SIBIU 2007
  4 septembrie
  5 septembrie
  6 septembrie
  7 septembrie
  8 septembrie
  Mesaj final
  Articole
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Sinodul diecezan


 CEA DE-A III-A  ADUNARE ECUMENICĂ EUROPEANĂ 

Discursul lui Guirgis Ibrahim Saleh, secretar general al MECC (Consiliul Bisericilor din Orientul Mijlociu)

"Într-o zi toți oamenii vor afla despre singurul drum care aduce adevăr și pace durabilă și prosperitate".

Preafericirile voastre,
Eminențe, Preasființiile voastre,
Dragi prieteni

Aș vrea să mulțumesc pentru ocazia de a fi astăzi împreună și am încredere că vom atinge cu toții împreună scopul acestei întâlniri. Lumea întreagă este dornică de pace... Ce este pacea? Cum putem defini o societate care deține pacea? În ce punct ne aflăm acum în Orientul Mijlociu?

Nevoia de pace a omenirii nu este limitată la o singură zonă. Situația din Orientul Mijlociu ar putea fi cea mai sensibilă, dar nevoia de securitate este încă cea mai mare îngrijorare pentru multe popoare și națiuni.

Regretăm profund că de-a lungul istoriei umanitatea s-a folosit de violență ca soluție a diferendelor dintre oameni. Este, de asemenea, regretabil că diferite popoare au încercat să folosească religia pentru interesele lor și au transformat-o în motiv de război sau au folosit-o, din când în când, cu violență, ca să apere așa-numitele principii religioase, sau cu scopul de a impune ideile lor. Această mentalitate se continuă și în prezent sub diverse forme.

Pentru a obține securitate în Orientul Mijlociu trebuie să rezolvăm conflicte de lungă durată. Cu cât aceste conflicte și puncte nevralgice sunt mai de durată cu atât mai mare este sentimentul de nedreptate și umilință. În mod firesc noi nu vom cere doar găsirea unei soluții pentru conflictul israeliano-palestinian. Avem nevoie de stabilitate în Israel și Liban, avem nevoie de normalizarea relațiilor cu Iranul și trebuie să aducem dezvoltare, modernitate și normalitate peste tot în regiune, acestea fiind doar câteva din provocările majore cu care ne confruntăm. Dacă strategiile noastre sunt focalizate pe atingerea securității omului, atunci, în mod cert, vom vedea avantajul găsirii soluțiilor mai degrabă prin dialog și negociere decât prin confruntare și folosirea forței.

Exact în aceste regiuni am văzut de-a lungul timpului escaladarea extremismului și a amenințării continue cu lupte interne, războaie interstatale și eforturi din partea autorităților să procure arme de distrugere în masă.

Însă dialogurile folosesc ca o constantă în a ne reaminti că, prin înțelegere, putem ajunge la cooperare, ceea ce ne conduce la coexistență, care, la rândul ei, aduce o mai mare armonie și pace.

În mod cert acest element de dialog este imperios necesar. Din acest motiv trebuie să venim în întâmpinarea acestor invitații de dialog intercultural și să nu le ignorăm. Un dialog fructuos între religii, civilizații sau culturi este condiționat de faptul de a fi bazat pe principii comune și respect reciproc iar scopul lor nu este de a șterge diferențele dintre oameni, ci de a păstra și folosi acele diferențe ca surse de putere și bunăstare: va trebui să împărțim resursele, să combatem problemele de mediu și sănătate și să interacționăm unii cu alții pe mai multe niveluri. Gestionând diferențele într-o manieră corectă, respectând interesele tuturor părților, creăm baza necesară pentru o pace de durată și cooperare în viitor.

Ceea ce, cu adevărat, avem nevoie în Orientul Mijlociu este să se militeze în favoarea drepturilor omului și a libertății religioase, să se monitorizeze statutul și să se impună o mai largă aplicabilitate a acestor principii, ceea ce va aduce urmări politice și economice. De exemplu, MECC participă la multe conferințe de pace, dar, din păcate, nu văd nici un fel de rezultate concrete. S-ar părea că lipsește voința internațională, fără ezitări. Statul israelian a profitat de situație și și-a urmărit în mod brutal procesul de purificare etnică. Asta n-a făcut decât să întărească poziția fracțiunilor dure islamice fanatice și radicale din regiune, punându-i pe creștini într-o poziție tot mai delicată și înăbușind vocea musulmanilor moderați și a oamenilor obișnuiți, care nu vor decât să trăiască liniștiți și să facă lumea un loc mai bun pentru copiii lor.

Prin urmare, trebuie să vedem atât problemele cât și soluțiile lor. Comunitatea internațională trebuie să se ridice în apărarea vieții, libertății, și demnității fiecărui individ sau grup, indiferent dacă agresorul este o forță de ocupație sau un dictator. Nu vom obține securitate națională sau internațională atâta timp cât nu poate fiecare să trăiască în libertate și demnitate. Este imperativ să punem în mișcare forțele comunității internaționale pentru protecția împotriva genocidului, purificării etnice și alte violări flagrante în ce privește drepturile omului.

MECC remarcă faptul că omenirea este astăzi într-o etapă critică din istoria sa. Valorile ambigue ale globalizării, expresiile violente ale fanatismului religios și perpetuarea nedreptății în diferite forme au creat teamă și nesiguranță peste tot.

Astăzi oamenii au nevoie de înțelegere mutuală și cooperare ca să coexiste în pace și să lupte împreună cu nesiguranța și multele forme de corupție și extremism în societatea modernă. Disciplina și clarviziunea sunt necesare ca să scoată din oameni ceea ce au ei mai bun de oferit.

Cele patru categorii (surse) de nesiguranță sunt:

- sărăcia și modul de a scăpa de ea (45% trăiesc la limitele supraviețuirii). Lipsa unei guvernări bune în unele țări duce la corupție până la abuzarea drepturilor omului.

- distribuirea corectă a resurselor;

- lipsa de echitate (dreptate) care rezultă din împărțirea incorectă între "cei care au" și "cei care n-au";

- polarizarea artificială pe criterii religioase sau etnice sau "lupta între civilizații" și protejarea granițelor naționale precum și vechile concepte de suveranitate.

Pornind de la acestea, noi trebuie să reconfigurăm securitatea. În timp ce securitatea națională are aceeași relevanță ca și înainte strategiile de menținere a ei trebuie să fie mai globale decât în trecut și soluțiile noastre trebuie să fie focalizate pe bunăstarea individului și nu pur și simplu pe securitatea statului.

Până când înțelegem și acționăm ca atare nu vom avea nici securitate națională, nici internațională. Dar ca să înțelegem urgența reformării sistemului de menținere a păcii și securității internaționale, trebuie să aruncăm un ochi critic la situațiile unde sistemul nu a fost capabil să-și îndeplinească în mod adecvat funcția. Voi menționa trei aspecte:

Primul: consiliul de securitate, precum și organizațiile și instituțiile regionale, deseori nu au fost capabile să intervină în timp util în crizele umanitare sau în cazurile de flagrantă violare a drepturilor omului. Tragedia care se desfășoară la Darfur este unul dintre cazurile dureroase în discuție.

Al doilea: am permis unor conflicte să dureze zeci de ani cu efecte devastatoare. Poporul palestinian, de exemplu, a fost supus la 40 de ani de ocupație, aceasta conducând în mod inevitabil la creșterea unei polarizări arbitrare și a militarismului. Aceste conflicte ca și multe alte conflicte recente, în Irak, Afghanistan și Somalia, ar putea fi rezolvate. Ele persistă deoarece comunitatea internațională, în ciuda unor eforturi făcute, nu a făcut investițiile necesare nici nu a inventariat nevoile care să încheie aceste conflicte.

Al treilea aspect: reforma mecanismelor și instituțiilor de securitate care să asigure siguranța omului, "securitatea oamenilor este prea importantă ca să fie lăsată la latitudinea guvernelor".

Istoria recentă a Orientului Mijlociu ne învață că aceste conflicte nu pot fi rezolvate prin forță militară. S-a încercat orice tip de violență de la ocupația cu forță până la confruntarea armată, opresiune, terorism și asasinate la comandă și nimic din toate acestea nu a adus pace sau securitate. Fiecare dintre aceste acte de violență în regiune au escaladat violența și au mărit nesiguranța.

Soluția nu constă în repararea tuturor nedreptăților trecute. Dacă vrem să rezolvăm conflictul din Orientul Mijlociu trebuie să începem prin reconciliere și recunoaștere mutuală a drepturilor și, mai presus de toate, prin găsirea în inimile noastre a puterii de a ierta.

Amenințarea altor conflicte regionale, cu arme nucleare sau alte arme de distrugere în masă va continua să provoace o mare îngrijorare internațională. Ridicarea unor grupări extremiste cu origine în Orientul Mijlociu și ușurința cu care ei își găsesc recruți în regiune va continua să fie o mare amenințare la adresa securității internaționale. De asemenea, dependența multor țări de petrolul și gazele naturale din Orientul Mijlociu adaugă o dimensiune de risc economic global oricărui conflict.

Și când evenimentele din regiune iau aspectul unor divizări religioase și culturale între lumea musulmană și cea Occidentală, repercusiunile vor continua să fie resimțite peste tot. Pentru ca securitatea în Orientul Mijlociu să fie dobândită în mod firesc, e necesar mai mult decât găsirea unei soluții pentru conflictul israeliano-palestinian. Necesitatea atingerii stabilității în Irak și Liban, normalizarea relațiilor cu Libanul și grăbirea dezvoltării guvernării și modernizării în regiune sunt doar câteva din provocările majore cu care ne confruntăm.

Dar dacă problema palestiniană s-ar rezolva, s-ar evita o serie de tensiuni legate de vechea graniță arabo-israeliană, îmbunătățindu-se substanțial capacitatea de a înfrunta alte provocări. Cred cu tărie totuși că soluția conflictelor din Orientul Mijlociu este la îndemâna noastră, depinzând de crearea de condiții care să ajute ca soluția să fie pusă în practică. De asemenea, dacă părțile implicate au capacitatea de a privi dincolo de întrebarea lipsită de sens care a fost primul oul sau găina, poate, în sfârșit, va fi atinsă și se va naște o nouă eră în Orientul Mijlociu.

După cum știm din alte cazuri, cum ar fi Irlanda de Nord, negocierile reușite necesită investiție considerabilă de timp și influență. Popoarele Orientului Mijlociu trebuie să capete încredere în acest proces. Ca să se întâmple asta, trebuie să recâștige încrederea că lumii din afară îi pasă și este gata să aducă pacea în regiunile lor, iar suportul și angajamentul merită. Este timpul să schimbăm modul de gândire precum că dialogul ar fi o răsplată pentru bună purtare, și să-l recunoaștem în schimb ca instrument de bază pentru a ajunge la această purtare. Pacea adevărată și interacțiunea între popoare le face să se cunoască, să se înțeleagă și să se accepte unii pe alții.

Este vital pentru regiune și pentru întreaga lume ca o conferință de pace să fie convocată cu toate națiunile implicate, astfel încât să se ajungă la o înțelegere garantată prin tratate de pace pentru toate conflictele din regiune.

Noi, ca și MECC, reprezentând membrii Bisericilor din Orientul Mijlociu, ne exprimăm îngrijorarea profundă pentru situația fraților creștini din regiune, mai ales în ?ara Sfântă, și suferința lor permanentă. Migrația creștină din Orientul Mijlociu este o problemă serioasă deoarece afectează prezența creștină într-un mod semnificativ. Suntem cu toții convinși că numărul de creștini din Orientul Mijlociu este în schimbare și că declinul numărului de creștini în Orientul Mijlociu diferă de la țară la țară, depinzând de climatul socio-economic și politic. Aceste încercări deseori îi împing la tentative de părăsire a regiunii.

Pentru o pace adevărată și durabilă în regiune noi credem că respectul pentru legea internațională este una dintre condițiile foarte importante.

Să avem curajul, înțelepciunea și hotărârea să acționăm și să visăm la o pace corectă și durabilă în regiunea noastră plină de necazuri.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat