Lumina Creștinului


citește on-line
Lumina Creștinului
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZE: ANUL SFINTEI SCRIPTURI 

Cartea Cântarea Cântărilor

Prezentare:

Nu întâmplător această carte este numită Cântarea Cântărilor. Este cel mai frumos cântec, format parcă din mai multe strofe pline de iubire. Iubirea este între un tânăr și o tânără care se întâlnesc, se rătăcesc, se caută și, în final, se regăsesc. O adevărată poveste de dragoste curată, un poem de iubire. Oricine s-ar fi așteptat să găsească în Sfânta Scriptură cărți despre spiritualitate, morală, pastorală, dogmatică etc., dar un poem de iubire, poate mai puțin. Și totuși ea există. Face parte din canonul Sfintei Scripturi. E o carte acceptată și de Septuaginta și de Vulgata. O acceptă și Biserica creștină și se bucură să-i poată descoperi adevăratele sensuri.

Se numește astfel pentru că este cea mai frumoasă dintre cântări, este regina cântărilor. Din ea citeau evreii în ultima zi de Paști.

Aparține grupului de cărți sapiențiale pentru că, asemenea și altor cărți din Sfânta Scriptură, și aceasta a fost atribuită lui Solomon. Aparține cărților sapiențiale și pentru faptul că tratează una dintre cele mai sensibile probleme ale vieții: iubirea. A ajuns în forma pe care o are astăzi undeva pe la începutul secolului al IV-lea îi.C. Oricum autorul este un înțelept.

Pentru lumea noastră de astăzi, mai ales pentru cultura din care facem noi, ca popor aparte, cartea Cântarea Cântărilor pare puțin șocantă. Face parte mai degrabă din seria romanelor de dragoste. Cu toate acestea ea are și un caracter profund simbolic.

Cartea are 14 capitole, împărțite astfel:

- 1,1-4: titlul și prologul;

- 1,5-2,7: primul poem;

- 2,8-3,5: al doilea poem;

- 3,6-5,1: al treilea poem;

- 5,2-6,3: al patrulea poem;

- 6,4-8,5: al cincilea poem;

- 8,6-7: epilogul;

- 8,8-14: adaos.

Cartea vorbește despre o tânără care este adusă dintr-un mediu de la țară la palatul regelui Solomon. Împăratul o dorește în căsătorie, ea însă vrea să rămână fidelă prietenului ei. Nu o impresionează nimic din cele pe care le vede la rege, nici din splendoarea palatului, nici corul prin care regele încearcă s-o ademenească. Renunță la toate și se întoarce la prietenul ei, un păstor.

Pe parcursul istoriei cartea Cântarea Cântărilor a avut interpretări diverse:

Mai întâi se poate vorbi de o interpretare alegorică. În acest caz, iubirea dintre cei doi tineri este simbolul iubirii dintre Dumnezeu și poporul său sau invers, a poporului față de Dumnezeu. Creștinii au văzut în această alegorie iubirea dintre mirele Isus Cristos și mireasa sa, Biserica.

Există apoi o interpretare literală, care scoate în evidență că poemul din Cântarea Cântărilor în mod intenționat a fost lăsat astfel, tocmai pentru a exalta și evidenția iubirea umană așa cum a voit-o și a creat-o Dumnezeu, iubire care conduce spre sacramentul Căsătoriei.

Obiectiv:

Conștiința că iubirea este voită de Dumnezeu și că devine păcat în momentul în care este îndepărtată de la scopul pentru care a creat-o Dumnezeu.

Învățătură:

Într-o lume în care iubirea carnală, sexul, tinde să înlocuiască ierarhia valorilor, cartea Cântarea Cântărilor are rolul de a lumina "această generație", de a o orienta spre adevăratul sens al iubirii, spre Dumnezeu.

Cântarea Cântărilor amintește omului că Dumnezeu l-a vrut bărbat și femeie și că împreună sunt chemați să lucreze la mântuirea lor. (Preoții, călugării, călugărițele sunt o prefigurare a împărăției lui Dumnezeu, împărăție unde nu se căsătorește nimeni, unde vom fi ca îngerii cerului.)

Poemul prezintă trăiri pline de încărcătură emoțională. Cei doi se iubesc cu adevărat. Modalitatea în care sunt cântate toate trăirile emoționale depășește cu mult intențiile ascunse ale multor filme din zilele noastre. Cântarea Cântărilor nu propune o lume falsă, o lume în care, prin sex, se poate rezolva orice. Nu propune nici măcar o filozofie, ci pur și simplu e viață. O viață normală a doi tineri care se iubesc cu adevărat și pentru asta doresc să fie împreună, se caută și se bucură împreună. În același timp, nici nu ne prezintă doi tineri plini de gelozie unul față de celălalt. Iubirea dintre ei este sinceră și conduce spre căsătorie. Este principalul scop pentru care Dumnezeu a sădit acest sentiment în oameni.

Am putea spune că cei doi tineri, prin iubirea pe care o au unul față de celălalt, știu să se respecte. Momentul întâlnirii este o bună ocazie în a-și aprecia unul altuia părțile fizice cu care ne-a înzestrat Dumnezeu. E un moment de apreciere și nu de păcat. Se pare că cei doi tineri au noțiunea răului moral, de aceea se opresc la a cânta ce are celălalt mai frumos, punând totuși sentimentul iubirii curate pe primul loc.

Cântarea Cântărilor este un poem al curajului în vederea unei iubiri sincere, curate, care să se finalizeze prin sacramentul Căsătoriei, e un poem al respectului și al aprecierilor sincere.

Practic:

- Folosindu-vă de interpretarea alegorică, căutați mai multe înțelesuri pentru cartea Cântarea Cântărilor.

- Din cartea Cântarea Cântărilor rezultă că iubirea celor doi tineri unul față de celălalt este mare și sinceră. Înlocuiți-l pe tânăr cu Isus Cristos și pe tânără cu Biserica, după care încercați să faceți un tablou al iubirii dintre Cristos și Biserică.

- În ce forme se poate vorbi despre iubirea lui Isus față de Biserică? Cum se manifestă această iubire?

- Faceți o comparație între iubirea sinceră dintre cei doi tineri și iubirea dintr-o familie după prima lună de căsătorie.

- Dacă ar fi să-l comparați pe tânărul din carte cu un personaj al zilelor noastre, cu cine l-ați compara? Dar pe tânără? De ce?

- Descrieți iubirea lui Dumnezeu față de fiecare dintre noi din perspectiva cărții Cântarea Cântărilor.

Texte de referință:

"Răpește-mă, ia-mă cu tine! Hai să fugim! Regele m-a dus în magaziile sale: ne vom veseli și ne vom bucura de tine. Îți vom preamări dragostea mai mult decât vinul. Cine te iubește, după dreptate te iubește! Neagră sunt, fete din Ierusalim, dar frumoasă, ca sălașurile lui Chedar, ca și corturile lui Solomon. Nu vă uitați că sunt negricioasă, doar soarele este acela care m-a ars. Fiii mamei mele s-au mâniat, m-au trimis să le păzesc viile, dar via mea nu mi-am păzit-o. Spune-mi, iubitul meu, unde îți paști tu oile? Unde te odihnești tu la amiază? De ce oare să rătăcesc în zadar pe la turmele prietenilor mei?" (Ct 1,1-6)

"Eu sunt narcisa din câmpie, sunt crinul de prin vâlcele. Cum este crinul între spini, așa este draga mea între fete. Cum este mărul între copaci, așa este dragul meu printre flăcăi. Îmi place să stau la umbra mărului, dulce este rodul lui în gura mea" (Ct 2,1-3).

"Marea nu poate stinge iubirea, nici râurile s-o potolească; de-ar da cineva pentru iubire toate comorile casei sale, cu dispreț ar fi respins" (Ct 8,7).

Rugăciune:

Doamne, Dumnezeule, tu ne-ai iubit cu o dragoste infinită și ne-ai îndemnat să te iubim la fel. Fă să avem față de tine o iubire sinceră. Amin.

» înapoi la cuprins «



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat