Lumina Creștinului


citește on-line
Lumina Creștinului
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZE: ANUL SFINTEI SCRIPTURI 

Cartea profetului Aggeu

Prezentare:

Cu profetul Aggeu începe ultima perioadă a mișcării profetice din sânul poporului ales, din perioada de după exil. Dacă înainte de exil, mesajul profetic avea ca temă principală pedeapsa din cauza încălcării alianței, în această perioadă, mesajul se axează pe ideea de restaurare. Este speranța care a menținut treaz spiritul Israelului în robia Babilonului. Profetul Aggeu este trimis într-un moment crucial pentru Israel: nașterea noii comunități din Palestina.

Aggeu este primul profet dintre profeții epocii persane. Contextul istoric în care își desfășoară misiunea profetică este sfârșitul exilului. După edictul regelui persan Cirus (538 î.C.), evreii care au revenit în țară găsesc o țară devastată și părăsită. Supraviețuirea era aproape imposibilă din cauza lipsei de hrană. Nici în imperiul persan lucrurile nu stăteau mai bine din cauza instabilității politice.

Evreii întorși din robie au început reconstruirea Ierusalimului și a templului cu resursele proprii, refuzând orice ajutor din partea celor din Regatul de Nord, de la samariteni. Era o situație de confuzie. Erau nevoiți să lucreze și la reconstrucția templului și, în același timp, să se și apere de samariteni, care au început să-i persecute pe cei abia veniți. Din această cauză, construirea templului aproape că este lăsată la o parte. Într-un astfel de context apare profetul Aggeu, pentru a întări poporul în aceste momente grele și a-l îndemna să continue reconstruirea templului.

Titlul cărții provine de la profetul Aggeu. Prea multe date despre el nu se știu, decât că el a fost acela care s-a adresat israeliților preocupați mai mult de propria familie decât de reconstruirea templului. Profetul încearcă să-i convingă pe cei reveniți din exil că greutățile pe care le întâmpină sunt din cauza lipsei de preocupare pentru credința în Dumnezeu, manifestată prin indiferența față de templu. Speranța profetului crește o dată cu venirea celui de-al doilea grup de evrei din exil, conduși de Zorobabel și de preotul Iosue.

Profetul Aggeu își face cunoscut mesajul profetic din august până în decembrie (520 î.C.), perioadă în care începe efectiv și reconstruirea templului. De fapt, acesta este subiectul principal al profeției lui Aggeu. Din câte se pare, cartea nu este scrisă de profet, ci de altcineva, care s-a mulțumit doar să-l amintească la persoana a treia.

Cartea are doar două capitole, împărțite astfel:

-1,1-11: timpuri dificile din cauza neglijării construirii templului;

-1,12-15: începerea lucrărilor la templu;

-1,15-2,23: reconstruirea templului care prevestește un viitor prosper.

Ideea de bază a cărții este refacerea templului și este adresată guvernatorului Zorobabel și preotului Iosue, întrucât ziua în care va veni Domnul este iminentă, iar templul trebuie să fie gata pentru a-l primi. Acest nou templu va fi mai strălucitor decât primul și va pune capăt situației de mizerie în care trăia poporul după întoarcerea din exil. Atunci Dumnezeu va binecuvânta poporul, îl va feri de dușmani și îi va da un nou rege.

O altă idee nouă care apare în Cartea profetului Aggeu este interpretarea semnelor timpului. Sărăcia și recoltele slabe sunt pedeapsa lui Dumnezeu pentru slaba lor credință. Pentru a fi prosperi este nevoie de credință.

Obiectiv:

A trăi cu realism credința în Dumnezeu.

Învățătură:

Când omul se află în nenorocire aleargă la cineva care poate să-l salveze. Când a scăpat de nenorocire, de cele mai multe ori, uită binele primit. Este și cazul poporului ales. În Babilon strigă către Dumnezeu, își recunoaște greșeala și cere iertare pentru ea. Promite fidelitate și credință. Vine însă sfârșitul exilului și totul este uitat. Preocuparea principală devine interesul propriu și nu Dumnezeu, nu reconstruirea templului din Ierusalim. Când au avut nevoie de sprijin din partea lui Dumnezeu, au strigat la el, acum l-au uitat sau erau indiferenți. În acest indiferentism sau preocupare exagerată față de sine, apare profetul Aggeu care, începând cu guvernatorul, continuând cu preoții, le amintește tuturor care sunt prioritățile.

Ideea citirii semnelor timpului aduce în cazul profetului Aggeu un plus de credibilitate. Încă nu uitaseră cei întorși ce a însemnat robia în Babilon. Cu toții știau că au plecat în robie din cauza păcatului lor. Nu era nevoie acum să se repete încă o dată greșeala care i-a trimis acolo. De aceea Aggeu îi conștientizează asupra acestui aspect.

Este important să alergăm la Dumnezeu și în momentele de restriște, ca și atunci când toate ne merg bine. A-l ignora la bine și a-l căuta la greu, nu este o soluție realistă. Dumnezeu trebuie în continuu invocat. Iar după ce am primit ajutorul să-i mulțumim. În plus trebuie să fim capabili să citim semnele timpului. Cu siguranță Dumnezeu ne transmite multe mesaje, trebuie doar să le descifrăm cu credință și realism.

Practic:

-Privind lucrurile din punct de vedere uman, cum vi se pare preocuparea pentru interesele proprii a evreilor întorși din robie?

-Încercând să vedeți care este rolul unei biserici pentru o comunitate, faceți o paralelă cu dorința profetului Aggeu de a reconstrui și de a avea un templu la Ierusalim.

-Concret, ce ați putea face pentru biserica voastră? Luați câteva inițiative la nivel de grup (de exemplu, curățenie, aranjat florile etc.).

-Citind din cartea profetului Aggeu încercați să refaceți imaginea sumbră a întoarcerii din exil. Ce au mai găsit, cum au găsit, cum au luat-o de la capăt?

-Povestiți la nivel de grup un moment de dezolare din viața voastră. Cu ce v-a ajutat?

-În ce măsură se repetă astăzi situația din timpul profetului Aggeu?

Texte de referință:

"În anul al doilea al regelui Darius, în luna a șasea, în ziua întâi a lunii, a fost cuvântul Domnului prin gura lui Aggeu, profetul, către Zorobabel, guvernatorul lui Iuda, către marele preot Iosia, fiul lui Iosedec, și le-a zis: «Așa spune Domnul Sabaot: Poporul acesta spune: Nu a venit încă vremea să reconstruim templul Domnului. Atunci a fost cuvântul Domnului către profetul Aggeu și i-a spus: este oare timpul ca voi să locuiți în casele voastre cu pereții lucrați în tablă, când templul este în ruină? Și acum, iată ce spune Domnul Sabaot: Fiți cu băgare de seamă la căile voastre! Voi ați semănat mult, dar ați cules puțin, ați mâncat, dar nu v-ați săturat; ați băut, dar nu v-ați îmbătat; v-ați îmbrăcat cu haine, dar nu v-au ținut de cald și ați strâns obolul vostru ca să-l puneți într-o pungă spartă... Pentru aceasta cerul se va închide, nu vă va da rouă și nici pământul nu vă va da roadele sale. Am chemat seceta pe pământ și pe munți, peste grâu, peste vin și peste orice rodește pământul; peste oameni și peste animale și peste tot efortul palmelor voastre" (Ag 1,1-6.10-11).

"Spune-i lui Zorobabel, fiul lui Salatiel, guvernatorul lui Iuda și lui Iosua, marele preot, fiul lui Iosedec și restului poporului: Cine a mai rămas dintre voi în viață și a văzut templul acesta în strălucirea sa care a fost la început și cum este acum? Oare nu este fără nici un preț în ochii voștri? Și acum, Zorobabel, întărește-te, zice Domnul, curaj, Iosua, mare preot, fiul lui Iosedec, întreg popor al țării, fii plin de curaj, zice Domnul, căci eu sunt cu voi, spune Domnul Sabaot. Acesta este legământul pe care l-am încheiat cu voi când v-am scos din țara Egiptului și Duhul meu rămâne în mijlocul vostru! Nu vă temeți! Căci așa zice Domnul Sabaot: Peste puțină vreme eu voi cutremura cerul și pământul, marea și uscatul; voi zgudui toate popoarele și toate neamurile vor veni cu lucruri de preț și voi umple de slavă templul acesta, zice Domnul Sabaot" (Ag 2,2-7).

Rugăciune:

Doamne, Dumnezeule, la tine este măreția, slava și puterea. Ajută-ne să prețuim și să iubim totdeauna Biserica, locul prezenței tale. Amin.

» înapoi la cuprins «



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat