Lumina Creștinului


citește on-line
Lumina Creștinului
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZE: ANUL SFINTEI SCRIPTURI 

Cartea Proverbelor

Prezentare:

Cartea Proverbelor este o adevărată sinteză a înțelepciunii poporului ales. În ea găsim diferite cugetări, aforisme și maxime provenite numai din experiența vieții de zi cu zi. Scopul lor este acela de a-l conduce pe om la adevărata înțelepciune, care este Dumnezeu.

Titlul cărții provine de la cuvântul ebraic "mashal" și înseamnă similitudine, asemănare, proverb. În sens strict, proverbul este o cugetare scurtă, dar care scoate în evidență un adevăr incontestabil. Este o formă literară care exprimă în termeni simpli, conciși, prin asemănări, comparații, parabole sau pilde, adevăruri care țin de bunul simț.

Cartea începe să prindă contur în timpul regelui Solomon și se definitivează abia în secolul al V-lea în Regatul lui Iuda. Pentru că Solomon a fost persoana cea mai influentă a vremii și pentru că nu a cerut lui Dumnezeu altceva decât înțelepciune, cea mai mare parte din Cartea Proverbelor este atribuită lui Solomon.

După cum se prezintă, Cartea Proverbelor este un veritabil ghid pentru a avea succes în viață. Cartea își propune să învețe diverse categorii de oameni care este adevărata înțelepciune.

Are în componența sa un număr de 31 de capitole, împărțite astfel:

- 1,1-9,18: elogiază înțelepciunea și roadele ei (autor anonim);

- 10,1-22,16: reguli de comportament (atribuite lui Solomon);

- 22,17-24,34: datorii față de aproapele (atribuite unui grup de înțelepți);

- 25-29: diferite maxime culese de oamenii regelui Ezechia (atribuite unui grup de înțelepți);

- 30,1-14: despre înțelepciunea divină și mediocritatea omului (atribuită lui Agur);

- 30,15-33: maxime cu subiecte diverse (autor anonim);

- 31,1-9: instrucțiuni în folosul regilor (atribuită regelui Lemuel);

- 31,10-31: poem care elogiază soția virtuoasă (autor anonim).

Pentru că s-a format de-a lungul unei perioade atât de lungi, Cartea Proverbelor cunoaște un progres vădit în ceea ce privește conținutul. În partea de mijloc predomină tonul unei înțelepciuni umane și profane, se simte doar o ușoară tendință spre un caracter religios.

Ideile frecvente sunt: Dumnezeu răsplătește adevărul, caritatea, curăția inimii și umilința. Pedepsește însă viciile care se opun acestor virtuți. Virtutea, în general, trebuie să conducă la frica de Dumnezeu, frică nu de pedeapsa lui, ci o frică filială, specifică fricii copilului față de părinți. După cum reiese din Cartea Proverbelor, fericirea sau nenorocirea fiecăruia depind în cea mai mare parte de relația cu Legea lui Dumnezeu sau de disprețul față de ea.

Fiind o carte cu multe proverbe ce țin de bunul simț, o idee des întâlnită este și aceea a stăpânirii de sine. Concret: sobrietate în folosirea hranei și a băuturii, controlul asupra limbii, onestitatea în afaceri, fidelitatea în căsătorie, corectitudinea la judecată, importanța pomenii. Toate acestea, pentru a fi autentice, trebuie să pornească din credință.

Dincolo de aspectul literar pe care îl conține Cartea Proverbelor, fiind o carte a Sfintei Scripturi, este cuvântul lui Dumnezeu adresat poporului său. Din acest punct de vedere, cartea devine și tezaurul nostru, al creștinilor, substratul uman de la care pornesc cele mai multe din proverbe fiind comun tuturor.

Obiectiv:

Să nu ne supărăm când cineva ne atrage atenția spunându-ne că am greșit.

Învățătură:

Există o vorbă care spune că nimeni nu se naște înțelept. Înțelepciunea se dobândește pe parcursul vieții. Putem afirma că fiind multe perioadele vieții, multe sunt și posibilitățile în care să dobândim înțelepciune. Este o înțelepciune specifică atât copiilor, adolescenților, tinerilor, cât și oamenilor maturi, vârstnicilor. În fiecare din aceste etape omul are de învățat. O face ascultând de alții, din cărți, din natură etc., dar învață. La rândul său, procesul de învățare presupune și eroarea, de aceea e necesară o intervenție din afară. Aici se poate vorbi de rolul părinților, al profesorului, al preotului, al naturii.

Cartea Proverbelor vine în întâmpinarea omului propunându-i formule de înțelepciune scurte și la obiect. Multe din ele se pot memora și pot fi amintite în diverse împrejurări. Autenticitatea lor provine din faptul că pornesc de la viață, prezintă o experiență de viață. Le putem numi fără să greșim "pilule de înțelepciune", "perle pentru viață" sau "formule de succes". Oricum le-am numi, citite și transpuse în viață, schimbă viața, o fac mai frumoasă.

Dacă Vechiul Testament ar fi avut numai această carte, ar fi fost suficient să ne facem o imagine asupra Creatorului lumii, asupra lui Dumnezeu care se îngrijește de creația sa, asupra misterului omului, asupra chemării lui la o viață autentică, asupra importanței respectării Legii.

Imaginea cea mai potrivită pentru cel care propune această carte este aceea a bunicului care dă sfat nepotului, o imagine atât de prezentă în literatura noastră de profil. Proverbele vor prinde nu doar viață prin gura bunicului, ci vor avea și autoritate pentru că provin din experiența trăită a lui.

Practic:

- Improvizați o sală în care, așezați direct pe podea, cineva care să imite un bătrân venerabil, să citească din Cartea Proverbelor.

- Identificați câteva teme și căutați proverbele care să se potrivească. Comentați apoi valabilitatea adevărurilor pe care le prezintă.

- Folosindu-vă de câteva proverbe, faceți un concurs de oratorie. Va câștiga cel mai bun orator.

- Fixați o perioadă de cinci minute în care fiecare să-și aleagă proverbele care l-au marcat cel mai mult. Discutați apoi la nivel de grup pentru ce ați ales anumite proverbe și nu altele.

- Ce legătură se poate face între bancuri și proverbe?

- Inspirându-vă din experiența de viață personală, compuneți și voi câteva proverbe.

Texte de referință:

"Pildele lui Solomon, fiul lui David folositoare pentru cunoașterea înțelepciunii și a stăpânirii de sine, pentru înțelegerea cuvintelor adânci, pentru dobândirea unei îndrumări bune, pentru dreptate, pentru dreapta judecată și nepărtinire, pentru o judecată corectă celor cu gând bun, tânărului cunoaștere și gândire corectă... Frica de Dumnezeu este începutul înțelepciunii; cei fără minte disprețuiesc înțelepciunea și stăpânirea de sine" (Prov 1,1-4.7).

"Pune-ți încrederea în Domnul din toată inima ta și nu te baza pe priceperea ta" (Prov 3,5).

"Puțin somn, mai ațipesc puțin, puțin să mai stau în pat cu mâinile încrucișate! Iată vine sărăcia ca un trecător și nevoia te prinde ca un tâlhar. Dar dacă nu vei lenevi, atunci va fi recolta ta de la seceriș ca un izvor, iar lipsa va fi departe de tine" (Prov 6,10-11).

"Cel care umblă în dreptate, se teme de Domnul, iar cel care merge pe căi greșite îl disprețuiește pe Domnul. În gura celui nebun este nuiaua mândriei, buzele pe cei înțelepți îi păzesc. Unde nu sunt boi, staulul este gol, însă puterea boilor mult folos aduce. Martorul care spune adevărul, nu minte, iar martorul mincinos spune numai minciuni " (Prov 14,2-5).

"Iadul și adâncul sunt cunoscute Domnului, cu atât mai mult inimile fiilor oamenilor. Celui care batjocorește nu-i place dojana, de aceea el nu se îndreaptă spre cei înțelepți" (Prov 15, 11-12).

"Mai bună este o bucată de pâine uscată în pace, decât o casă plină cu carne bună de mâncat, dar cu ceartă" (Prov 17,1).

"Sufletul celui rău caută răutatea, iar aproapele lui nu găsește milă în ochii lui" (Prov 21,10).

Rugăciune:

Doamne, Dumnezeule, două lucruri cer de la tine; nu mă lăsa de izbeliște înainte de a muri,... sărăcie și bogăție nu-mi da, ci dă-mi pâinea care îmi este folositoare. Amin (cf. Prov 30,30,7-8).

» înapoi la cuprins «



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat