SIBIU 2007
  4 septembrie
  5 septembrie
  6 septembrie
  7 septembrie
  8 septembrie
  Mesaj final
  Articole
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Sinodul diecezan


 CEA DE-A III-A  ADUNARE ECUMENICĂ EUROPEANĂ 

Deschiderea festivă

Cuvântul de salut al ÎPS părinte Daniel, mitropolitul Moldovei și Bucovinei, locțiitor de patriarh al Bisericii Ortodoxe Române adresat participanților la Cea de a III-a Adunare Ecumenică Europeană, Sibiu, 5 septembrie 2007

Sanctitatea voastră Bartolomeu, arhiepiscop al Constantinopolului - Noua Romă și patriarh ecumenic,
Sanctitățile voastre / Preafericirile voastre,
Excelența voastră domnule José Manuel Durao Barroso, președintele Comisiei Europene,
Excelența voastră domnule Traian Băsescu, președinte al României,
Excelența voastră domnule Călin Popescu Tăriceanu, prim ministru al României,
Înalt Preasfințiile și Preasfințiile voastre,
Eminențele și Excelențele voastre,
Iubiți participanți la Cea de-a III-a Adunare Ecumenică Europeană,

Cu deosebită bucurie, dorim să vă adresăm - în numele Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, al preoților, monahilor și monahiilor, precum și al credincioșilor Bisericii noastre - un călduros cuvânt de bun venit aici, la Sibiu, străveche cetate de cultură și spiritualitate creștină.

Pentru aproape o săptămână, Sibiul, "capitală culturală a Europei" anului 2007 devine, în același timp, o adevărată "capitală spirituală", unde se vor reuni personalități marcante ale vieții creștine actuale, alți reprezentanți de seamă din întreaga Europă, delegați ai principalelor Biserici creștine europene, între care și numeroși tineri, care sunt o chezășie a viitorului creștinismului pe bătrânul continent, nu doar prin vârsta lor, cât mai cu seamă prin implicarea lor activă în lucrarea Bisericilor cărora le aparțin.

Tema generală ce va fi discutată în decursul zilelor ce vor urma: "Lumina lui Cristos luminează tuturor. Speranță pentru reînnoire și unitate în Europa" constituie nu doar un mesaj propriu cultului divin ortodox. El este, în același timp, un imperativ foarte actual în contextul efortului comun pe care creștinii Europei îl depun atât la nivel global, pe calea refacerii unității Bisericii, cât și în context european, ca expresie a speranței de reînnoire a conștiinței și responsabilității creștinilor în cadrul societății contemporane.

Biserica Ortodoxă Română, Biserică majoritară în România, a participat, încă din primii ani de existență a Conferinței Bisericilor Europene (KEK), la dialogul ecumenic cu celelalte Biserici creștine de pe continent, dialog ce a fost întregit și a crescut prin colaborarea cu Consiliul Conferințelor Episcopale Catolice din Europa (CCEE). Românii au avut bucuria să-l asculte pe episcopul Romei rostind, la București, în mai 1999, Crezul în limba română, pentru ca trei ani mai târziu, în bazilica Sfântul Petru, patriarhul României, adormitul întru fericire părintele nostru Teoctist, să rostească Simbolul de credință niceo-constantinopolitan (381), împreună cu prietenul său papa Ioan Paul al II-lea, pentru a mărturisi tezaurul comun al credinței creștine.

În aceste momente, rememorăm cu multă bucurie și o altă întâlnire ecumenică europeană, desfășurată în octombrie 1984, la Riva del Garda, Italia, când ortodocși, catolici și protestanți dintr-o Europă încă divizată de zidul Berlinului au recitat împreună, în domul din Trento, același Crez niceo-constantinopolitan, ca o mărturie vie a unei rădăcini comune a credinței creștine. Iată-ne acum, la mai bine de două decenii de la acel eveniment, regăsindu-ne, după Basel (1989) și Graz (1997), la Sibiu, acest frumos oraș al Transilvaniei, o adevărată "Europă în miniatură", un teritoriu românesc al conviețuirii pașnice a românilor, sașilor și maghiarilor, reprezentând principalele Biserici creștine ale unei Europe fără ziduri despărțitoare și cu dorința de reunificare, nu doar politic sau economic, ci și spiritual. Iată, un arc peste timp ce vorbește despre îndatorirea noastră ca Biserici clădite pe cuvântul viu al evangheliei lui Cristos, cel ce este lumina lumii care luminează tuturor, pentru a promova reînnoirea vieții și unitatea în Europa.

Această lumină a lui Cristos ne-a călăuzit pașii și ne-a întărit speranța, mai ales în anii de dictatură comunistă atee, astfel încât creștinii din România au rămas fideli credinței pe care au moștenit-o de la înaintașii lor, făcând din poporul român unul dintre cele mai religioase popoare din Europa.

Având convingerea că, prin extinderea Uniunii Europene, dialogul ecumenic va fi și mai mult promovat, ne exprimăm, încă o dată, bucuria de a vă primi în România, țară care, deși abia din acest an (2007), a devenit stat membru al acestei uniuni, nu a încetat niciodată să se manifeste în spirit cu adevărat european. În același timp, în calitate de cetățeni ai Europei, avem îndatorirea de a fi împreună lucrători, alături de creștinii din întreaga lume, pentru a manifesta o responsabilitate comună în mărturisirea lui Cristos, realizată prin cooperare în promovarea credinței creștine și a valorilor creștinismului și prin solidaritate în rezolvarea problemelor urgente cu care se confruntă societatea de astăzi.

Bine ați venit la Sibiu, în această capitală culturală europeană, devenită în aceste zile și o capitală ecumenică în bucuria iubirii lui Cristos!

Daniel,
arhiepiscop al Iașilor,
mitropolit al Moldovei și Bucovinei
și locțiitor de patriarh al Bisericii Ortodoxe Române



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat