului apostol Paul către Timotei

Prezentare:

Alături de Scrisoarea către Tit, scrisorile către Timotei sunt considerate scrisori "pastorale", deoarece sunt adresate la doi păstori: Timotei și Tit. Unul era la Efes și altul la Creta.

Timotei era originar din Listra, în sudul Asiei Minore. Paul evanghelizase această parte în prima sa călătorie apostolică. Atunci Paul a convertit-o pe Eunice, mama lui Timotei și pe bunica sa, Loide, iar tatăl, de origine greacă, a rămas păgân. Cele două femei au un rol determinant pentru convertirea și botezarea lui Timotei. Paul îl întâlnește la Listra când ajunge împreună cu Sila în timpul celei de-a doua călătorii misionare, în jurul anului 50. Timotei l-a impresionat pe Paul, deoarece, deși tânăr, se bucura de un mare respect printre creștinii din Listra și Iconiu. După ce îl circumcide, pentru a-i facilita misiunea printre iudei, îl ia cu sine.

Timotei îl urmează pe Paul în Macedonia, la Atena și la Corint și alături de Silvan împart cu toții suferințele și sacrificiile, succesele și insuccesele. Când Paul este nevoit să fugă din cetatea Bereea, Timotei și Silvan rămân acolo pentru a supraveghea bunul mers al comunității, ca și pe cea din Tesalonic. Timotei îl urmează pe Paul și în a treia călătorie misionară și rămâne pentru un timp la Efes, apoi este trimis în Macedonia. Respectul și prețuirea lui Paul față de acest ucenic se arată și prin faptul că îl amintește deseori în scrisorile pe care el le scrie comunităților deja formate.

Prima scrisoare este formată din 6 capitole, structurate astfel:

- 1,1-2: salutul de început;

- 1,3-20: sfântul Paul îi amintește lui Timotei de datoria pe care o are în a vesti evanghelia indiferent de pericole;

- 2,1-15: Paul îi stabilește normele pentru organizarea cultului, despre rugăciunea universală și despre ținuta bărbaților și a femeilor în cadrul adunărilor liturgice;

- 3,1-13: sunt prezentate slujirile din Biserică: ce calități și atribuții trebuie să aibă un episcop și un diacon;

- 4,1-6: polemică împotriva învățătorilor falși;

- 5,1-6,2: sunt fixate câteva reguli de comportament pentru văduve, prezbiteri și sclavi;

- 6,3-19: se insistă asupra adevăratei evlavii, a profesiunii de credință a omului autentic al lui Dumnezeu, iar bogații sunt avertizați să folosească bine bunurile;

- 6,20-21: salutul final în care Timotei este îndemnat să păstreze dreapta credință.

A doua scrisoare este formată din 4 capitole, împărțite astfel:

- 1,1-5: Paul se prezintă și aduce mulțumiri lui Timotei;

- 1,6-2,13: amintindu-și de harul primit, Paul îl îndemnă pe Timotei să apere cu zel credința, să lucreze, să lupte, să sufere, pentru ca, odată, să ajungă să se bucure alături de Cristos;

- 2,14-4,8: Paul îl îndeamnă pe Timotei să lupte împotriva învățătorilor falși, punându-le în față învățătura sănătoasă și să proclame Cuvântul lui Dumnezeu, indiferent de opoziție.

- 4,9-22: invitația pe care Paul i-o face lui Timotei de a veni la Roma.

În ansamblul lor, cele două scrisori au rolul de a continua în Timotei formarea începută deja de Paul la Listra, apoi în Macedonia, la Atena și la Corint. Împreună formează un veritabil curs de dogmatică, pastorală, liturgică, morală etc.

Obiectiv:

Formarea continuă în credință

Învățătură:

Apostolul Paul primise evanghelia printr-o revelație specială din partea lui Isus Cristos. Dovedise seriozitate, zel și sinceritate în atâtea împrejurări. Isus însuși spusese apostolilor să facă ucenici, care să fie trimiși în lumea întreagă. De la această datorie nu era scutit nici Paul, deși, oficial, nu făcea parte din grupul celor doisprezece aleși direct de către Isus Cristos. Cu toate acestea și el avea nevoie de ucenici care să-i poarte mai departe mesajul sau pur și simplu să-l ajute în munca de evanghelizare.

Timotei este un astfel de ucenic. Paul îl descoperă la Listra și întrezărește în el un mare vestitor al evangheliei lui Isus. Îl acceptă în jurul său, îl ia cu sine, îl învață conținutul credinței, îl probează și, la momentul oportun, îi încredințează o comunitate precisă. Pe parcurs, același apostol consideră că Timotei trebuie să-și desăvârșească formarea, de aceea îi vine în întâmpinare cu noi "lecții", pe care i le dă prin scrisorile pe care i le adresează în mod direct. De fapt, Paul nu face altceva cu Timotei decât o continuă formare. El știe că un apostol, pentru a fi cu adevărat bun, are nevoie de încurajare, dar și de o formare continuă.

Ceea ce face Paul cu Timotei face Biserica cu toți credincioșii ei: o continuă formare. Acesta este scopul tuturor catehezelor sistematice sau ocazionale, al predicilor și al omiliilor, al cursurilor speciale, al conferințelor pe teme religioase. Dumnezeu l-a creat pe om și pentru ca acesta să-l cunoască, pentru ca apoi să-l iubească, de aceea Biserica se pune la dispoziția credincioșilor pentru a-i învăța despre Dumnezeu.

Practic:

- Faceți o asemănare între Timotei și copiii de astăzi în privința educației religioase care vine din partea familiei. Ce ar avea de învățat părinții de astăzi de la mama și de la bunica lui Timotei?

- Dacă este o persoană consacrată, să încerce să vorbească despre vocația sa și a lui Timotei ținând cont de aportul pe care îl aduc alții în descoperirea ei.

- Există vreo legătură între timpul petrecut de Timotei cu Paul pentru a se forma și timpul pe care îl petrec în seminar tinerii care se pregătesc la sfânta Preoție? Dar între timpul petrecut de apostoli cu Isus și timpul petrecut de un tânăr în seminar?

- Care a fost aportul apostolului Paul în descoperirea și consolidarea vocației lui Timotei, atâta timp cât vocația este un dar gratuit care vine direct din partea lui Dumnezeu?

- Din datele pe care le aveți despre formarea viitorilor preoți, există asemănări între materiile pe care le studiază seminariștii și adevărurile despre care îl învăța Paul pe Timotei?

- În ce credeți că trebuie să constea formarea permanentă a unui creștin din zilele noastre?

Texte de referință:

"Paul, apostol al lui Cristos Isus, după porunca lui Dumnezeu, Mântuitorul nostru, și a lui Cristos Isus, speranța noastră, lui Timotei, adevărat fiu în credință, har, îndurare și pace de la Dumnezeu Tatăl și de la Cristos Isus Domnul nostru... Îți încredințez această poruncă, fiul meu Timotei, potrivit cu profețiile făcute mai înainte în privința ta ca, în conformitate cu ele, să lupți lupta cea bună, păstrând credința și conștiința curată pe care unii au renegat-o și au eșuat în privința credinței" (1Tim 1-2.18-19).

"Îți scriu acestea sperând că voi veni în curând la tine, dar dacă întârzii, să știi cum trebuie să te porți în casa lui Dumnezeu, care este Biserica Dumnezeului celui viu, coloana și temelia adevărului" (1Tim 3,14).

"Din acest motiv îți amintesc să reînflăcărezi darul lui Dumnezeu care este în tine prin impunerea mâinilor mele, căci Dumnezeu nu ne-a dat un duh de frică, ci Duhul tăriei, al iubirii și al înțelepciunii" (2Tim 1,6-7).

"Așadar, copilul meu, tu întărește-te cu harul care este în Cristos Isus. Și ceea ce ai auzit de la mine prin multele mărturii încredințează unor oameni credincioși care vor fi vrednici să-i învețe și pe alții" (2Tim 2,1-2).

Rugăciune:

Doamne, Isuse Cristoase, izvorul adevăratei înțelepciuni, ajută-ne să învățăm despre tine din tot ceea ce ne înconjoară. Amin.

» înapoi la cuprins «



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat