SIBIU 2007
  4 septembrie
  5 septembrie
  6 septembrie
  7 septembrie
  8 septembrie
  Mesaj final
  Articole
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Sinodul diecezan


 CEA DE-A III-A  ADUNARE ECUMENICĂ EUROPEANĂ 

Mesajul episcopului dr. Geza Pap,
episcopul de Transilvania al Bisericii Reformate din România

Dragi surori și frați,

În numele celor 450.000 de creștini reformați, care trăiesc în cele 16 decanate ale districtului bisericesc transilvănean, mă bucur să salut pe participanții la Cea de-a III-a Adunare Ecumenică Europeană de la Sibiu. Este o plăcere să ne întâlnim aici și să celebrăm împreună cu reprezentanții a mai mult de 3 milioane creștini reformați unguri care trăiesc în bazinul carpatic acest mare eveniment.

De-a lungul istoriei Bisericii Reformate din România a fost întotdeauna considerată importantă cultivarea relațiilor ecumenice, manifestată mai ales în viața de zi cu zi, la nivel de conviețuire, unde românii ortodocși și ungurii reformați au trăit împreună secole întregi. Totuși la nivelul conducerilor Bisericilor mai sunt multe de făcut în ceea ce privește dezvoltarea relațiilor ecumenice. De fapt conducătorii Bisericii se întâlnesc în mod frecvent și prin intermediul Organizației AID România și avem contacte regulate, dar, din păcate, Consiliul Ecumenic al Bisericilor din România nu s-a constituit încă la nivel național. S-au făcut câțiva pași pentru acceptarea Cartei ecumenice de către Biserici, dar o ratificare formală de către fiecare sinod nu s-a făcut încă. Biserica noastră va rămâne întotdeauna deschisă contactelor ecumenice bazate pe onestitate, egalitate și recunoaștere a valorilor comune.

Noi considerăm toate acestea foarte importante, pentru că suntem convinși că Biserica are o misiune în lume, încredințată de Cristos. Cuvântul "Europa" este de origine semită și înțelesul este "seară" sau "întuneric". Acest întuneric a fost luminat de către "lumina lumii" atunci când Paul a pășit pe pământ european pe coastă la Philippi. Astăzi misiunea Bisericii - indiferent de credințe - este să fie "lumina lumii" în întunericul european.

Cu aceste gânduri, cer binecuvântarea Domnului nostru pentru ceea ce am început împreună și pentru împlinirea misiunii noastre primită de la Dumnezeu.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat