Lumina Creștinului


citește on-line
Lumina Creștinului
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZE: ANUL SFINTEI SCRIPTURI 

Cartea Faptele Apostolilor

Prezentare:

Cartea Faptele Apostolilor, deși se numește astfel, nu cuprinde faptele tuturor apostolilor, ci doar ale lui Petru, Ioan și Iacob, existând și relatări despre Ștefan, Filip, Barnaba și Paul. În general, Faptele Apostolilor este o scriere atribuită sfântului Luca, deoarece, ca și evanghelia sa și aceasta este adresată lui Teofil. Limba folosită este greaca "koine" folosită în lumea elenistică din timpul său. Stilul folosit este unul simplu, specific relatărilor, plin de culoare, de expresii și mai ales de fapte care evidențiază puterea credinței. Dacă prima parte prezintă mai mult istoria Bisericii primare de la Ierusalim, a doua e mai dinamică și iese din Ierusalim, îndreptându-se spre popoarele păgâne.

Scopul autorului este acela de a arăta că există continuitate spirituală între Biserica dorită de Isus Cristos, manifestată oficial la Rusalii, și noile comunități care, datorită misiunii apostolilor, se formau în afara celei de la Ierusalim și a Palestinei. Atât de mult se insistă pe acțiunea Duhului Sfânt, încât, în antichitate, Faptele Apostolilor erau supranumite "evanghelia Duhului Sfânt".

Se pare că și cu această scriere, Luca are aceeași dorință ca și cu evanghelia; să-i instruiască pe creștini și să-i edifice, insistând mai ales asupra rolului credinței și al Duhului Sfânt.

Cartea Faptele Apostolilor este formată din 28 de capitole, structurate astfel:

- 1,1-14: prolog;

- 1,15-5: Biserica în perioada iudeo-creștină;

- 6-15: perioada intermediară, de la Ierusalim la păgâni;

- 16-28: către popoarele păgâne.

La început, Luca dedică lui Teofil cartea, dând impresia că este o continuare a evangheliei. În prima parte este relatat momentul instituirii oficiale a Bisericii prin coborârea Duhului Sfânt, în ziua de Rusalii. Deja este momentul în care putem spune că Petru își intră în atribuții, ca și cap vizibil al Bisericii. Pronunță primul discurs destul de curajos, invitând poporul prezent la o reflecție profundă asupra misterului lui Isus Cristos. Noua comunitate care ia ființă se caracterizează prin ascultarea cuvântului, comuniunea fraternă, frângerea pâinii, rugăciunea și comuniunea bunurilor. Ruperea, cel puțin parțială de iudaism, s-a făcut datorită insistenței apostolilor asupra mesajului că Isus este Mesia, fapt neacceptat de către toți iudeii.

Partea a doua prezintă desprinderea creștinismului de Ierusalim și de comunitatea iudaică și îndreptarea lui spre popoarele păgâne, fenomen ajutat și de iudeii din diasporă. În acest fel, Biserica se îndepărtează treptat de iudaism căpătând o identitate a sa proprie. Oficial, acest lucru se întâmplă o dată cu aderarea păgânului Corneliu la creștinism, ajutat de apostolul Petru, sub directa inspirație a Duhului Sfânt. Deja Biserica formată la Ierusalim simte că are de la Dumnezeu misiunea de a merge în lumea întreagă. Pentru aceasta se bucură de inspirația și ocrotirea continuă a Duhului Sfânt.

Ultima parte este caracterizată de universalitate. Micul nucleu format la Ierusalim, în ziua de Rusalii, coordonat de apostoli, acum se răspândește în cele mai îndepărtate hotare ale lumii. Apostolul Paul este exponentul de bază al acestei universalizări a Bisericii. Prin el creștinismul ajunge până la Roma, ceea ce în optica lui Luca însemnă că a ajuns deja la extremitatea cealaltă a pământului. Creștinismul începuse deja să prindă contur.

Obiectiv:

Convingerea că universalitatea Bisericii a fost dorită de Isus Cristos și susținută de Duhul Sfânt sub directa providență a Tatălui.

Învățătură:

Isus Cristos reprezintă împlinirea profețiilor din Vechiul Testament, iar Biserica împlinirea dorinței lui Isus de a rămâne cu noi până la sfârșitul lumii (cf. Mt 28,20). Apostolii sunt martorii a tot ceea ce a însemnat Isus Cristos în misterul prezenței sale pe pământ ca Fiu al lui Dumnezeu. Fiind martori, își împlinesc această vocație prin vestirea directă a cuvântului lui Dumnezeu, a evangheliei.

În acest sens, predicarea cuvântului lui Dumnezeu cheamă ascultătorii la convertire prin Botez și Pocăință. Astfel se obține iertarea păcatelor, primirea darurilor Duhului Sfânt și intrarea oficială în Biserică, imaginea pământească a împărăției lui Dumnezeu.

Duhul Sfânt este darul trimis de Cel Înviat, darul timpurilor mesianice promis de profeți, care conduce acum întreaga comunitatea creștină. Duhul Sfânt este sufletul Bisericii. El o va întări în momentele de primă evanghelizare, de persecuție, dar și de bucurie. El este semnul unității, plinătatea darurilor și cel care face să dispară dintre membrii Bisericii orice disensiune.

Rând pe rând, în Biserică se formează grupuri cu misiuni speciale. Astfel îi avem pe apostolii în comuniunea cu Petru, diaconii, prezbiterii și credincioșii de rând.

Ceea ce fascinează în Faptele Apostolilor sunt problemele de care s-au lovit apostolii în vestirea cuvântului lui Dumnezeu, probleme care sunt la fel și astăzi. Convingerea lor însă este unanimă: cuvântul lui Dumnezeu trebuie făcut cunoscut tuturor locuitorilor pământului și nu-și vor găsi odihna până nu se va împlini această dorință. Aceasta este și speranța Bisericii de astăzi, speranță care își are izvorul în dorința lui Isus de a merge și de a duce vestea cea bună în lumea întreagă.

Practic:

- Găsiți câteva particularități prin care să demonstrați că Faptele Apostolilor au fost scrise de sfântul Luca.

- În ce măsură se verifică universalitatea Bisericii cât privește momentul Rusaliilor?

- Găsiți câteva asemănări între Isus Cristos și apostoli în privința predicării cuvântului lui Dumnezeu.

- Povestiți convertirea apostolului Paul și precizați care au fost implicațiile lui majore în răspândirea creștinismului.

- Precizați câteva evenimente prezentate de Faptele Apostolilor în care să se simtă intervenția directă a Duhului Sfânt.

- Încercați să faceți un traseu al călătoriilor apostolului Paul și calculați cam câți kilometri a parcurs pentru răspândirea credinței.

- Indicați măcar un semn prin care Isus a dorit ca Biserica să se răspândească în lumea întreagă.

Texte de referință:

"Când a sosit ziua Rusaliilor, toți erau adunați împreună în același loc. Și, dintr-o dată, s-a iscat din cer un vuiet, ca la venirea unei vijelii puternice, și a umplut întreaga casă în care stăteau. Atunci le-a apărut niște limbi ca de foc împărțindu-se și așezându-se asupra fiecăruia dintre ei. Toți au fost umpluți de Duhul Sfânt și au început să vorbească în alte limbi, după cum Duhul le dădea să vorbească" (Fap 2,1-4).

"Și în timpul călătoriei, pe când se apropia de Damasc, dintr-o dată l-a învăluit o lumină din cer. Căzut la pământ, a auzit un glas care-i spunea: «Saul! Saul! De ce mă persecuți?» El a răspuns: «Cine ești, Doamne?» El i-a zis: «Eu sunt Isus pe care tu îl persecuți. Dar ridică-te, intră în cetate și ți se va spune ce trebuie să faci»" (Fap 9,4-6).

"«Așadar, să vă fie cunoscut că mântuirea aceasta a lui Dumnezeu a fost trimisă păgânilor și ei vor asculta»... El predica împărăția lui Dumnezeu și învăța despre Domnul Isus Cristos cu tot curajul și nestingherit" (Fap 28,28.31).

Rugăciune:

Doamne, Isuse Cristoase, tu ne-ai chemat ca prin Biserică cu toții să fim una. Luminați și încurajați de Duhul tău Sfânt, fă să trăim mereu universalitatea Bisericii tale. Amin.

» înapoi la cuprins «



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat