SRUC
  Anul 2009
  Anul 2008
  Anul 2007
  Anul 2006
  Anul 2005
  Anul 2004
  Anul 2003
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Sinodul diecezan


 RUGĂCIUNE PENTRU UNITATEA CREȘTINILOR 2009 

Situația ecumenică în Coreea

Acest text se publică sub responsabilitatea grupului ecumenic din Coreea, constituit special pentru redactarea proiectului de texte pentru Săptămâna de rugăciune pentru unitate 2009.

1. Poporul coreean: o națiune unită timp de 5000 de ani

Pentru a înțelege actuala situație ecumenică din Coreea, este necesar să cunoaștem istoria foarte specială a națiunii și a poporului coreean.

Dintr-un punct de vedere al rasei, Coreea, întemeiată în anul 2333 î.C. de către Dankun, a fost timp de 5000 de ani o națiune omogenă. Deși a fost grav amenințată de China în decursul primilor 2000 de ani ai existenței sale, Coreea și-a păstrat demnitatea și a rămas ca națiune liberă (Perioada Choson). Din secolul I î.C. până în secolul al VII-lea d.C., Coreea a trăit sub diferite dinastii. Din anul 57 î.C. până în anul 935 d.C., dinastiile Kokuryeo (37 î.C. - 668 d.C.), Paikje (18 î.C. - 660 d.C.) și Shilla (57 î.C. - 935 d.C.) au domnit în perioada numită astăzi în mod obișnuit a celor Trei Regate din Coreea (Samkuk). În nordul țării, în decursul secolului al X-lea, după dinastia Balhae (698- 926 d.C.) a urmat dinastia Koryo (918-1392). După această perioadă a fost întemeiată în secolul al XIV-lea dinastia Chosun (1392-1910). Pe parcursul acestor secole, Coreea nu numai că a rămas o națiune omogenă, ci a avut chiar importante dezvoltări culturale.

În anul 1897 a fost întemeiată Coreea Imperială (Daehan Jeguk) care trebuia să marcheze începutul erei moderne în istoria Coreei. Între anii 1910-1945, Coreea a fost ocupă de trupele japoneze, însă coreenii n-au pierdut niciodată speranța și niciodată n-au încetat să lupte pentru recucerirea libertății lor. Eforturile și lupta lor au dus până la urmă la sfârșitul ocupației japoneze în anul 1945 cu încheierea Celui de-al Doilea Război Mondial. Istoria reflectă bine soarta Coreei: prin poziția sa extrem de interesantă din punct de vedere geopolitic, a îndurat numeroase invazii și ocupații din partea marilor puteri mondiale.

Coreea a trebuit să se confrunte și cu propriile sale conflicte interne, roade ale opoziției diferitelor ideologii. Acești numeroși ani de luptă ideologică s-au încheiat cu întemeierea Republicii Populare Democratice din Coreea (RPDC) în Coreea de Nord, bazată pe idealuri comuniste, și a Republicii Coreea (RC) în sudul Coreei care a ales democrația și libertatea. Conflictul și confruntarea între aceste două ideologii au condus la dramaticul Război din Coreea (1950-1953) care a costat viața pentru numeroase persoane. În anul 1953, armistițiul a fost semnat și granița dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud, cu zona sa demilitarizată (ZDM), devenind simbolul cel mai evident al istoriei tragice din Coreea.

Se vorbește despre 10 milioane de familii despărțite de război și de consecințele sale. Recent, aceste familii au avut câteva posibilități de a se întâlni; însă ce mai mare parte dintre ele nu știu dacă membrii familiei lor, care locuiesc de cealaltă parte a liniei care desparte Nordul și Sudul, mai sunt încă în viață. Toți coreenii simt durerea acestor familii; orgoliul și însăși identitatea țării sunt profund prejudiciate.

2. Nord și Sud: reconciliere și colaborare

Ziua de 4 iulie 1972 este considerată ca o dată decisivă în istoria peninsulei coreene. Declarația comună semnată în ziua aceea a contribuit la modificarea în mod sensibil a atmosferei conflictuale și ostile care domnea înainte, la reducerea nedreptăților reciproce și a permis un interschimb și eforturi concrete cu scopul de a realiza împreună reunificarea țării.

Consiliul Ecumenic al Bisericilor și Biserica Catolică au manifestat dorința lor profundă de a contribui la pacea și la flexibilitatea relațiilor menținute până aici. În anul 1988, Adunarea generală a Consiliului Național al Bisericilor din Coreea (CNEC) a anunțat publicarea "Declarației Bisericilor din Coreea despre reunificare și pace", iar Conferința Episcopilor Catolici din Coreea (CECC) a creat un Comitet pentru reconciliere națională. Mai târziu, diferite Biserici (așa cum sunt Biserica Catolică din Changchungdang și Biserica din Chilkok) au fost construite în Coreea de Nord și cultul se celebrează începând de atunci.

În acest context, laureatul cu Premiul Nobel pentru Pace, Kim Dae-Jung - fost președinte al RC - s-a întâlnit la o conferință cu liderul nord-coreean Kim Jong-Li. După această întâlnire, la 15 iunie 2000 a fost publicată o declarație comună, care întărea "politica razei de soare" din Coreea de Sud vizavi de Coreea de Nord. Cu toate acestea, în ZDM tensiunile aprinse între Nord și Sud rămâneau evidente. Eforturile în favoarea păcii în Coreea făcute de negocierile diplomatice care sunt în desfășurare între șase state au avut ca rezultat colaborarea și cooperarea în diferite sectoare: cităm, de exemplu, sprijinul material oferit ambelor guverne și, referitor la societatea civilă, interschimburile în domeniile culturii, sportului, religiei și artei ca și al educației și economiei.

3. Depășirea conflictelor și a diviziunii care sunt un obstacol în calea unității și unificării

În pofida numeroaselor eforturi făcute pentru a obține pacea și reconcilierea în Coreea, dezacordurile, despărțirea și confruntările sunt greu de eradicat. Pentru a obține o reunificare pașnică, Nordul și Sudul trebuie să înfrunte teme comune: antagonismul între liberalism și socialism, prăpastia care desparte bogații și săracii și reprimarea credinței și a religiei.

Zidul care desparte populațiile din Nord și din Sud pare greu de dărâmat. Însă din ambele părți se așteaptă și se dorește reunificarea ca mărturie a cântecului celebru în Nordul și Sudul Coreei care exprimă această speranță (Uri Ui Sowon Eun Tongil). În pofida diferențelor și a conflictelor, toți coreenii speră într-o reunificare pașnică și într-o reconciliere a peninsulei coreene. Fiind creștini, așteptăm să vină ziua în care Dumnezeu va reuni părțile despărțite; atunci îl vom lăuda pe Dumnezeu și-i vom aduce mulțumire pentru acest act de reconciliere și de nouă creație.

4. Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor 2009 în contextul mișcării ecumenice coreene

Comunitatea catolică a fost întemeiată în Coreea în anul 1784 de către primul catolic botezat, Lee Sung-Hun, care a răspândit învățătura catolică printre compatrioții săi. Protestantismul a fost introdus în Coreea în anul 1880. În anul 1919, odată cu venirea altor religii, între alții responsabilii budismului, taoismului Chon și ai altor tradiții religioase, creștinii coreeni au organizat rezistența împotriva puterii japoneze pentru a menține independența Coreei.

Nașterea mișcării ecumenice în Coreea se mărește cu recomandările și spiritul Conciliului Vatican II (1962-1965) și îndeosebi prin decretul despre ecumenism care subliniază importanța eforturilor tuturor creștinilor în vederea unității creștine. Bisericile implicate în dialogul interconfesional în Coreea sunt Mitropolia Ortodoxă din Coreea, Conferința Episcopilor Catolici din Coreea, Consiliul Național al Bisericilor din Coreea (și Bisericile sale membre: Biserica Prezbiteriană din Coreea, Biserica Metodistă Coreeană, Biserica Anglicană din Coreea, Biserica Evanghelică din Coreea, Adunările lui Dumnezeu ale Evangheliei Depline din Coreea) și, în sfârșit, Biserica Luterană din Coreea. Bisericile membre ale Consiliului Național al Bisericilor din Coreea, care reprezintă protestantismul, și Biserica Catolică din Coreea, organizează alternativ încă de la începuturile anilor 1970 o celebrare comună pentru Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor. Această rugăciune comună oferă creștinilor un spațiu pentru a se ruga și a contribui împreună la mișcarea ecumenică din Coreea. În anul 1977, bibliști din Bisericile Protestante și Catolică au terminat o traducere comună a Bibliei așa încât, pentru prima dată, toate Bisericile din Coreea au putut să folosească aceeași versiune a Bibliei în coreeană.

Activitatea mișcării ecumenice coreene propune actualmente programe comune grupurilor de persoane, așa cum ar fi personalul în slujba diferitelor confesiuni, teologii, studenții din seminarii și moderatorii diferitelor confesiuni. Din anul 2000, un grup de studiu format din teologi organizează în mod obișnuit un forum ecumenic în cadrul căruia sunt abordate diferite teme teologice, cu scopul de a încuraja înțelegerea reciprocă între Bisericile Protestante și Biserica Catolică. Pe de altă parte, un grup născut din inițiativa seminariștilor propune diferite activități, așa cum ar fi vizitarea seminariilor și organizarea de competiții sportive cu scopul de a încuraja prietenia între membrii diferitelor Biserici. Moderatorii diferitelor confesiuni se întâlnesc și iau masa împreună în mod obișnuit, ceea ce este pentru ei ocazie de a se cunoaște mai bine, de a se aprecia și de a-și schimba puncte de vedere.

Seminarul despre unitatea creștinilor în Asia, care s-a celebrat între 24 și 28 iulie 2006 la Aaron's House, a constituit un eveniment memorabil în istoria mișcării ecumenice coreene. Această inițiativă l-a avut ca referent principal pe cardinalul Walter Kasper, președintele Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor, și a reunit responsabili ecumenici din diferite țări asiatice veniți pentru a dezbate și a schimba idei și puncte de vedere despre unitatea creștinilor. La 23 iulie 2006, la cea de-a XIX-a Conferință metodistă mondială care s-a desfășurat la Seul, Coreea, Biserica Metodistă a "aderat" la Declarația comună despre doctrina îndreptățirii semnată în anul 1999 de Biserica Catolică și Federația Luterană Mondială. Așadar, în Asia a avut loc acest eveniment important și internațional pentru unitatea creștinilor.

Întăriți de experiența puternică și încrederea reciprocă dobândite în cadrul programelor lor comune de activități, responsabili ai Bisericilor Protestante și Catolică din Coreea au organizat un pelerinaj ecumenic între 8 și 16 decembrie 2006. Grupul l-a vizitat pe papa Benedict al XVI-lea în Vatican, pe secretarul general al Consiliului Ecumenic al Bisericilor în Geneva, Elveția, și pe Sanctitatea sa patriarhul ecumenic la Istanbul, Turcia. În Roma, au fost primiți și de Consiliul Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor, iar în Geneva de echipa din Comisia "Credință și Constituție" din Consiliul Ecumenic al Bisericilor. În timpul acestor vizite, grupul a sugerat să se încredințeze realizarea proiectului de texte pentru Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor 2009 creștinilor din Coreea. Ambele organisme ecumenice au primit în mod pozitiv această propunere și au acceptat ideea ca Bisericile din Coreea să pregătească un proiect de texte.

La 23 ianuarie 2007, Bisericile din Coreea au organizat serviciile de rugăciune în Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor în biserica anglicană Chongju, precum și o întâlnire la care au fost invitați teologi protestanți și catolici. Cu această ocazie, doi membri protestanți și trei catolici au fost numiți să formeze grupul pregătitor care avea misiunea să elaboreze împreună textele destinate celebrării Săptămânii pentru unitate 2009. Acest comitet s-a reunit pentru prima dată la 8 februarie 2007 și a ales ca temă textul din Ezechiel 37,15-23 unde se găsește profeția regatului unificat al lui Israel. Pentru Bisericile din Coreea, acest text din Ezechiel este deosebit de evocator în situația trăită în peninsula coreeană, care este unica țară despărțită din lume. S-a decis ca fiecare confesiune să se ocupe de redactarea unei meditații biblice și a unei rugăciuni pentru fiecare zi din "octavă". Astfel a început misiunea care până la urmă a dus la redactarea finală a textelor distribuite în întreaga lume pentru Săptămâna de rugăciune 2009.

Concluzie

Situația actuală din Coreea - unde coreenii dintr-o parte a peninsulei sunt în imposibilitatea de a comunica cu părinții, copiii, frații și surorile, familiile și prietenii lor care trăiesc în cealaltă parte - este inacceptabilă și trebuie să se termine în mod absolut. Sistemul politic nord-coreean care interzice locuitorilor să aparțină tradiției religioase pe care o alege fiecare este un regim autoritar care limitează libertatea de conștiință. Unele dintre aceste antagonisme, conflicte, violențe și războaie care se nasc din ostilități religioase, rasiale și etnice nu există numai în peninsula coreeană, ci există actualmente în numeroase regiuni ale lumii. Pentru aceasta, situația de dezbinare și suferințele pe care le trăiesc coreenii interpelează, desigur, creștinii și societățile din întreaga lume. Creștinii din Coreea (catolici, protestanți și ortodocși) lucrează împreună pentru binele comun - ca să aducă o pace autentică în peninsula coreeană - cu frații lor din alte religii (budismul, confucianismul și alte religii tradiționale inclusiv budismul Won și taoismul Chon - Chon Do Gyo).

În timpul Săptămânii de rugăciune pentru unitatea creștinilor 2009, creștinii sunt invitați să se roage pentru promovarea unității și pentru construirea păcii, care sunt responsabilități importante în care creștinii din întreaga lume trebuie să se implice. Speranța pe care se bazează această rugăciune este ca toți locuitorii pământului să devină popor al lui Dumnezeu; ca Dumnezeu să fie Dumnezeul lor; și ca să se dea omenirii harul de a cunoaște bucuria și prosperitatea odată ce vor fi depășite confruntările, conflictele și diviziunile și unitatea va fi realizată. Creștinii trebuie să se roage cu răbdare până la venirea "unui cer nou și a unui pământ nou": "Ei vor fi poporul meu și eu voi fi Dumnezeu lor" (Ez 37,23).

© Editura Presa Bună



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat