Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 DOCUMENTE EPISCOPALE 

Scrisoare pastorală: "Vara împreună" la Cacica

Sfințiile voastre,
dragi frați și surori,
dragi copii, dragi adolescenți,

Cu mult entuziasm și cu mare bucurie ați avut anul acesta, în perioada vacanței, zile fericite, petrecute în grupuri mai mari sau mai mici, în diferite parohii și centre: Vara împreună, GREF, campusuri, tabere sportive, grupuri de cercetășie, întâlniri ale Acțiunii Catolice - momente ce i-au încântat pe toți: preoți, educatori, cateheți, învățători și profesori, aducându-i lui Isus, prietenul vostru, și Maicii sfinte motive de bucurie.

Și eu, ca episcop și păstor, împreună cu PS Aurel, ne-am bucurat mult și v-am admirat.

Zilele acestea se va desfășura la Roma (2-4 august) un mare pelerinaj internațional a zeci de mii de ministranți, ce vor încerca să se bucure, întâlnindu-se sub motoul: "A-și potoli setea la izvorul adevărat".

Știm că și câțiva ministranți din țară, din comunitățile noastre românești, vor fi printre fericiții pelerini.

Dragi copii și dragi adolescenți, băieți și fetițe, vreau să vă fac o propunere și să vă înaintez o invitație.

Voi, cei care ați avut atâtea inițiative în parohiile și în comunitățile voastre, ar fi frumos să încheiați aceste momente împreună cu ceilalți colegi, într-un pelerinaj, în ziua de 14 august, ajunul marii sărbători a Maicii Domnului, la Cacica, la sanctuarul și Basilica Minor, ce îi unește pe toți la marea sărbătoare a Adormirii Maicii Domnului.

Sfințiile voastre, dragi părinți parohi, dragi asistenți spirituali ai diferitelor mișcări și grupări bisericești, dragi persoane consacrate și lideri ai diferitelor grupuri de copii,

Vă invit să adăugăm și noi, la marea întâlnire a ministranților de la Roma, o întâlnire a adolescenților din dieceză, ministranți și nu numai, băieți și fetițe, o întâlnire cu toți copiii Mariei, care-l caută pe Isus, lângă altar și în biserici.

Acest pelerinaj special, în concordanță cu rectorul sanctuarului de la Cacica, pr. Romuald Bulai, cu responsabilul pentru promovarea vocațiilor, pr. Andrei Coceanga, cu asistentul general pentru tineri și asociații, pr. Felix Roca, cu toți ceilalți asistenți și lideri spirituali și cu surorile și persoanele ce îi însoțesc, va începe la ora 10.00, de la punctul de pornire dinspre Suceava-Humor, de lângă trecerea de cale ferată, și va avea punctul central în celebrarea sfintei Liturghii pontificale, care deschide marea sărbătoare de la Cacica (ora 12.00). Programul va continua cu două ore de împărtășiri libere, cu momente de bucurie comună, de întâlniri prietenești și de bună frățietate și se va încheia cu ora de rugăciune de la 16.30, la altarul Maicii Domnului și cu binecuvântarea euharistică.

La sfârșit, fiecare va primi un semn al acestei prezențe, o chemare din partea lui Isus și a Maicii Domnului, ca o invitație vie spre casele lor, spre altarele și spre bisericile unde mulți slujesc, precum și spre locurile unde vor învăța și se vor pregăti pentru viață.

Îi rugăm în acest sens pe toți asistenții spirituali, persoanele consacrate și pe toți liderii și voluntarii care se ocupă de grupurile de ministranți și de alte asociații ale copiilor să se ofere pentru pregătirea și realizarea acestui pelerinaj și a acestei zile împreună la Cacica.

Dragi copii, dragi adolescenți,

Voi veți deschide astfel marele pelerinaj anual de la Cacica, după care tinerii din dieceză, după programul obișnuit, vor avea fericita ocazie să continue tradiția. Ei sunt așteptați la sfânta Liturghie de la ora 18.00, la privegherea de rugăciune și procesiunea luminilor de la ora 20.00 și apoi la marea sărbătoare din ziua de 15 august, împreună cu toți pelerinii din țară și din străinătate.

Anul acesta voi veți fi primii cei care porniți spre izvorul adevărat, care este Isus, oferit tuturor de sfânta Fecioară de la Cacica.

În acest mod, noi, cei din Dieceza de Iași, vom putea să adăugăm o zi comună la toate inițiativele voastre și ale însoțitorilor voștri și ne vom simți astfel solidari cu toți ministranții și adolescenții adunați la Roma.

Actul vostru va fi un prinos de rugăciune pe care voi, din inimi curate, îl aduceți pentru preoții voștri care nu de mult au încheiat Anul Sfintei Preoții și cărora voi le sunteți o mare mângâiere și speranță.

Vă spun tuturor că Isus vă așteaptă la ziua voastră comună: "Vara împreună la Cacica".

Maica Sfântă vrea să vă ia sub mantia ei ocrotitoare, iar noi, păstorii voștri, vă așteptăm să vă îmbrățișăm și, cu inimi pline de prețuire și de iubire, vă vom prezenta Maicii Domnului, împreună cu toți cei dragi ai voștri.

Iași, 20 iulie 2010

Petru Gherghel,
episcop de Iași



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat