SRUC
  Anul 2009
  Anul 2008
  Anul 2007
  Anul 2006
  Anul 2005
  Anul 2004
  Anul 2003
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Sinodul diecezan


 RUGĂCIUNE PENTRU UNITATEA CREȘTINILOR 2007 

Texte biblice, reflecții și rugăciuni pentru cele opt zile

ZIUA A PATRA

Tăcerea celor uitați și strigătele celor care suferă

"Dacă un membru suferă, toate celelalte împărtășesc aceeași suferință" (1Cor 12,26).

LECTURA I

Dumnezeu a auzit strigătele celor asupriți.

Citire din cartea Exodului 3,7-10

În zilele acelea, 7 Domnul i-a zis lui Moise: "Am văzut asuprirea poporului meu, care este în Egipt, și am auzit strigătele pe care le scoate din pricina asupritorilor lui; căci îi cunosc durerile. 8 M-am coborât ca să-l izbăvesc din mâna Egiptenilor, și să-l scot din țara aceasta și să-l duc într-o țară bună și întinsă, într-o țară unde curge lapte și miere, și anume, în locurile pe care le locuiesc cananiții, hetiții, amoriții, fereziții, heiviții și iebusiții. 9 Iată că strigătele fiilor lui Israel au ajuns până la mine și am văzut cum îi asupresc egiptenii. 10 Și acum du-te, eu te trimit la faraon. Scoate din Egipt pe poporul meu, pe fiii lui Israel".

Cuvântul Domnului

PSALMUL RESPONSORIAL Ps 28,1a și 2.3ac-4.9-10 (R.: 11b)

R.: Domnul binecuvântează pe poporul său cu pace.

1 Dați Domnului, fii ai lui Dumnezeu,
2 dați Domnului slava cuvenită numelui său.
Închinați-vă înaintea Domnului îmbrăcați în odăjdii sfinte. R.

3 Glasul Domnului răsună peste ape:
Domnul peste apele întinse.
4 Glasul Domnului este puternic,
glasul Domnului e plin de măreție. R.

9 Glasul lui Dumnezeu face să bubuie tunetul
și în lăcașul său sfânt toți îi cântă slava.
10 Domnul a domnit în timpul potopului,
Domnul stăpânește ca rege veșnic. R.

LECTURA A II-A

Voi sunteți trupul lui Cristos și fiecare un mădular al acestui trup.

Citire din Scrisoarea întâi a sfântului apostol Paul către Corinteni 12,12-27

Fraților, 12 să facem o comparație: trupul nostru formează un tot, deși are multe mădulare, iar toate mădularele, deși sunt multe, nu formează decât un singur trup. Tot așa și Cristos. 13 Toți, iudei sau păgâni, sclavi sau oameni liberi, am fost botezați într-un singur Duh, ca să formăm un singur trup, și același Duh a potolit setea tuturor. 14 Trupul omului este alcătuit din mai multe mădulare, nu din unul singur. 15 Chiar dacă ar spune piciorul: "Eu nu sunt mână, deci nu fac parte din trup", nu înseamnă că nu face parte din trup. 16 Chiar dacă ar spune urechea: "Eu nu sunt ochi, deci nu fac parte din trup", nu înseamnă că nu face parte din trup. 17 Dacă trupul n-ar avea decât ochi, cum ar putea auzi? Dacă n-ar avea decât urechi, cum ar putea simți mirosul? 18 Dumnezeu însă a orânduit diferitele mădulare ale trupului după ordinea stabilită de el. 19 Un singur mădular nu poate forma un trup; 20 pentru a avea un trup e nevoie de mai multe mădulare. 21 Ochiul deci nu poate spune mâinii: "Eu n-am nevoie de tine"; capul nu poate spune picioarelor: "n-am nevoie de voi". 22 Dimpotrivă, acele părți ale trupului care ar părea mai delicate sunt de mai mare trebuință, 23 iar pe cele pe care le considerăm mai puțin nobile le tratăm cu mai mult respect, iar pe cele mai puțin decente le tratăm mult mai cuviincios; 24 grijă pe care nu trebuie s-o avem față de cele decente. Însă Dumnezeu astfel a alcătuit trupul, încât a dat mai multă cinste acelor mădulare de care avea mai mare nevoie. 25 El a voit să nu fie dezbinare în trup, ci diferitele mădulare să aibă toate grijă unele de altele. 26 Dacă un mădular suferă, toate mădularele suferă împreună cu el, dacă unui mădular i se acordă cinste, toate se bucură împreună cu el. 27 Or, voi sunteți trupul lui Cristos și fiecare în parte este un mădular al acestui trup.

Cuvântul Domnului

EVANGHELIA

Isus a strigat cu glas puternic: "Dumnezeul meu, Dumnezeul meu, pentru ce m-ai părăsit".

Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Marcu 15,33-41

33 Pe la amiază s-a făcut întuneric peste tot pământul până la ora trei. 34 Iar la ora trei Isus a strigat cu glas puternic: "Eloi, Eloi, lema sabactani!" Ceea ce înseamnă: "Dumnezeul meu, Dumnezeul meu, pentru ce m-ai părăsit". 35 Auzindu-l unii dintre cei care stăteau acolo, ziceau: "Iată, îl strigă pe Ilie". 36 Unul a alergat și a înmuiat un burete în oțet; l-a înfipt într-o trestie și i-a dat să bea, zicând: "Ia să vedem dacă vine Ilie să-l dea jos". 37 Dar Isus, scoțând un strigăt puternic, și-a dat sufletul. 38 Perdeaua templului s-a rupt în două de sus până jos. 39 Sutașul care stătea în fața lui Isus, văzând cum a murit a zis: "Acest om era într-adevăr Fiul lui Dumnezeu!" 40 Se mai aflau și niște femei care priveau de departe; printre ele erau Maria Magdalena, Maria, mama lui Iacob cel mic și a lui Iosif, și Salomea, 41 care, și când era Isus în Galileea, mergeau după el și îl slujeau, și multe altele, care urcaseră cu el la Ierusalim.

Cuvântul Domnului

Comentariu

Lumea în care trăim este plină de suferință. Aproape în fiecare zi, televiziunile difuzează imagini dramatice și ziarele povestesc catastrofe îngrozitoare care se abat asupra diferitelor populații și comunități. Dar încercările îndurate de nenumăratele persoane nu sunt de multe ori nici măcar recunoscute. Îi uităm pe acești oameni. Am putea crede că ei suferă în tăcere, dar acest lucru este fals. Această tăcere este mai curând dovada ignoranței și a egoismului nostru.

Dumnezeu ascultă de multe ori ceea ce noi nu vrem să auzim. El ascultă strigătele celor care suferă și vede că sunt oprimați. El nu-i ignoră (Ex 3). Când citesc despre ieșirea din Egipt a poporului lui Israel, locuitorii Africii de Sud își amintesc de propria eliberare de sub regimul de apartheid. Deși erau reduși la tăcere în mod sistematic, apelurile lor la libertate și la dreptate se făceau auzite; îndurau mari suferințe și au avut mult de așteptat înainte de a-și regăsi libertatea.

În ziua de astăzi, în Africa sunt multe victime ale epidemiei de SIDA. Nici un război din lume nu a fost atât de ucigător ca această boală nemiloasă. Dar acest lucru nu-i prea preocupă pe oameni - mai ales pe cei din societățile occidentale. Un zid al tăcerii divizează lumea. Psalmul 28 ne vorbește de o persoană care suferă, care strigă după Dumnezeu. În suferință și speranță, se îndreaptă către Dumnezeu. Se roagă și păstrează în inimă speranța că Dumnezeu va vedea, căci semenii săi nu-i văd suferința.

Credem cu toții că Dumnezeu este cu cei care sunt în dificultate și care suferă. Strigătul lui Cristos de pe cruce este cel mai elocvent în acest sens (Mc 15). Dumnezeu nu este departe, ci este acolo, în mijlocul suferințelor noastre.

Noi formăm un singur trup în Cristos, Dumnezeul compasiunii. Durerea unor membre ale acestui trup nu le afectează doar pe acestea, ci toți și fiecare dintre noi suntem implicați. Nu putem trece cu vederea peste strigătele celor bolnavi sau să le pretindem să tacă spunându-le că Dumnezeu îi judecă. Dacă sfântul Paul are dreptate când spune: "Dacă un membru suferă, toate celelalte împărtășesc suferința lui" (1Cor 12), atunci noi putem afirma că "Toată Biserica suferă de SIDA". Suntem legați unii de ceilalți într-un singur trup, al lui Cristos. Împreună trebuie să avem grijă de cei lăsați deoparte și de cei pe care toată lumea îi ignoră.

În fața sfidării acestei maladii, avem nevoie de o Biserică unită, nedivizată. Avem nevoie de o Biserică în care toți membrii să colaboreze și să construiască o comunitate plină de compasiune și de credință, ca trup al lui Cristos; o comunitate care să rupă tăcerea celor uitați și care să audă strigătele tuturor celor care suferă.

Rugăciune

Dumnezeule veșnic, tu ești speranța celor uitați de lume. Tu auzi strigătele inimilor sfâșiate și glasurile sufletelor aflate în deznădejde. Prin puterea Duhului Sfânt, învață-ne să ascultăm cu urechile tale și să știm să percepem vocea celor care suferă și speră în tăcere. Fă ca noi, ca membre ale trupului unic al lui Cristos, să fim din ce în ce mai mult o comuniune de compasiune și un semn profetic al întrupării harului și al dreptății tale.

© Editura Presa Bună



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat