Lumina Creștinului


citește on-line
Lumina Creștinului
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZE: ANUL SFINTEI SCRIPTURI 

Scrisoarea sfântului apostol Paul către Coloseni

Prezentare:

Colose era o localitate din Frigia, la circa 200 km de Efes. În timpul apostolului Paul, Colose era o localitate relativ mică, mereu încercată de cutremure de pământ. Ultima catastrofă avusese loc în anul 61, chiar în anul în care Paul scrie scrisoarea, ignorând catastrofa. Pentru prima dată cetatea a fost evanghelizată de Epafras, unul dintre discipolii lui Paul, pe când Paul era la Efes, în timpul celei de-a treia călătorii misionare. Comunitatea era formată în principal din păgâni convertiți, dar și din foști evrei.

Epafras, responsabilul comunității din Colose îl caută pe Paul și îi împărtășește experiența trăită acolo. În urma discuției celor doi, Paul consideră că trebuie să le scrie o scrisoare prin care să-i încurajeze și totodată să-i aducă pe calea cea dreaptă, pentru că erau acolo câteva practici sincretiste de origine iudaică și păgână. Câțiva iudeo-creștini doreau să se reintroducă câteva din sărbătorile lor tradiționale, practica circumciziei și să se facă diferență între cărnurile pure și cele impure. Câțiva creștini proveniți din păgânism doreau introducerea unor practici gnostice, care presupunea introducerea unor ființe intermediare între Dumnezeu și lume. Era vorba de îngeri, dar cărora li se aducea un cult exagerat, care degenera de cele mai multe ori în superstiție.

Scrisoarea are 4 capitole, împărțite astfel:

-1,1-14: introducere;

-1,15-2,23: partea dogmatică;

-3,1-4,6: partea morală;

-4,7-18: informații personale, saluturi și scurte învățături.

Introducerea este aceeași ca la toate scrisorile pauline. Paul se prezintă pe sine și pe cei pe care îi are alături. Prezintă destinatarul și un salut special de invocare a harului și a binecuvântării lui Dumnezeu.

Tema centrală a primei părți începe cu o rugăciune lungă în care este introdus un imn cristologic care celebrează primatul lui Isus Cristos. Paul amintește colosenilor că singurul care îi reconciliază cu Dumnezeu-Tatăl este Fiul său Isus Cristos, prin Duhul Sfânt. Ei trebuie să persevereze în credința în evanghelia predicată de el. La rândul său, Paul oferă pentru mântuirea lor suferințele sale, care completează din punct de vedere uman suferințele îndurate de Isus Cristos.

În a doua parte, cea morală, apostolul se oprește asupra unei probleme noi, apărute la nivel de comunitate, apariția unor erori de origine gnostică fără legătură cu credința creștină. Doar în Isus Cristos este divinitatea și nu în alte creaturi, fie ei și îngeri. El singur este capul Bisericii, al creației și al îngerilor. Colosenii îi divinizau pe îngeri și le aduceau un cult exagerat, care întrecea cultul adus lui Dumnezeu. Singura tăiere împrejur trebuie să fie doar botezul creștin și nicidecum vechile uzanțe iudaice.

Creștinii trebuie să-l aibă doar pe Cristos care să le umple viața. Trebuie să se simtă liberi de orice tradiție și de orice sărbătoare iudaică. Primatul lui Isus în viața lor nu trebuie să le permită acceptarea practicilor superstițioase sau devoțiuni adresate direct unor îngeri care să-l înlocuiască pe Dumnezeu. Creștinul trebuie să caute doar lucrurile care îl poartă spre cer, spre întâlnirea definitivă cu Isus Cristos. Pentru aceasta trebuie să moară pentru lucrurile pământești, pentru păcat și să învie pentru o viață de credință bazată pe iubirea milostivă a lui Dumnezeu.

Obiectiv:

Cristos să fie în centrul vieții noastre.

Învățătură:

O viața trăită fără Dumnezeu în centrul ei, este o viață sortită pieirii și din punct de vedere uman și din punct de vedere spiritual. A nu-l recunoaște pe Dumnezeu-Tatăl ca și Creator, pe Isus Cristos ca Mântuitor, pe Duhul Sfânt ca cel care continuă în Biserică și în sufletele noastre opera de sfințire, înseamnă a accepta ideea că ne putem mântui de unii singuri, ceea ce este absolut imposibil. Atunci când am fost creați, Dumnezeu ne-a făcut după chipul și asemănarea sa. Astfel "suntem condamnați" să purtăm în noi chipul și asemănarea lui. Putem gândi, putem dori, dar trebui să gândim doar adevărul și să dorim doar binele. În caz contrar ne-am renega Creatorul. Cât privește asemănarea cu Dumnezeu, cu cât vom persevera în iubire, cu atât ne vom asemăna mai mult cu Dumnezeu, care este Iubirea prin excelență.

A-l avea pe Isus Cristos în centrul vieții noastre presupune acceptarea lui cu trup și suflet, cu tot ceea ce a spus și a făcut, cu viața sa, cu minunile sale, cu îndemnurile sale și mai ales cu promisiunea vieții veșnice. Când apostolul Paul îi îndeamnă pe coloseni să fie statornici în credință, îi îndeamnă să rămână statornici în acceptarea lui Isus Cristos, conștient fiind că iubirea nu dezamăgește și nu face rău nimănui.

A-l accepta pe Cristos înseamnă a accepta viața veșnică și a trăi încă de pe pământ, în mod anticipat, această stare. Superstițiile, cultul exagerat dat altor "pseudo-dumnezei", divinizarea omului cu toate capacitățile sale, divinizarea tehnicii, toate acestea nu-și găsesc justificarea în fața adevăratului și unicului Mântuitor, Isus Cristos.

Practic:

- În general scrisorile apostolului Paul au o parte dogmatică și una morală. Care credeți că este motivul pentru care apostolul folosește o astfel de schemă? Urmăriți și predica preoților din parohia voastră. Folosesc aceeași schemă? De ce?

- Ce înseamnă pentru omul modern a-l avea pe Cristos în centrul vieții?

- Care credeți că este motivul pentru care în Biserica de la început exista pericolul superstițiilor sau al cultului exagerat dat îngerilor sau altor idei sau ființe intermediare între Dumnezeu și lume? Astăzi mai este acest pericol?

- Citiți Col 3,5-11 și faceți portretul omului nou "modern". Cum ar arăta?

- Cum ar arăta viața de familie dacă s-ar ține cont mai mult de îndemnurile sfântului apostol Paul din Col 3,18-20? Cum considerați aceste îndemnuri într-o lume în care drepturile omului se cer respectate prin legi internaționale?

Texte de referință:

"Paul, apostol al lui Isus Cristos, prin voința lui Dumnezeu, și fratele Timotei, către sfinții din Colose și către frații credincioși în Cristos, har vouă și pace de la Dumnezeu, Tatăl nostru... De aceea și noi, din ziua în care am auzit de voi, nu încetăm să ne rugăm pentru voi și să cerem să vă umpleți de cunoașterea voinței lui și de orice înțelepciune și înțelegere spirituală, pentru ca astfel să umblați într-un mod vrednic de Domnul, ca să fiți plăcuți în toate, prin orice faptă bună, aducând rod și crescând în cunoașterea lui Dumnezeu, ca să fiți întăriți cu toată puterea, după puterea gloriei lui, pentru a ajunge la o statornicie desăvârșită și îndelungă răbdare cu bucurie aducând mulțumire Tatălui care v-a învrednicit să aveți parte de moștenirea sfinților în lumină" (Col 1,1-2.9-12).

"Așadar, nimeni să nu vă judece cu privire la mâncare și băutură, cu privire la sărbătoare sau la lună nouă sau la sâmbătă. Acestea sunt umbra celor ce vor veni, dar trupul este al lui Cristos. Nimeni să nu vă răpească premiul, invocând ca pretext umilința și cultul îngerilor, bazându-se pe ceea ce a văzut, îngâmfat în zadar de judecata lui trupească și rupt de capul de la care tot trupul, susținut și unit prin încheieturi și ligamente, primește creșterea lui Dumnezeu" (Col 2, 16-19).

"Ca niște aleși ai lui Dumnezeu, sfinți și iubiți, îmbrăcați-vă deci cu dragoste, cu îndurare, cu bunătate, cu umilință, cu blândețe și răbdare. Îngăduiți-vă unii pe alții și, dacă cineva are vreo plângere împotriva altuia, iertați-vă! Așa cum v-a iertat Domnul la fel să vă iertați și voi... Femeilor, fiți supuse bărbaților voștri, așa cum se cuvine în Domnul. Bărbaților, iubiți-vă femeile și nu fiți aspri cu ele. Copii, ascultați-i pe părinți în toate, căci lucrul acesta este plăcut Domnului. Părinți, nu-i împingeți pe copiii voștri la disperare ca să nu se descurajeze" (Col 3,12-13.18-21).

Rugăciune:

Doamne, Isuse Cristoase, tu ești regele măririi, tu domnești împreună cu Tatăl și cu Duhul Sfânt. Fă-ți lăcaș și în inimile noastre. Amin.

» înapoi la cuprins «



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat