Lumina Creștinului


citește on-line
Lumina Creștinului
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZE: ANUL SFÂNTULUI PAUL 

» înapoi la cuprins «

Cateheza nr. 10

Aprilie 2009

Carismele și edificarea comunității

Această cateheză își propune să ne introducă în ambientul unei comunități întemeiate de sfântul Paul, pentru a ne face o idee despre felul în care arătau comunitățile creștine din Biserica primară. Ne vom opri în comunitatea creștină din Corint, din provincia Ahaia, din Grecia antică; această comunitate apostolul Paul a fondat-o în anul 51. Sfântul Paul ajunge la Corint în timpul celei de-a doua călătorii misionare. Când sosește la Corint, Paul găsește o locuință la iudeo-creștinii Aquila și Priscilla, doi soți care se ocupau cu confecționarea de corturi (cf. Fap 18,1-18). Paul însuși va lucra la confecționarea corturilor, câștigându-și singur existența, așa cum făceau rabinii din timpul său.

După insuccesul din Areopagul din Atena (cf. Fap 17,16-34), Paul sosește "cu teamă" la sinagoga din Corint, cum mărturisește el însuși: "Am venit la voi în slăbiciune, cu frică și cuprins de neliniște" (1Cor 2,3). Timp de un an și jumătate, Paul rămâne printre corinteni, predicându-l pe Cristos. Paul câștigă unele persoane importante pentru cauza creștină. Va întâlni acolo și respingere din partea unora: evanghelia sa este "scandal" pentru evrei și "nebunie" pentru greci (cf. 1Cor 1,23). Cu toate acestea, are în Corint un succes mai mare decât s-ar fi așteptat. Duhul Sfânt este foarte activ în comunitate, iar prezența sa activă se vede mai ales în multitudinea carismelor pe care le posedă creștinii comunității din Corint. La plecarea sa, apostolul Paul lasă în urmă o comunitate vie și bine organizată. După plecarea lui Paul, comunitatea a fost condusă de Apolo.

În următorii ani, după plecarea sa, în comunitate au apărut o serie de probleme și întrebări. Paul este informat despre problemele și întrebările corintenilor și decide să le trimită o scrisoare, în care să răspundă la problemele lor, pe care le-o trimite de la Efes în anul 55 sau 56. Una dintre întrebările creștinilor din comunitatea din Corint se referea la carisme și la folosirea acestora în comunitate.

Din scrisoarea Apostolului putem să ne facem o idee despre bogăția misiunilor și darurilor cu care erau înzestrați corintenii: "Și cei pe care Dumnezeu i-a pus în Biserică sunt: mai întâi apostolii, în al doilea rând profeții, în al treilea rând învățătorii, apoi cei care au puterea [minunilor], apoi carisma vindecărilor, a ajutorării, a conducerii, a limbilor diferite" (1Cor 12,28). Descoperim în acest text o listă a carismelor din comunitatea corintenilor, o varietate de daruri prin care Duhul Sfânt acționa în comunitate și însuflețea viața creștinilor. În răspunsul pe care-l dă corintenilor, Apostolul Paul arată că există o ierarhie a carismelor și că acestea trebuie folosite după anumite reguli. Dar ceea ce este esențial în discursul paulin despre carisme este tocmai "criteriul" care guvernează folosirea carismelor în Biserică, respectiv "edificarea comunității".

Paul răspunde la întrebarea corintenilor despre folosirea carismelor și introduce în discursul său noțiunea de "edificare" a comunității (în greacă, oikodome). De fapt, o carismă nu este acordată unui creștin pentru a-i asigura acestuia superioritatea asupra altora, ci pentru a-i permite să contribuie la binele spiritual al fraților săi. O carismă se legitimează prin capacitatea ei de a contribui la edificarea comunității. Când apostolul Paul scrie: "Fiecăruia îi este dată manifestarea Duhului spre binele tuturor" (1Cor 12,7), binele despre care vorbește Apostolul nu este, evident, cel al beneficiarului manifestării Duhului, ci binele celorlalți, al ansamblului comunității.

Din perspectiva apostolului Paul, fiecare membru al comunității, prin carisma pe care o primește de la Duhul Sfânt, are un "rol" de jucat în vederea asigurării bunului mers al întregului. Asta înseamnă că acest rol nu poate fi jucat în manieră corectă decât sub inspirația unei iubiri preocupate de binele celorlalți, de edificarea (oikodome) comunității.

Trecem acum de la realitatea comunității din Corint la realitatea comunităților creștine din zilele noastre. Pentru noi, cei de astăzi, noțiunea de "carismă" nu are exact aceeași extensiune ca în vremea sfântului Paul. În general, se consideră că nu orice creștin posedă o carismă, dar carismele există și sunt dăruite de Duhul Sfânt diferiților creștini din orice rang din Biserică. Dacă, pe de o parte, nu orice creștin este posesorul unei carisme, al unei manifestări excepționale a puterii lui Dumnezeu, pe de altă parte, fiecare creștin, prin ceea ce a primit de la Dumnezeu, trebuie să contribuie în felul lui la edificarea întregii comunități.

În acest sens, mi se par deosebit de sugestive și instructive cuvintele eminentului teolog și cardinal englez John Henry Newman despre chemarea sau vocația specifică fiecărui creștin, o chemare înțeleasă ca un dar specific și unic pentru fiecare om în parte. Spune cardinalul englez: "Dumnezeu m-a creat pentru a îndeplini pentru el o anumită slujire; el mi-a încredințat o lucrare; el mi-a încredințat-o mie și nu altuia. Eu am o misiune; nu pot s-o știu cu totul în această viață, dar mi se va spune în cea viitoare. Eu am o parte (de îndeplinit) într-o mare lucrare; eu sunt un inel într-un lanț, o legătură între persoane. El nu m-a creat pentru nimic. Eu trebuie să fiu bun, trebuie să împlinesc lucrarea sa: trebuie să fiu un înger al păcii, un martor al adevărului în locul meu propriu, chiar dacă nu mă gândesc la asta. Un singur lucru este necesar: să fac voința lui Dumnezeu, slujindu-l prin chemarea mea".



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat