Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI / MEDITAȚII 

Sa educam prin pilde si povestioare

Capitolul 15. Recunostinta / Multumire / Lumea a treia

311. Daca cosarul este negru, e pentru tine

"Vai, ce urât este cosarul acesta, tata! Nu-mi place sa vad fete asa de negre. Parca ar fi un arab, ori un drac. Fara îndoiala ca el este un om rau, nu-i asa, tata?" "Nu vorbi asa, fiule. Fara sa stii, te arati nerecunoscator; caci daca cosarul este negru, e pentru tine".

"Pentru mine! Ce vrei sa spui, tata? Nu înteleg".
"Am sa-ti explic. Acum ca este frig, se aprinde focul în toate casele. Mii de sobe ard, pentru a ne încalzi si pentru a ne gati mâncarea. Cosurile sobelor se umplu de funingine si sunt murdare. Dupa câtva timp trebuie curatate. Daca nu ar exista cosari, cine ar curata cosurile? Tata, mama sau chiar tu. Deci, fiecare dintre noi s-ar murdari si înnegri într-o astfel de munca. Îti închipui ce mutre am avea! Nu cred ca o asemenea munca ti-ar placea. Fii deci fericit ca exista acesti cosari; fii recunoscator, caci, ti-o mai spun o data: cosarul este negru pentru tine".
"Nu m-am gândit niciodata la asta, tata".
"Sa te gândesti de acum înainte, fiule. Si daca tot vorbim despre asta, mai asculta ceva. Pentru tine morarul este alb; pentru tine macelarul este rosu; pentru tine taranul este ars de soare, batut de vânt si de ploaie; pentru tine cizmarul are spatele încovoiat, medicul se expune bolilor molipsitoare, mecanicul vegheaza în picioare pe o locomotiva si soldatul sta de paza la hotare. Când acesti oameni mor facându-si datoria este pentru tine. Orice om care îndeplineste o slujba folositoare, o îndeplineste pentru ceilalti oameni. Fiecare în felul sau slujeste pe ceilalti. Cu cât aceasta munca este mai grea, mai umila si mai prost platita, cu atât trebuie sa o cinstim mai mult".
"Ti-o fagaduiesc, tata, ca nu voi mai zice niciodata despre cosar ca e urât, nici despre carbunar".
"Aceasta nu ajunge, fiule. Cu cât vei creste mai mare, cu atât ai sa vezi câti oameni muncesc pentru tine, cu mâinile sau cu mintea. Munca este viata însasi a lumii. Când ai sa întelegi aceasta, nu va mai fi suficient sa-i cinstesti pe muncitori, ci va trebui sa le urmezi exemplul, sa devii folositor la rândul tau. La rândul tau ai sa muncesti pentru altii. Si când vei fi ostenit din cauza muncii pe care o vei presta în folosul tuturor, ai sa-ti aduci aminte de cosar. Fiecare munca lasa urme pe frunte, în palme, în inima. Când ne-am facut din plin datoria, suntem obositi, plini de praf, de riduri, de rani si câteodata de sânge. De cele mai multe ori, fiule, acestea nu sunt placute la vedere, dar nimic nu e pe lume mai de pret decât aceste peceti ale muncii. Doresc un singur lucru de la tine. Iata ce: Tot asa cum ai zis în nestiinta ta de copil «Vai, ce urât e cosarul asta!», as dori ca, o data devenit întelept, sa strigi în fata muncitorilor, carora munca le-a lasat urme si pe care i-a schimbat si i-a îmbatrânit: «Vai, ce frumosi sunt ei!» Numai cei rai si nefolositori sunt urâti.".



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat