Lumina Creștinului


citește on-line
Lumina Creștinului
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZE: ANUL SFINTEI SCRIPTURI 

Scrisoarea a doua a sfântului apostol Paul către Corinteni

Prezentare

După activitatea apostolică de la Efes, Paul își propune să viziteze comunitățile pe care le înființase și cu scopul de a aduna ajutoare pentru Biserica de la Ierusalim, care trecea prin momente dificile. În vederea pregătirii acestor vizite l-a trimis pe Tit înaintea sa. În timp ce era în comunitatea din Macedonia, apostolul primește câteva informații de la Biserica din Corint. Aceasta se întâmpla în anul 57, spre sfârșitul celei de-a treia călătorii misionare prin Asia și Europa. Paul vorbește și de o altă scrisoare scrisă cu multă tristețe celor din Corint, pentru că nu fusese primit cu bucurie, scrisoare care nu ajunsese însă la destinație. Întorcându-se după pregătirea făcută, Tit îi prezintă lui Paul problemele existente. De data aceasta Paul fusese acuzat că uzează în mod abuziv de titlul de apostol, pentru că nu fusese ales direct de Isus, evanghelia predicată de el nu era autentică pentru că nu fusese martor al evenimentelor, era acuzat că predică din interes și nu din zel apostolic. În realitate, Paul era învinuit de toate acestea pentru că nu era de acord cu tăierea împrejur pentru convertiții la creștinism dintre păgâni și cu impunerea uzanțelor iudaice.

Intenția cu care apostolul Paul scrie această a doua Scrisoare către Corinteni este aceea de a se apăra de acuzele aduse în mod nejustificat și de a-i sfătui să fie generoși față de Biserica de la Ierusalim.

Scrisoarea are 13 capitole structurate astfel:

- 1,1-11: salutul obișnuit și o rugăciune de mulțumire;

- 1,12-7,16: explică de ce nu a venit personal la Corint. Subliniază totodată și măreția apostolatului său în comparație cu slujirile din Vechiul Testament;

- 8-9: dorința de a face o colectă pentru Biserica din Ierusalim, motivând necesitatea ei;

- 10,1-13,10: polemica cu adversarii său numiți și "pseudo-apostoli";

- 13,11-13: un salut călduros și o amplă formulare liturgică.

Încă de la început, Paul îi salută pe corinteni în calitate de adevărat apostol. După ce mulțumește pentru că Dumnezeu îl ferise de un posibil pericol de moarte, amintește corintenilor că a fost nevoit să schimbe planul călătoriei din cauza învinuirilor care i se aduceau din partea unor așa-ziși păstori din comunitatea din Corint. Pentru a nu se întrista din nou, așa cum o făcuse altă dată, Paul refuză să meargă încă o dată la Corint. Ba mai mult, îi iartă și pe cei care l-au ofensat.

Pentru a arăta veridicitatea apostolatului său, face apel la alianța veche și la noua alianță, precizând că apostolatul său este net superior slujirii din Vechiul Testament. Credința pe care o presupune noua alianță este ca o comoară într-un vas de lut, arătând prin acesta slăbiciunea firii umane înclinată spre păcat. Creștinul este templul lui Dumnezeu, de aceea nu trebuie să se coboare la comportamente care sunt specifice păgânilor. Acesta este un argument în plus pentru a fi generoși față de alte Biserici, mai ales pentru cea de la Ierusalim, care trecea prin momente dificile. Pentru cei care l-au acuzat că slujește din interes, Paul argumentează mai întâi autoritatea slujirii sale, prezentând apoi suferințele prin care a trecut pentru a duce la împlinire voința lui Dumnezeu.

Scrisoarea se încheie cu un îndemn la a căuta desăvârșirea și cu exprimarea dorinței de a le face o nouă vizită.

Obiectiv:

Prudență în a-i critica pe alții.

Învățătură:

Ceea ce aude Paul despre sine din partea comunității din Corint îl întristează. Faptul că era învinuit de neautenticitatea apostolatului său și a mesajului evangheliei pe care o propovăduia, nu l-a putut lăsa indiferent. Erau acuze grave care trebuiau clarificate. De fapt, Paul realizează că toate aceste acuze sunt rodul invidiei unor sus-puși din comunitatea din Corint, deoarece el nu era de acord ca noii creștini, care proveneau din numărul păgânilor să fie tăiați împrejur așa cum erau tăiați evreii. Prin aceasta, Paul recunoștea superioritatea noii alianțe și îi invita pe corinteni să trăiască în conformitate cu această nouă alianță, încheiate de data aceasta în sângele lui Isus Cristos. Necunoscând prea bine dorința sinceră a apostolului de a vesti evanghelia lui Cristos, acești "pseudo-apostoli" îl critică în mod nejustificat.

Este practica multora care nu reușesc să-și recunoască limitele, având impresia că pot mai mult, dar de fapt, se mulțumesc să critice ceea ce fac alții cu sinceritate și cu mare efort. Lumea de astăzi nu este străină de lumea apostolului Paul. De multe ori comportamentul este același. Nici astăzi nu este recunoscut în totalitate efortul sincer și intenția dreaptă. Paul este mâhnit de ceea ce aude, dar nu dezamăgit. El știe că poate să facă și din aceste acuze nejustificate o ocazie în care să triumfe evanghelia lui Isus Cristos. Ca răspuns scrie această scrisoare care, deși pare dură, este o adevărată lecție de teologie.

Morala acestei cărți trebuie să rămână una singură: nu judeca pe alții atâta timp cât nu cunoști bine realitatea, iar dacă o cunoști și există într-adevăr greșeli, corectează-le cu prudență.

Practic:

- Cum reacționați atunci când sunteți vorbiți de rău?

- În urma datelor prezentate, se simte o anumită greutate pentru cetatea Corintului în a primi credința sau sunt doar mici grupuri de interese cărora le place să producă disensiuni? Detaliați!

- Care este logica pentru care Paul a ales ca cetatea Corintului să se numere printre primele cetăți în care a predicat creștinismul?

- Cum vi se pare răspunsul apostolului Paul la acuzele aduse de către cei din Corint?

- Faceți un portret al apostolului Paul în lumina celei de-a doua Scrisori către Corinteni.

- Citiți 2Cor 4 și comentați imaginea pe care Paul o folosește pentru a prezenta capacitatea noastră de a crede.

Texte de referință:

"Căci nu vreau, fraților, ca voi să rămâneți în ignoranță cu privire la necazul care a venit asupra noastră în Asia, cum am fost copleșiți peste măsură și peste puterile noastre, așa încât ne pierdusem speranța de a mai trăi. Ba chiar ne-am socotit în noi înșine niște condamnați la moarte ca să nu ne punem încrederea în noi înșine, ci în Dumnezeu, cel care îi învie pe cei morți" (2Cor 1,8-9).

"Mi-am luat hotărârea să nu vin din nou la voi întristat, căci dacă eu vă întristez pe voi, cine poate să-mi dea bucurie, dacă nu cel care a fost întristat de mine?... V-am scris în adâncă mâhnire, cu strângere de inimă, și cu multe lacrimi, nu ca să vă întristați, ci ca să cunoașteți iubirea nemărginită pe care o am pentru voi" (2Cor 2,1-2.4).

"Căci nu ne predicăm pe noi înșine, ci pe Isus Cristos Domnul, iar noi suntem servitori ai voștri de dragul lui Isus. Într-adevăr, Dumnezeu, care a zis: «Să strălucească lumina din întuneric», el însuși a strălucit în inimile noastre pentru luminarea cunoașterii gloriei lui Dumnezeu pe fața lui Isus Cristos. Dar noi avem această comoară în vase de lut pentru ca puterea imensă să fie de la Dumnezeu, și nu de la noi. Suntem apăsați de necazuri din toate părțile, dar nu striviți, suntem în cumpănă, dar nu disperați; persecutați, dar nu abandonați; doborâți, dar nu uciși. Pretutindeni purtăm în trupul nostru moartea lui Isus ca să se arate și viața lui Isus în trupul nostru. Căci noi care trăim suntem mereu dați la moarte pentru Isus, pentru ca și viața lui Isus să se arate în trupul nostru muritor. Așa încât în noi lucrează moartea, iar în voi viața" (2Cor 4,5-12).

"În rest, fraților, bucurați-vă! Căutați desăvârșirea! Îmbărbătați-vă! Să fiți uniți în același cuget, să trăiți în pace și Dumnezeul iubirii și al păcii va fi cu voi. Salutați-vă unii pe alții cu sărutul păcii. Vă salută toți sfinții" (2Cor 13,11-12).

Rugăciune:

Doamne Isuse Cristoase, care îi alegi pe apostoli și îi trimiți în lume pentru a predica evanghelia, prin mesajul lor, ajută-ne să te descoperim pe tine. Amin.

» înapoi la cuprins «



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat