SIBIU 2007
  4 septembrie
  5 septembrie
  6 septembrie
  7 septembrie
  8 septembrie
  Mesaj final
  Articole
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Sinodul diecezan


 CEA DE-A III-A  ADUNARE ECUMENICĂ EUROPEANĂ 

Salut: Margarethe Isberg, reprezentant vicepreședinte al KEK, decan de Vasteras, Biserica Suedeză

Sfințiile voastre,
Preafericirile voastre,
Eminențe,
Excelențe,
Prieteni din toată Europa,

În numele Conferinței Bisericilor Europene vă spun bine ați venit la Cea de-a III-a Întâlnire Ecumenică Europeană. Ne întâlnim la Sibiu într-un context majoritar ortodox, unul dintre multele feluri de a vorbi ale lui Dumnezeu. Sibiul va fi în aceste zile nu doar capitala culturală a Europei, ci și capitala ecumenică a Europei.

Ni s-a oferit o temă: "Lumina lui Cristos luminează asupra tuturor, speranță de reînnoire și unitate în Europa". Unde și cum se vede lumina lui Cristos astăzi? O vedem nu doar în propria noastră biserică, ci și în alte tradiții? Vedem noi lumina lui Cristos când contribuim la binele comun, dreptate și drepturile omului? Aceste zile ar putea să ofere răspunsuri.

Este evident că noi toți tânjim după speranța reînnoirii la multe niveluri: ca ființe umane, în calitate de cetățeni și în calitate de credincioși și membri ai Bisericii. De ce fel de speranță este nevoie ca să ne țină uniți ca popor al unei viitoare Europe? Tânjim după unitate, dar de ce calea ecumenismului este un drum atât de lung și misterios?

Sfântul Paul scrie (2Cor 4,7) despre Dumnezeu care ne-a dat lumina ca să vedem gloria lui Dumnezeu pe chipul lui Isus Cristos și citez: "Dar noi avem această comoară în vase de lut, deci trebuie să se înțeleagă bine că această putere extraordinară aparține lui Dumnezeu și nu vine de la noi".

Bineînțeles că este adevărat, puterea luminii, puterea speranței și a unității - toate acestea depind de Dumnezeu -, dar Dumnezeu are nevoie de noi pentru asta.

În aceste zile noi toți împărțim o mare responsabilitate: am fost aleși să reprezentăm Bisericile noastre și să ne aducem munca noastră în numele lor. A fost, desigur, o muncă imensă și de durată, de pregătire și plănuire a acestei întâlniri, dar să nu uităm că suntem cu toții responsabili de rezultatul acestei adunări.

Vă invităm să fiți interesați și curioși, dornici de a afla și de a împărtăși și vă veți întoarce acasă reînnoiți, iar Biserica voastră și mișcarea ecumenică va avea de câștigat din asta.

Acum vă rog întoarceți-vă către vecinul dumneavoastră și urați-i ei sau lui, tânăr sau bătrân, bine ați venit la întâlnire. Acesta ar putea fi începutul celei mai promițătoare reînnoiri ecumenice peste tot în Europa.

Dumnezeu să vă binecuvânteze!



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat