Lumina Creștinului


citește on-line
Lumina Creștinului
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZE: ANUL SFÂNTULUI PAUL 

» înapoi la cuprins «

Cateheza nr. 6

Decembrie 2008

A doua venire a Domnului

Deoarece suntem în perioada Adventului, propunem în cadrul acestei cateheze o temă fundamentală pentru crezul creștin: a doua venire a Domnului. Pentru aprofundarea acestei teme, parcurgem Scrisoarea întâi a sfântului apostol Paul către Tesaloniceni.

Apostolul neamurilor a compus această scrisoare în anul 50 sau 51. La vremea compunerii acestei scrisori, sfântul Paul se afla la Corint, în provincia Ahaia. Înainte de a sosi aici, Apostolul petrecuse mai multe săptămâni în Tesalonic, capitala de atunci a Macedoniei. În sufletul și mintea Apostolului sunt prezente amintirile și impresiile șederii în Tesalonic. Își amintește de primirea călduroasă pe care i-au făcut-o păgânii, dar și de reacția dură a evreilor din Tesalonic care au instigat locuitorii cetății împotriva lui Paul și Sila, fapt care l-a constrâns pe Paul să fugă din cetate. La câtva timp după aceasta, discipolul Timotei îi aduce vești din Biserica "nou-născută" din Tesalonic. Timotei îl informează pe apostolul Paul despre întrebările și incertitudinile tesalonicenilor, iar Paul decide să trimită un mesaj care va fi citit tuturor: "Salutați-i pe toți frații cu o sărutare sfântă. Vă rog stăruitor, pentru Domnul, ca această scrisoare să fie citită tuturor fraților" (1Tes 5,26.27). Scrisoarea întâi către Tesaloniceni este prima scriere paulină ajunsă la noi și, aproape sigur, primul text al Noului Testament.

Cine citește această scrisoare simte cum paginile scrierii sunt pătrunse de un fel de fior al așteptării: Biserica acelui oraș simțea ca iminentă noua și definitiva venire a Domnului pentru a pecetlui istoria. În fața acestei situații, apostolul Paul încearcă să atenueze această tensiune excesivă care, așa cum se va vedea, devalorizează implicarea creștinilor în prezent. De asemenea, făcând referință la o imagine folosită de Isus, apostolul Paul îi face pe tesaloniceni să abandoneze orice tentativă de a crea "horoscoape" despre sfârșitul lumii: "Cât despre timpul și momentul acela, fraților, nu aveți nevoie să vi se scrie căci voi înșivă știți prea bine că ziua Domnului vine ca un hoț în timpul nopții" (1Tes 5,2).

În viziunea sfântului Paul, așa cum rezultă din scrierea sa, vigilența este desigur necesară pentru ca "ziua aceea să nu vă surprindă ca un hoț" (5,4), dar Apostolul ia atitudine împotriva celor care creează agitație și care se distanțează de responsabilitățile de fiecare zi pentru a decola ideal către răsăritul etern al luminii. Celor care trăiau în așteptarea iminentei veniri a Domnului, le scrie: "Totuși vă îndemnăm, fraților, să prisosiți și mai mult, căutând să trăiți în liniște, să vă vedeți de treburile voastre și să munciți cu propriile voastre mâini, după cum v-am poruncit,să vă comportați cu demnitate față de cei din afară și să nu aveți nevoie de nimeni" (1Tes 4,10-12).

Cu toate acestea, Apostolul vrea să îndrepte privirea creștinilor din Tesalonic spre acel orizont așteptat, dar necunoscut, poate pentru a nu părea evaziv în răspunsul său. El încearcă să răspundă la o întrebare secundară formulată de creștinii din Tesalonic: în momentul suprem, cei care vor fi încă în viață la a doua venire a lui Cristos, ce soartă vor avea? Iată răspunsul paulin, un răspuns pătruns de limbajul simbolic apocaliptic, un limbaj bine cunoscut din Cartea Apocalipsului: "Însuși Domnul... va coborî din ceruri și cei morți în Cristos vor învia mai întâi, apoi, noi cei încă vii, care vom, și vom fi răpiți împreună cu ei în nori ca să-l întâmpinăm pe Domnul în văzduh și astfel vom fi cu Domnul pentru totdeauna" (1Tes 4,16-17).

În aceste cuvinte ale Apostolului găsim un scenariu cosmic copleșitor: o trecere nedureroasă din timp în eternitate, din spațiul terestru în infinitul ceresc. Această viziune a apostolului Paul din Scrisoarea întâi către Tesaloniceni va fi nuanțată într-un anume fel în Scrisoarea întâi către Corinteni, unde Apostolul introduce necesitatea unei metamorfoze radicale și a celor vii în acea trecere finală: "Iată, vă spun o taină: nu toți vom muri, însă toți vom fi transformați. Într-o clipă, într-o clipire de ochi, la sunetul trâmbiței de apoi, căci va suna trâmbița și morții vor învia neputreziți, iar noi vom fi transformați. Căci această ființă supusă putrezirii trebuie să se îmbrace în neputrezire și această ființă muritoare trebuie să se îmbrace în nemurire" (1Cor 15,51-53).

Răspunsul apostolului Paul nu va fi suficient, din câte se pare, pentru a-i liniști pe creștinii din Tesalonic. Va exista o a doua scrisoare adresată lor, mai tensionată și de o lectură mai grea, dar care este semn al unui creștinism care nici nu se pierde și nu se disipează în vicisitudinile istoriei, nici nu migrează direct spre cer, trecând cu privirea actuala noastră condiție terestră.

În fața tentației de a crea un "horoscop" care pretinde a ști cu exactitate data sfârșitului lumii, Scrisoarea întâi a sfântului apostol Paul către Tesaloniceni se exprimă limpede, reluând limbajul lui Isus: "Cât despre timpul și momentul acela, fraților, nu aveți nevoie să vi se scrie căci voi înșivă știți prea bine că ziua Domnului vine ca un hoț în timpul nopții" (1Tes 5,2).

În fața tentației "arcei lui Noe", adică în fața tentației de a fugi din fața responsabilităților pe care ni le impune condiția noastră actuală, scrisoarea Apostolului ne amintește de datoria de a ne implica în lumea concretă în care trăim. Creștinii nu pot trăi într-o specie de "spațiu virtual" ocupat de cei aleși, ci trebuie să fie oameni ai credinței și ai speranței, ancorați în realitatea lumii în care trăiesc.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat