Lumina Creștinului


citește on-line
Lumina Creștinului
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZE: ANUL SFINTEI SCRIPTURI 

Cărțile lui Samuel

Prezentare:

Inițial cele două cărți sub titlul Cărțile lui Samuel formau o singură carte. Divizarea ei s-a datorat traducătorilor: celor care au tradus Septuaginta (traducerea din Alexandria) și sfântului Ieronim (care a tradus Vulgata). Tema centrală a acestor două cărți continuă istoria începută în Cartea Judecătorilor și insistă pe întemeierea dinastiei lui David. Faptul că se numesc Cărțile lui Samuel nu se datorează faptului că el le-ar fi scris, ci pentru că el a fost persoana cea mai influentă în acel timp. Citindu-le, oricine îți poate da seama că ele sunt într-o continuă unitate literară, ca atare o singură carte.

Paradoxal, autorul acestei cărți nu este cunoscut. Cu siguranță nu poate fi Samuel, pentru că el moare înainte de întemeierea dinastiei davidice. Din cele relatate pe parcursul cărții reiese mai degrabă că autorul a trăit undeva după moartea regelui Solomon, înainte de robia din Babilon.

Elaborarea acestei cărți are un scop sigur și precis: dovedirea faptului că regele este un personaj sacru pe care Dumnezeu îl cheamă printr-o alegere specială ca să realizeze planurile sale cu poporul. În acest caz, regele devine la rândul său un supus al lui Dumnezeu și al legilor sale. Pentru popor, regele devine mai degrabă un reprezentant al lui Dumnezeu, de aici respectul deosebit datorat regelui.

În total, cele două cărți au un număr de 55 de capitole, existând două posibilități pentru a fi împărțite:

- Prima posibilitate:

Partea I: 1Sam 1-12 (Samuel judecător);

Partea a II-a: 1Sam 13-2Sam 1 (Saul rege);

Partea a III-a: 2Sam 2-2Sam 24 (David rege).

- A doua posibilitate:

Partea I: 1Sam 1-7 (despre Samuel);

Partea a II-a: 1Sam 8-15 (despre Samuel și Saul);

Partea a III-a: 1Sam 16-2Sam 1 (despre Saul și David);

Partea a IV-a: 2Sam 2-20 (despre David);

Partea a V-a: 2Sam 21-24 (șase adaosuri diferite).

Având un caracter preponderent istoric, Cărțile lui Samuel acoperă perioada care merge de la începutul monarhiei israelite până la sfârșitul regatului lui David. Pe lângă problemele istorice legate de cucerirea teritoriilor, de liniștea din partea dușmanilor, cărțile se ocupă în mod direct și de cultul dat lui Dumnezeu. Atât Samuel, care este chemat în mod deosebit de către Domnul, cât și Saul și David mențin vie în popor prezența lui Dumnezeu. Și ei au beneficiat la rândul lor de chemări speciale din partea lui Dumnezeu.

Este dificil de găsit o temă unitară. Putem vorbi despre chemare, regalitate, cult, profetism, preoție, mesianism etc.

Obiectiv:

Individualizarea planului lui Dumnezeu

Învățătură:

În planul său, Dumnezeu se folosește de nenumărate mijloace pentru a-l chema pe om să colaboreze cu planul său de iubire. Sfânta Scriptură prezintă multe persoane care au răspuns acestei chemări, iar căile au fost din cele mai diverse. Astfel, Samuel este chemat în timp ce dormea, Saul este ales și uns rege prin intermediul lui Samuel, David este chemat de la turma de oi.

Chemarea nu presupune anumite predispoziții. În cazul nostru, Samuel nu stătea în așteptarea glasului Domnului, ci dormea. Saul îl întâlnește pe Samuel în timp ce își căuta măgarii pe care îi pierduse, iar Samuel îl unge rege. Saul nu se aștepta la o asemenea demnitate. David este fiul mai mic al lui Iese, un păstor, nicidecum cu predispoziții pentru a fi rege.

Marele merit al acestora a fost că s-au lăsat convinși că Dumnezeu are un plan cu ei, chiar dacă inițial le era greu să-l individualizeze. Răspunsul pe care îl dau are o dublă semnificație: pe de-o parte sunt puși în slujba poporului să-l conducă, iar pe de alta devin reprezentanții lui Dumnezeu pentru popor.

De aici se poate constata că orice chemare are rolul de a-l sluji pe Dumnezeu prin aproapele. Lipsa înclinațiilor vizibile este compensată de cele mai multe ori de o încredere totală în voința lui Dumnezeu care suplinește aceste lipsuri. Samuel este trezit și conștientizat prin glasul lui Eli, Saul este orientat spre Samuel de o slugă a sa. David îl învinge pe Goliat doar cu o piatră trasă cu praștia. Toate acestea demonstrează un singur lucru: chemarea este un dar gratuit care, la nevoie, compensează anumite lipsuri naturale.

Practic:

-Animatorul, mai ales dacă este preot sau persoană consacrată, să facă o scurtă prezentare a vocației sale provocând în același timp individualizarea anumitor "simptome" la persoanele care compun grupul.

-Sunt mai multe tipuri de chemare: la preoție, la viața consacrată, la viața de familie, pentru un ideal anume (un studiu de cercetare - vaccin pentru gripa aviară - care ar necesita sustragerea de la obligațiile familiale). Găsiți asemănări și deosebiri!

-Ce are special chemarea lui Samuel?

-Cântați împreună cântecul "Samuel".

-Care este diferența dintre chemarea la viață și chemarea la sfințenie?

-Ce părere aveți despre sintagma modernă: "Fac ce vreau cu viața mea!"

-Citiți împreună cap. 24 din 1Sam și descrieți-l pe David în lumina poruncilor lui Dumnezeu.

Texte de referință:

"Domnul a strigat către Samuel: «Samuel, Samuel!» Iar el a răspuns: «Iată-mă!» Și a alergat la Eli și i-a zis: «Iată-mă! Pentru ce m-ai chemat?» El i-a răspuns: «Nu te-am chemat, mergi și culcă-te!» Și s-a dus Samuel și s-a culcat. Domnul l-a strigat a doua oară pe Samuel: «Samuel, Samuel!» Iar el s-a sculat a doua oară, a venit la Eli și i-a zis: «Iată-mă, de ce m-ai chemat?» «Nu te-am chemat, fiul meu, mergi și culcă-te!» Samuel nu cunoștea pe atunci glasul Domnului și cuvântul Domnului nu i se descoperise încă. Domnul l-a strigat pe Samuel și a treia oară, iar el s-a sculat, a venit la Eli și i-a zis: «Iată-mă, pentru ce m-ai chemat?» Atunci Eli a înțeles că Domnul îl cheamă pe copil. Și a zis Eli către Samuel: «Mergi înapoi și culcă-te și când vei mai auzi glasul celui ce te cheamă, să zici: Vorbește, Doamne, căci slujitorul tău ascultă!» Și s-a dus Samuel și s-a culcat la locul său. Și a venit Domnul din nou și a strigat ca prima și ca a doua oară: «Samuel, Samuel!» Iar Samuel a spus: «Vorbește, Doamne, căci slujitorul tău ascultă!»" (1Sam 3,4-10).

"Atunci, luând Samuel vasul cu untdelemn, l-a turnat pe capul lui Saul și l-a sărutat zicând: «Iată, Domnul te unge pe tine conducător a moștenirii sale; vei domni peste poporul Domnului și îl vei scăpa din mâna dușmanilor din jurul lui»" (1Sam 10,1).

"Domnul a zis către Samuel: «Până când te vei plânge pentru Saul, pe care l-am îndepărtat că să nu mai fie rege peste Israel? Umple cornul tău cu ulei sfințit și mergi la Iese din Betleem, căci am ales rege pe unul dintre fiii lui»... Și a luat Samuel vasul cu ulei sfințit și l-a uns în mijlocul fraților lui și a venit Duhul Domnului asupra lui David începând cu acea zi și după" (1Sam 16,1.13).

Rugăciune:

Îți mulțumim, Doamne, pentru chemarea la viață pe care ne-ai oferit-o. Știm că fiecare dintre noi este chemat și la sfințenie. Ajută-ne ca prin viața noastră să răspundem acestei chemări continue. Amin.

» înapoi la cuprins «



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat