SRUC
  Anul 2009
  Anul 2008
  Anul 2007
  Anul 2006
  Anul 2005
  Anul 2004
  Anul 2003
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Sinodul diecezan


 RUGACIUNE PENTRU UNITATEA CREȘTINILOR 2006 

Texte biblice, reflecții și rugăciuni pentru cele opt zile

A TREIA ZI

Să ne rugăm împreună în numele lui Isus

Domnul așteaptă să se milostivească de voi, și se va scula să vă dea îndurare, căci Domnul este un Dumnezeu drept: ferice de toți cei ce nădăjduiesc în el (Is 30,18).

 

LECTURA I

Cel milostiv va avea milă de tine la glasul chemării tale.

Citire din cartea profetului Isaia 30,19-21.23-26

Acestea le spune Domnul Dumnezeu, Sfântul lui Israel: 18 "Totuși Domnul așteaptă să se milostivească de voi, și se va scula să vă dea îndurare, căci Domnul este un Dumnezeu drept: ferice de toți cei ce nădăjduiesc în El. 19 Popor al Sionului, care locuiești în Ierusalim, nu mai plânge! El se va îndura de tine când vei striga; cum va auzi, te va asculta. 20 După ce Domnul îți va fi dat pâinea îngrijorării și apa strâmtorării, învățătorii tăi nu se vor mai ascunde, dar ochii tăi îi vor vedea pe cei care te învață 21 și urechile tale vor auzi cuvântul celor care te călăuzesc, zicându-ți: "Aceasta este calea, mergi pe ea". Atunci nu vei apuca nici la dreapta, nici la stânga. 23 Dumnezeu îți va da ploaia pentru sămânța pe care o vei arunca în pământ și pâinea pe care o va rodi pământul va fi gustoasă și hrănitoare. Turmele tale vor paște în ziua aceea pe pajiști întinse. 24 Boii și măgarii îți vor lucra pământul, vor mânca nutreț sărat, vânturat cu lopata și cu ciurul. 25 Pe orice munte înalt și pe orice deal mare, vor fi râulețe și pâraie de apă în ziua măcelului groaznic, atunci când turnurile vor cădea. 26 Luna va străluci ca soarele, iar soarele va străluci de șapte ori mai mult, ca lumina a șapte zile, în ziua când Domnul va lega rănile poporului său și va vindeca vânătăile de pe trupul lui".

Cuvântul Domnului

 

PSALMUL RESPONSORIAL Ps 136,1-2.3.4-5.6 (R.: 6a)
R.: Îmi voi aduce aminte cu bucurie, de tine, Ierusalime!
1 Lângă apele Babilonului ședeam și plângeam,
când ne aduceam aminte de Sion.
2 În sălciile din ținutul acela ne atârnasem harpele. R.

3 Căci acolo biruitorii noștri ne cereau cântări
și asupritorii noștri ne cereau veselie:
"Cântați-ne din cântările Sionului!" R.

4 Cum să cântăm noi cântările Domnului
pe un pământ străin?
5 Dacă te voi uita, Ierusalime,
să mi se usuce mâna dreaptă. R.

6 Să mi se lipească limba de cerul gurii
dacă nu-mi voi aduce aminte de tine,
dacă nu voi face din Ierusalim culmea bucuriei mele. R.

 

LECTURA A II-A

Stăruiau într-un cuget în rugăciune.

Citire din Faptele Apostolilor 1,12-14

După ce Isus s-a înălțat la cer, 12 apostolii s-au întors la Ierusalim de la muntele numit al Măslinilor, care este aproape de Ierusalim, cale de o sâmbătă. 13 Și când au intrat în cetate, au urcat în încăperea de sus, unde stăteau de obicei: Petru, Ioan, Iacob și Andrei, Filip și Toma, Bartolomeu și Matei, Iacob al lui Alfeu, Simon Zelotul și Iuda al lui Iacob. 14 Aceștia toți stăruiau într-un cuget în rugăciune împreună cu femeile și cu Maria, mama lui Isus, și cu frații lui.

Cuvântul Domnului

 

EVANGHELIA

Unde doi sau trei se adună în numele meu, acolo sunt eu în mijlocul lor.

Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Matei 18,18-20

În acel timp, Isus spunea ucenicilor săi: 18 "Vă spun adevărul: tot ce veți lega pe pământ va fi legat și în ceruri și tot ce veți dezlega pe pământ va fi dezlegat și în ceruri. 19 Din nou vă spun: dacă doi dintre voi, pe acest pământ, se vor înțelege să ceară vreun lucru, îl vor primi de la Tatăl meu care este în ceruri. 20 Căci unde doi sau trei se adună în numele meu, acolo sunt eu în mijlocul lor".

Cuvântul Domnului

 

Comentariu

Tema întâlnirii pentru rugăciune într-o singură comunitate, unică, în ciuda diferențelor care apar pe plan uman, apare des în Biblie. Comunități întregi se adună pentru a-l sărbători și preaslăvi pe Dumnezeu, pentru a implora iertarea sa și pentru a interveni pe lângă el în scopul obținerii îndurării și ajutorului său. Bunătatea lui Dumnezeu se observă mai clar prin faptul că el este un Dumnezeu al dreptății. Prin rugăciune răspundem la dreptatea lui Dumnezeu, la ceea ce a făcut Dumnezeu pentru noi, căci "Cristos a murit pentru noi pe când noi eram încă păcătoși". Peste tot în Biblie ni se arată identitatea lui Dumnezeu: iubirea sa îndurătoare ne mântuiește.

Psalmii s-au păstrat ca imnuri și rugăciuni recitate de poporul lui Dumnezeu atunci când se aduna să celebreze cultul divin. Aceste cuvinte, pronunțate împreună, realizau o legătură de unitate între credincioși, dar și un sentiment de apartenență comună care le dădea în schimb încredere și seninătate.

Era normal ca această tradiție să se răspândească în Biserica primelor secole. Nu i-a învățat oare Isus pe ucenici să se roage? În Evanghelia de astăzi, Isus vorbește de ceea ce ni se va da, dacă ne conformăm, oricare ar fi cererea noastră. Atunci când noi, creștinii, ne adunăm în iubire să ne rugăm unii alături de ceilalți, putem fi siguri de prezența lui Cristos printre noi. Când ne rugăm împreună în dragoste în numele lui Isus Cristos, suntem uniți unii cu ceilalți prin el și prin rugăciunea noastră. Iată de ce rugăciunea în comun este eficientă.

Ucenicii lui Cristos se dedicau rugăciunii și căutau unitatea. Este destul de probabil că, dacă Isus s-a rugat în ajunul morții sale pentru ca apostolii să fie una, a făcut acest lucru deoarece aceștia nu erau încă uniți în numele lui. După douăzeci de secole de creștinism, avem datoria de a ne întreba: suntem astăzi oare mai aproape de unitate în rugăciune, în viață și în acțiuni comune? De fapt, unitatea noastră este un dar care vine de la Dumnezeu. Mai mult, suntem conștienți de acest dar și trebuie să-l căutăm fără încetare cu umilință. Apostolul ne îndeamnă să ne rugăm fără încetare pentru ca Duhul Sfânt să se reverse din nou asupra noastră și, în ciuda diversității, să ne unească prin suflarea sa.

 

Rugăciune

Doamne, învață-ne să ne rugăm, așa cum Isus i-a învățat pe apostoli să se roage. Fă ca noi să fim una în credință, în iubire și în slujire, așa cum ei aveau o singură inimă. Fă-ne să sărbătorim aceste diferențe, să ne bucurăm în diversitate și să împărtășim din toată inima bogăția rugăciunilor noastre, ale fiecărui grup confesional. Fie ca adunarea noastră în numele lui Isus să ne transforme pentru ca să fim cu adevărat una și pentru ca lumea să creadă în prezența sa. Amin.

© Editura Presa Bună



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat