SIBIU 2007
  4 septembrie
  5 septembrie
  6 septembrie
  7 septembrie
  8 septembrie
  Mesaj final
  Articole
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Sinodul diecezan


 CEA DE-A III-A  ADUNARE ECUMENICĂ EUROPEANĂ 

Mesaj: ÎPS Ioan Robu

Ca toți să fie una - pentru ca lumea să creadă

O dată cu această A Treia Adunare Ecumenică Europeană (EEA3) de la Sibiu, speranța noastră în intensificarea unității creștinilor în Europa atinge un nou punct culminant. Drumul speranței și al reînnoiri, început în ianuarie 2006 la Roma, continuat anul acesta în februarie la Wittenberg, devine acum mai vizibil și ajunge să fie pășit cu încredere, nu numai de cei peste 2.500 de delegați oficiali, ci și de numeroșii pelerini care au venit și vor mai veni încă în aceste zile de sărbătoare; de asemenea - îmi place să cred - de toți aceia care urmăresc prin intermediul televiziunii și al mass-media desfășurarea acestei întâlniri ecumenice europene.

Semnarea documentului Charta oecumenica, mai întâi în anul 2001 - apoi de nenumărate ori după aceea -, semnifică dorința creștinilor din Europa de a merge pe drumul reconcilierii și de a da mărturie comună despre Cristos, într-un context cultural secularizat ca al nostru. Este vorba despre înaintarea acelui proces conciliar început la Basel, în anul 1989, continuat mai apoi la Graz, în anul 1997, însă extins de data aceasta și la partea estică și sud-estică a continentului nostru european.

Tema generală a acestei prime zile a lucrărilor este prima parte, adică primele trei capitole din Charta oecumenica: "Lumina lui Cristos și Biserica". În mod concret este vorba despre unitatea creștinilor, despre izvoarele comune ale spiritualității acestora și despre mărturia despre Cristos, pe care suntem chemați cu toții de a o da.

Mărturia comună este modalitatea vizibilă și cea mai eficientă a răspândirii evangheliei în zilele noastre. Într-un context cultural european secularizat, în care numeroase curente postmoderne refuză să recunoască fundamentele creștine ale acestui continent, devine din ce în ce mai necesar ca mărturia celor ce cred să fie comună și reciproc conjugată, pentru a avea o cât mai mare eficiență în acțiune.

Însă pentru ca mărturia să fie posibilă, mai întâi, și apoi credibilă e necesară redescoperirea bogăției spirituale specifice confesiunilor creștine și a izvoarelor spiritualității comune. Cel care ne îmbogățește pe toți cu lumina sa și prin cuvântul său este Domnul nostru Isus Cristos - mort și înviat pentru noi și pentru întreaga creație, pentru ca noi să avem parte de viață în plenitudine. Iar această viață este darul său gratuit făcut nouă tuturor.

Primind acest dar, noi creștem în unitate, iar unitatea noastră, din ce în ce mai vizibilă și mai intensă, chiar dacă încă nu deplină, este o imagine fidelă a unității divine din sânul Preasfintei Treimi.

Să fim deschiși în aceste zile șoaptelor Duhului Sfânt și harului divin, pentru a putea deveni capabili să aprofundăm unitatea deja existentă între noi: ca dar al lui Dumnezeu făcut oamenilor o dată cu sfântul Botez, ca speranță a mărturiei creștine comune și ca ecou fidel al rugăciunii sacerdotale a lui Isus: "Ca toți să fie una..." (In 17,21).



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat