SIBIU 2007
  4 septembrie
  5 septembrie
  6 septembrie
  7 septembrie
  8 septembrie
  Mesaj final
  Articole
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Sinodul diecezan


 CEA DE-A III-A  ADUNARE ECUMENICĂ EUROPEANĂ 

Predica ținută de cardinalul Cormac Murph-O'Connor, arhiepiscop de Westminster în sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului în Sala Sporturilor "Transilvania" (8 septembrie)

Dragi frați și surori în Cristos, dragi prieteni,

Cât de frumos este să ne întâlnim aici în această dimineață și să celebrăm împreună sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului! Mai întâi de toate, Maica Domnului este un model de ascultare pentru noi, toți creștinii, iar tocmai această chemare spre ascultare ne-a reunit pe noi toți, din întreaga Europă, aici la Sibiu, pentru a împărtăși rugăciunea comună și a concelebra împreună cu frații noștri creștini. Acest model de ascultare, care totodată reprezintă și diversitatea modului de a acționa, este redat foarte elocvent de întâlnirea dintre Marta și Maria, ce reprezintă comuniunea dintre cea care ascultă și cea care își urmează misiunea. Iar noi suntem aici pentru a asculta și a acționa.

Nu pot să nu amintesc aici de numeroasele sanctuare și altare dedicate Maicii Domnului și de nenumăratele locuri din întreaga lume care, de-a lungul istoriei, au primit numele Mariei, purtată în inimi de cei care au plecat de pe bătrânul continent în aventura descoperirii noilor continente. Sunt sigur că misiunea acestor înainte mergători a lăsat un ecou răsunător în inimile miilor de oameni care au putut, datorită lor, să primească și să păstreze cuvântul evangheliei. Bisericile Europei astăzi sunt diferite și divizate datorită vicisitudinilor istoriei, drept pentru care noi, astăzi, ca actori ai propriei noastre istorii, ne-am adunat aici, în acest loc, însuflețiți de speranța redescoperirii unității pe care o propovăduia Isus Cristos. E adevărat că sunt și dintre aceia care afirmă că spiritul ecumenic este în descreștere sau că nu există energie și voință necesară pentru unitate. Tuturor acestora le spun, împreună cu dumneavoastră: Nu! Ascultați și credeți, mai degrabă, cuvântul lui Cristos: "Dumnezeu l-a ridicat la ceruri și i-a dat numele care este mai presus de orice nume, pentru ca toate limbile să strige într-un glas: Isus Cristos este Domnul!".

Misiunea noastră este de a propovădui, în numele Domnului, așa cum ne învață și Conciliul Vatican II, care spune: "Nu există ecumenism fără convertirea inimii și sfințenia vieții, împreună cu rugăciunile individuale și publice pentru unirea creștinilor" (UR 8). Tot ce înseamnă unitate se poate realiza doar în Cristos, doar ridicându-ne privirile spre el, putem trece peste barierele confesionale și diferențele ce ne separă. Cu cât ne apropiem mai mult de Isus, cu atât ne apropiem mai mult unul de altul.

Convertire interioară înseamnă convertire către Dumnezeu; o reînnoire a atitudinilor ne va ajuta să fim frați și surori întru Cristos; iar dragostea necondiționată înseamnă dragoste pentru Dumnezeu și totodată dragoste pentru aproapele nostru. Drumul spre unitatea creștină este, de fapt, un pelerinaj în preamărirea lui Dumnezeu, un drum fără pauză sau cale de întoarcere.

Astfel, ne-am adunat astăzi aici din dorința de unitate, îngenunchem și ne rugăm pentru unitate și ne angajăm să stăruim în lupta noastră pentru această cauză.

Modelul nostru de astăzi este Maria, Maica lui Dumnezeu. Ea a acceptat de îndată chemarea Domnului și nu a șovăit în a urma voința acestuia. Fără nici o ezitare, ea a plecat în vizită la verișoara sa Elisabeta, care, la rândul ei, i-a răspuns cu o binecuvântare și o preamărire a numelui Domnului: "Cum este aceasta să vină la mine Maica Domnului meu, căci a tresăltat de bucurie pruncul în sânul meu!".

Deci vă spun și vouă, în această dimineață, să stăruim în rugăciune pentru ca această întâlnire ecumenică a creștinilor din întreaga Europă să reaprindă în sufletul fiecăruia dintre noi dorințe de unitate și, luând ca exemplu pe Maria, Marta și pe Maica Domnului, să nu ne oprim a răspunde acestei chemări interioare. Să purtăm, prin muncă, în casele și comunitățile noastre un spirit de renaștere pentru tot ceea ce înseamnă "Ca toți să fie una!"

Pe vremea când am început acest pelerinaj, în ianuarie 2006, le-am povestit celor aflați la Roma o mică istorioară, pe care, cu riscul de a mă repeta, v-o relatez și vouă.

Este povestea celor patru croitori (care ar putea fi din România sau, poate, chiar de aici, din Sibiu). Toți locuiau în aceeași localitate, pe aceeași stradă. Afacerile mergeau prost. Așa se face că unul dintre ei s-a hotărât să-și pună în vitrină un afiș pe care scria: "Aici locuiește cel mai bun croitor din acest oraș!". Văzând aceasta, celălalt croitor și-a pus și el în vitrină un afiș pe care scria: "Aici locuiește cel mai bun croitor din întreaga țară!". Trecând pe stradă și văzând afișele celor doi, cel de-a treilea croitor și-a scris și el un afiș cu următorul mesaj: "Aici locuiește cel mai bun croitor din întreaga lume!". După ce a văzut anunțurile celorlalți trei croitori, cel de-al patrulea croitor și-a scris și el un afiș, ce spunea: "Aici locuiește cel mai bun croitor de pe strada noastră!".

Sunt sigur că ați înțeles sensul acestei istorioare. A treia Întâlnire Ecumenică Europeană de la Sibiu este, desigur, un mare eveniment ecumenic, dar esența ecumenismului nu constă în organizarea de mari evenimente ci, mai degrabă, în pași mărunți în casele, parohiile, satele și orașele noastre, căci acolo lucrează Duhul Sfânt făcând miracole. Arhanghelul Gabriel a venit la Maria acasă pentru a-i aduce vestea cea bună. A fost și la casa verișoarei sale, unde Maria, ducându-se, și-a arătat credința. De asemenea, a fost și în casa Martei, unde aceasta muncea, iar Maria asculta cuvântul Domnului.

Ce faceți voi în casele voastre, în parohiile voastre, în orașul vostru, pe strada voastră pentru a promova spiritul ecumenic, astfel încât cuvântul Domnului "ca toți să fie una!" să se împlinească?

Ceea ce este cu totul deosebit în celebrarea sărbătorii Nașterii Mariei este reamintirea celor întâmplate și misiunea încredințată pe care a păstrat-o în taină în sufletul ei fără să facă prea multe discursuri, ci doar acționând pe parcursul întregii sale vieți. Tot așa și noi, plecând de la această întâlnire și contemplând întreaga Europă, continent și casă a noastră, să purtăm acest cuvânt activ care să aducă roade în casele, străzile și orașele noastre.

Europa are și ea o istorie trăită și o memorie prezentă a faptelor ei, are un trecut, dar ce este mai important este că are un prezent în mâinile noastre și un viitor. Peste ani generațiile viitoare ne vor judeca faptele. Numeroși creștini, bărbați și femei, au dat viață spiritului european, construind biserici, formând culturi, educându-și copiii în moralitate și sfințenie, formând legi și principii democratice și idealuri care ne guvernează astăzi viața. Milioane de creștini de pe bătrânul continent au călătorit și au luat cu ei evanghelia și valorile ei în fiecare colț al acestei lumi. Principiile și valorile ce ne guvernează astăzi au fundament european, iar valorile europene sunt valori creștine. De aceea este o onoare și un adevăr să credem că evanghelia lui Cristos este piatra fundamentală a acestui continent.

Ce păcat că atât de mulți oameni și lideri politici nu pot să accepte acest fapt istoric. Ei se tem și se preocupă de atât de multe lucruri, dar ignoră, parcă cu bună știință, creștinismul. Un drept câștigat prin naștere, dar și esența unei paradigme sociale, care dăruiește seva întregilor generații prezente și viitoare și impregnează cultura europeană.

Cu ocazia celei de-a cincizecea aniversări a tratatului de la Roma, din martie 2007, Papa Benedict a XVI-lea a spus: "O casă autentică europeană, o casă comună, nu poate fi construită fără a lua în considerare identitatea oamenilor ce trăiesc pe acest continent. Este o întrebare istorică, culturală și de identitate morală, înainte de a fi vorba de o identitate geografică, economică sau politică. Această identitate cuprinde un set de valori universale care au fost fondate o data cu creștinismul. Aceste valori, care dau suflet Europei, trebuie să rămână și în mileniul trei, valori ale continentului nostru".

Împreună cu Sfântul Părinte noi, creștinii adunați astăzi la Sibiu, spunem cu glas tare oamenilor și politicienilor acestui continent: Să nu uităm niciodată piatra pe care ne-am fondat.

Noi, împreună cu celelalte comunități de pe coasta Atlanticului și până la malurile Mării Negre, stăm mărturie că creștinismul nu a murit. Este absurd să ignori intenționat credința europenilor sau să desconsideri credința lor doar ca o rămășiță a istoriei. Evanghelia lui Isus Cristos trăiește în casele și inimile credincioșilor, fiind o prezență continuă în viața noastră cotidiană. Cu cât credința noastră este mai puternică, cu atât civilizația europeană va vibra de freamătul chemării "Ca toți să fie una!"

Mesajul creștinismului este simplu: Cristos nu a murit, el este viu și îl preamărim ca Domn al nostru, întru mărirea lui Dumnezeu Tatăl. În virtutea învierii, acceptăm cu toții misiunea noastră de a asculta cuvântul Domnului și de a-l păstra, purtând astfel în casele și inimile noastre roadele credinței: viața, speranța, libertatea, iubirea și bucuria, daruri pe care eu le doresc fiecăruia dintre voi și tuturor fiilor Europei.

Marie, Maica Bisericii, cinstită și invocată în fața atâtor altare din Europa, care este casa noastră, roagă-te pentru noi. Amin.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat