Lumina Creștinului


citește on-line
Lumina Creștinului
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZE: ANUL SFINTEI SCRIPTURI 

Cartea Psalmilor

Prezentare:

Orice popor are literatura sa, în care se înscrie și poezia. Adevărata poezie a Israelului s-a păstrat în ceea ce Sfânta Scriptură numește Cartea Psalmilor. Compuse sub truda greutăților, a exilului, sub inspirația bucuriei libertății sau a pietății de la templu, psalmii sunt cartea de rugăciuni a poporului evreu, dar și a celui creștin. Din acest motiv, această carte este cel mai frecvent folosită atât în liturgia de la templu cât și în cea creștină.

Biblia ebraică dă Cărții Psalmilor denumirea de "Cartea laudelor", pe când Septuaginta o numește "Cartea psalmilor", expresie care provine din "psalmos", care însemna acordarea instrumentelor sau chiar melodia care acompania rugăciunea, și "psalterion", care era instrumentul cu coarde care acompania psalmul ca atare.

Nu are un autor comun, după cum nu are nici un timp anume când a apărut. Cartea Psalmilor s-a format în mod progresiv începând din timpul regelui David (sec. al X-lea) și terminând cu sec. al III-lea î.C. Datorită rolului jucat de David, ca organizator al cultului de la templu, ca model al dreptului persecutat, ca păcătos căit, dar și chip al Mesiei, el este considerat a fi autorul unui mare număr de psalmi. Pe lângă David, psalmii îi mai au ca autori pe Asaf, fiii lui Core, Solomon, Moise, Heman și Etan.

Cartea Psalmilor este formată dintr-un număr de 150 de psalmi, clasificați astfel:

1. După modelul celor cinci cărți din Pentateuh:

- 1-41: cartea întâi;

- 42-72: cartea a doua;

- 73-89: cartea a treia;

- 90-106: cartea a patra;

- 107-150: cartea a cincea.

2. După numele lui Dumnezeu folosit:

- 3-41; 90-150: Iahve (Domnul);

- 42-83: Elohim (Dumnezeu).

3. După genurile literare:

- psalmi sub formă de imn (46; 47; 48; 76; 87; 93; 96-98);

- psalmi de cerere (3; 5-7; 12;17; 22; 28; 44; 51; 60; 74; 80; 83; 85; 102; 106; 123; 129; 137);

- psalmi de mulțumire (18; 21; 30; 33; 34; 40; 65-68; 116; 118).

Psalmii cuprind în ei înșiși adevărate comori, expresii teologice, adevăruri veterotestamentare, idei despre Dumnezeu, despre demnitatea omului, despre creație, despre viitorul poporului israelit și despre rugăciune.

Psalmii constituie rugăciunea Sfintei Scripturi. Cu ei s-au rugat regii, profeții, Isus, Fecioara Maria, apostolii, Biserica primară. Ei stau și la baza rugăciunii Bisericii. Rugăciunea Laudelor, Ora Medie, Vesperele, Oficiul lecturilor și Completoriul, toate au în componență psalmi. Tot ceea ce era speranță în psalmii recitați de personalitățile Vechiului Testament, a devenit împlinire în persoana lui Isus Cristos. El înglobează în sine toate așteptările și dă toate răspunsurile.

Prin psalmi se aduc laude lui Dumnezeu Tatăl, este adorat, invocat, rugat etc. Psalmii sunt mijlocul prin care credinciosul "se dezlănțuie". Sentimentele sunt în largul lor.

Pe lângă psalmii imnuri de cerere și de mulțumire, mai sunt psalmi regali, de cult, mesianici, aleluiatici, sapiențiali.

Cartea Psalmilor constituie comoara tuturor generațiilor, din toate vremurile.

Obiectiv:

Convingerea că psalmii constituie rugăciunea prin excelență a credinciosului.

Învățătură:

Atunci când cultul adus lui Dumnezeu s-a mutat de la cortul alianței la templul din Ierusalim, când templul a devenit locul prin excelență a prezenței lui Dumnezeu, răspunsul evreului, fie preot, fie om simplu, a fost pe măsură. Psalmii pot fi considerați mai degrabă replica spontană dată lui Dumnezeu de un personaj anume, într-un context bine definit. În acest fel devine David autorul unui mare număr de psalmi. Momentele de bucurie, care alternau cu momente de tristețe, de remușcare, l-au determinat să compună unele dintre cele mai mișcătoare texte. Poporul evreu aflat și el la culmea disperării, văzându-și templul dărâmat în timpul robiei babiloniene, devine și el autor al unor texte pline de sentimente adevărate.

Biserica a preluat această comoară a Vechiului Testament și nu există celebrare liturgică fără să se cânte sau să se proclame un psalm. Prin faptul că, după prima lectură urmează în mod obligatoriu un psalm, Biserica a dorit ca acest psalm să fie considerat răspunsul pe care creștinul participant la misterele divine îl dă Cuvântului lui Dumnezeu, și el proclamat.

Psalmii sunt "poeziile" cele mai studiate, comentate, discutate, recitate etc., de când au fost scriși până astăzi. Rămân în continuare un izvor nesecat de inspirație și de rugăciune, adevărate monumente de inspirație divină.

Practic:

- Faceți un concurs la nivel de parohie care să constea în cântarea psalmului de la Sfânta Liturghie fără a fi repetată de două ori aceeași melodie. Câștigă cel care a reușit să cânte psalmul pe cât mai multe melodii într-un timp fixat dinainte.

- Citiți din psalmi și încercați să discutați la nivel de grup despre frumusețile pe care le conțin. Trebuie avut în vedere cui se adresează, cine este personajul care l-a propus și ce mesaj vrea să transmită.

- Scrieți fragmente din psalmi pe foi mici și trageți-le la sorți. Precizați cu aproximație cine este autorul și în ce context a fost compus.

- Citiți un psalm la întâmplare și notați toate sentimentele pe care vrea să le transmită. Încercați apoi să compuneți o rugăciune folosindu-vă de sentimentele extrase din psalm.

Texte de referință:

"Domnul este păstorul meu,

nu voi duce lipsă de nimic;

el mă paște pe pășuni verzi,

mă conduce la ape de odihnă,

îmi înviorează sufletul.

Mă călăuzește pe cărări drepte,

de dragul numelui său.

Chiar dacă ar fi să umblu

prin valea întunecată a morții,

nu mă tem de nici un rău,

căci tu ești cu mine,

toiagul și nuiaua ta mă mângâie.

Tu pregătești masă pentru mine

în fața dușmanilor mei,

îmi ungi capul cu untdelemn

și paharul meu e plin de se revarsă.

Da, fericirea și îndurarea mă vor însoți

în toate zilele vieții mele

și voi locui în casa Domnului

până la sfârșitul zilelor mele" (Ps 22/23).

Rugăciune:

Doamne, Dumnezeul nostru, cât de minunat este numele tău pe tot pământul. Slava ta s-a înălțat mai presus de ceruri... cât de minunat este numele tău pe tot pământul. Amin.

» înapoi la cuprins «



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat