SIBIU 2007
  4 septembrie
  5 septembrie
  6 septembrie
  7 septembrie
  8 septembrie
  Mesaj final
  Articole
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Sinodul diecezan


 CEA DE-A III-A  ADUNARE ECUMENICĂ EUROPEANĂ 

Cuvânt de salut citit de PS Virgil Bercea

"Poporul care stătea în întuneric a văzut lumină mare și celor ce ședeau în latura și în umbra morții lumină le-a răsărit" (Mt 4,16).

Profetul Isaia (9,1) vedea răsăritul și strălucirea luminii pentru cei cărora le lipsea, pentru cei umbriți de întunericul morții. Evangheliile reiau textul profeției pentru a o dovedi plinită în coborârea la noi a Fiului lui Dumnezeu, întrupat de la Spiritul Sfânt și din preacurata Fecioară Maria.

La mai bine de două mii de ani de la Întruparea Cuvântului, de la strălucirea luminii, omenirea se mai confruntă cu întunericul, cu loviturile păcatului, cu umbrele îndoielilor, cu atentatele orgoliilor, cu disperarea provocată de consumismul exagerat și cu lipsa echilibrelor. Organizatorii Celei de-a III-a Adunări Ecumenice de la Sibiu (4-9 septembrie) au considerat că este potrivit să se reflecteze asupra luminii lui Cristos, lumină deschizătoare de speranță și artizană de unitate în Europa. Dorim și ne rugăm stăruitor ca toate eforturile noastre să ne conducă pe toți fiii bătrânului și frumosului continent la reînnoită speranță, susținută de jertfelnicia iubirii care se revarsă în inimile noastre prin credință.

Lumina strălucește în întuneric. Lumina lui Cristos strălucește în întunericul acestei lumi, alungându-l. Speranța noastră are suport desăvârșit în dinamismul luminii, adică în atotputernicia acesteia de a alunga întunericul. Prin patima, moartea și învierea lui Cristos "toate s-au umplut de lumină". Acestei atotputernice lumini îi lipsește colaborarea neputinței noastre, îi lipsește convertirea noastră permanentă și recunoașterea unicității mântuirii adusă de unicul Domn și Răscumpărător, Isus Cristos.

Poporul "stătea" în întuneric și "ședea" în latura și în umbra morții. Noi toți, cu toată forța dinamismului iubirii, ne-am îndreptat spre Sibiu, nevrednici pelerini, pentru a depune mărturie despre lumină, pentru că trăim în lumină!

Sibiu, 7 septembrie 2007

† Lucian, arhiepiscop major



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat