SIBIU 2007
  4 septembrie
  5 septembrie
  6 septembrie
  7 septembrie
  8 septembrie
  Mesaj final
  Articole
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Sinodul diecezan


 CEA DE-A III-A  ADUNARE ECUMENICĂ EUROPEANĂ 

Monika Heitz Oberstudienrätin a.D., delegat al Bisericii Vechi-Catolice din Austria

Alocuțiune pentru ședința plenară de miercuri, 5 septembrie 2007

Doamnelor și domnilor, iubiți frați și iubite surori!

Tema mea este: Aprecieri personale asupra rezultatelor de la Graz și speranțele mele legate de Sibiu.

Nu pot să-mi imaginez Graz-ul fără Basel.

Ar fi fost Graz-ul posibil fără Basel?

Deja la Adunarea Ecumenică Europeană "Pace întru dreptate" - Basel, de Rusaliile anului 1989, deci încă înainte de "schimbare", aproape toate Bisericile din țările Europei au răspuns chemării Consiliului Ecumenic al Bisericilor (Vancouver 1983), de a intra "într-un proces conciliar de angajare reciprocă pentru dreptate, pace și protejarea creației".

Conferința Bisericilor Europene (CBE) a luat, în acest sens, în anul 1987 o decizie corespunzătoare, iar Consiliul Conferințelor Episcopale Europene a răspuns invitației CBE de a participa.

Un rezultat al Basel-ului este, cu siguranță, intrarea, respectiv acceptarea, la sfârșitul anului 1994 a Bisericii ca și membru cu drepturi depline în Consiliul Ecumenic al Bisericilor din Austria.

La Basel a existat deja o participare ridicată și influentă a femeilor, influențată și de decada "Bisericile în solidaritate cu femeile" (1988-1998).

Surprinzătoarea acceptare a "corabiei femeilor" dovedește faptul că femeile nu mai permit să fie ținute "peste bord" și că nu mai trebuie să fie tolerate. Astfel, primele hirotoniri ale unor femei în Bisericile Vechi-Catolice (după Rusaliile anului 1996) nu au stârnit controverse puternice așa cum era de așteptat.

Două exemple, așadar, care arată că procesul conciliar era în curs de desfășurare.

Însă cine citește încă o dată documentul final de la Basel, se întreabă probabil, asemenea mie: "De ce nu am putut trece de la recomandări și angajamente personale la fapte?

"

Consecvent, Cea de-a Doua Adunare Ecumenică Europeană, "Împăcarea - dar al lui Dumnezeu și sursă a unei noi vieți", Graz 1997.

Din nou a existat un proces de discuții în timpul perioadei de planificare. Personal, îmi aduc aminte de bucuria proprie pe care am simțit-o când s-au introdus forumuri suplimentare, precum "Împăcarea în comuniunea dintre bărbați și femei în Biserică" și forumul "Împăcare fără teschuva? Autoperceperea creștină și evreii" (în cadrul căruia am susținut o alocuțiune).

Îmi amintesc cu plăcere de valoroasele și foarte diversele manifestări din "Centrul de femei", de numeroșii participanți din centrul și estul Europei, care între timp a devenit deschis, de participarea numeroasă a comunităților din Graz, de slujba ecumenică de duminică de după adunare, împreună cu anglicanii și alți prieteni "Porvoo" din Biserica noastră Veche-Catolică din Graz.

Rezultatele de la "Graz":

Aveți aici câteva exemple: Tematica "Creștini și evrei" a fost abordată la diferite niveluri în Austria. S-a făcut propunerea ca la 17 ianuarie să se organizeze o "zi de învățare și predare" pentru creștini despre evrei, iar această propunere a fost extinsă.

De asemenea "Lunga noapte a Bisericilor" a devenit în Austria un fel de tradiție.

Charta oecumenica este prezentă în mediul celor interesați de ecumenism, însă nu a fost cu adevărat preluată în viața de zi cu zi a Bisericii.

A fost nevoie de mult angajament în procesul de mai mulți ani numit "Cuvântul social al Consiliului Ecumenic al Bisericilor din Austria"; toate cele 14 Biserici membre au colaborat la realizarea sa și l-au semnat. Noi, femeile, dorim să evităm realizarea unui capitol special "Femeile", mai degrabă ne dorim o ancorare a realităților și perspectivelor femeilor în toate domeniile vieții sociale; Astfel am elaborat în "Forumul Ecumenic al Femeilor Creștine din Austria" "Cuvântul ecumenic social al femeilor".

De asemenea, s-a pus și în Austria marea problemă a globalizării și a "Economiei în slujba vieții".

Însă ca și înainte, mai sunt încă multe de făcut.

Acum avem Cea de-a Treia Adunare Ecumenică Europeană "Lumina lui Cristos luminează asupra tuturor - Speranță pentru unitate și înnoire în Europa".

Speranțele mele legate de "Sibiu"?

Mă bucur de acest oraș multicultural dintr-o țară ortodoxă de unde a provenit cu câțiva ani înainte Ziua Mondială de Rugăciune a Femeilor.

Sper să întâlnesc sau să revăd oameni dedicați. Sper să iau parte la slujbe emoționante, meditații biblice incitante, prelegeri inspirate și discuții guvernate de dezbateri aprinse, dar și de posibilitatea de ajungere la un consens.

Îmi doresc mie și nouă tuturor să plecăm acasă întăriți de cât mai multe recomandări concrete și curaj, dar fără iluzii. Mai presus de toate doresc tinerilor ca după adunare să fie convinși că este important să se simtă în Biserică și în societate ca acasă, să se integreze în Europa și în lumea întreagă, dar fiecare în felul său propriu.

Propria mea "Speranță pentru înnoire și unitate în Europa" este ca lumina lui Cristos să ne lumineze pe noi toți, cei care participăm la această conferință, iar Bisericile adunate aici să fie unite printr-o mărturisire comună credibilă.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat