SIBIU 2007
  4 septembrie
  5 septembrie
  6 septembrie
  7 septembrie
  8 septembrie
  Mesaj final
  Articole
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Sinodul diecezan


 CEA DE-A III-A  ADUNARE ECUMENICĂ EUROPEANĂ 

Discurs-meditație: Evelina Martelli

Mărturie la rugăciunea de deschidere

Dragi prieteni,

Aparțin unei generații de europeni care se înspăimântă uneori de lume și de marile întrebări cu privire la viitor, precum și de posibilele evoluții ale pământului. Este adevărat: în nesiguranța noastră persistă pentru fiecare dintre noi tentația de a ne retrage într-un cuib care să ne protejeze de furtunile istoriei. Însă sper că în Europa se renaște o puternică credință creștină, care este înrădăcinată în evanghelie și este spirituală și prin aceasta ecumenică, și care îi determină pe ucenicii lui Isus să se angajeze pentru construirea a ceea ce Ioan Paul al II-lea numea "civilizația iubirii".

Ca tânăr, am învățat împreună cu Comunitatea "Sant'Egidio" că rugăciunea și iubirea către săraci aparțin esenței faptului de a fi creștin și că dialogul înseamnă arta nu de a căuta opoziții, ci binele tuturor. Pasiunea pentru unitate și prietenie cu creștinii ortodocși, evanghelici și anglicani, care m-a însoțit până astăzi, găsește acum, aici în Sibiu, o nouă putere. Și dacă paradigma gândirii creștine este o "inimă văzătoare", așa cum o poseda samariteanul față de omul pe jumătate mort, vreau ca ochii noștri să se deschidă pentru ca împreună, cu privirea și rugăciunea noastră să ajungem la creștinii care sunt expuși la marile pericole și care iubesc mai mult decât noi. Doresc ca să ne întindem mâinile pentru a veni împreună în ajutorul celor săraci.

Am cunoscut bogăția umanității care rezultă din viața oamenilor impregnată de evanghelie. Am înaintea ochilor în special câteva rugăciuni din Bisericile "Trastevere" și "Sfântul Bartolomeu" din Roma: împreună cu Preafericirea sa, patriarhul ecumenic, cu patriarhul Teoctist - îmi amintesc cu plăcere de momentul în care, fiind împreună cu noi, ne-a invitat la Rugăciunea pentru pace în București în anul 1998 - cu mitropolitul Ciril și mulți frați și surori din Biserica Ortodoxă Rusă, cu care ne-am amintit de martirii tuturor confesiunilor, ca și cu frații și surorile evanghelici, precum și cu arhiepiscopul de Canterbury, Rowan Williams. În aceste momente devenea tot mai luminoasă frumusețea și puterea martirilor și a mărturisitorilor credinței timpurilor noastre. Am descoperit că puterea lor poate să trăiască chiar și în slăbiciunea noastră omenească. Această moștenire ascunde într-însa istorii surprinzătoare de unitate în suferință și în căutarea unei victorii asupra răului. Astăzi sunt profund recunoscătoare să fiu aici împreună cu dumneavoastră, cei care încorporați o mare parte a istoriei și a speranțelor ecumenismului, ai cărei martori trebuie să devină generația mea.

Sunt convinsă că prin această putere și plecând de la "spiritul din Assisi", vom putea să ne apropiem de marile orizonturi ale lumii și să slujim iertării și păcii între popoare și credincioși, fără a pierde ceva din identitatea fiecăruia. Putem să ajutăm credincioșii și popoarele să renunțe la orice violență pentru a lucra împreună pentru pace.

Eu sper într-adevăr pentru mine însămi că inima mea se va lăsa cuprinsă de iubirea lui Cristos care ne-a dăruit harul și adevărul, ca eu să mă convertesc și să devin mai bună. Da, căci convertirea unui om sau a unei femei la evanghelie răspândește o mare lumină care îi împinge pe oamenii din jur să râvnească după ea; de asemenea, ea face pe ceilalți oameni mai buni. Știu că aici găsesc frați și surori împreună cu care eu pot să pășesc curajoasă pe urmele acestei mari tradiții pentru a o face rodnică în acest timp. Este vorba de un drum într-o Europă mai creștină și mai ecumenică, e vorba de a aduce mai multă pace, mai multă dreptate, mai multă mângâiere în marile lumi ale sărăciei, disperării și ale bolii, acolo unde lipsește sensul vieții. Și eu cred că creștinii uniți vor fi sufletul unei noi umanități.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat