Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 DOCUMENTE EPISCOPALE 

Mesajul PS Petru Gherghel pentru Cea de-a 96-a Zi Mondială a Migrantului și Refugiatului
(17 ianuarie 2010)

Lăsați copiii să vină la mine și nu-i îndepărtați că a unora ca aceștia este împărăția cerurilor (Mc 10,13)

În fiecare an, imediat după perioada Crăciunului și a Epifaniei Domnului, Biserica întreagă este chemată să se îndrepte cu gândul spre cei care sunt plecați din țara și din locul lor de origine, în alte țări străine, fie ca emigranți, fie ca refugiați.

Într-o astfel de situație s-a aflat și familia din Nazaret, care, din cauza amenințărilor lui Irod, a fost nevoită să plece în Egipt, unde a suportat greutățile unui drum lung și ale condițiilor grele ale străinătății (cf. Mt 2,13).

După această perioadă grea, Maria, Iosif și pruncul s-au întors în țara și în casa lor, împlinindu-și cu bucurie datoriile lor, iar copilul creștea și se întărea, plin de înțelepciune și harul lui Dumnezeu era asupra lui (cf. Lc 2,40).

În toate timpurile au existat astfel de dislocări și plecări în alte țări, dar mai ales în ultimii ani acestea au devenit o realitate îngrijorătoare care au produs și produc adevărate convulsii și suferințe în diferite țări și familii.

Întrucât acest fenomen marchează profund viața celor ce emigrează sau sunt nevoiți să plece în exil, Biserica, cu grija ei maternă, se îndreptă spre ei și-i însoțește ca să treacă cu curaj printr-o astfel de probă și să întâlnească, oriunde merg și se stabilesc, înțelegere și primire creștină și umană.

Anul acesta, celebrând Cea de a 96-a Zi Mondială a Migrantului și Refugiatului, în ziua de duminică, 17 ianuarie, Sfântul Părinte Benedict al XVI-lea, urmând practica înaintașului său, de venerabilă amintire, papa Ioan Paul al II-lea, face o referință specială în mesajul său la migranții și refugiații minori, arătând cât de mult și cât de important este ca toate structurile statale și bisericești să se îndrepte spre copii, ocrotindu-i și îngrijindu-i, ca ei să nu sufere în urma acestor migrări și să fie astfel lipsiți de acea grijă și educație de care au atâta nevoie.

E adevărat că toți cei care se află în migrație sau în refugiu suferă și sunt profund marcați de greutățile dislocărilor, dar mai ales familiile și copiii lor.

Cu responsabilitatea ce ne revine nouă, tuturor episcopilor, îndreptăm spre toți fiii Bisericii noastre locale, spre preoți, spre toate persoanele consacrate și spre cei ce dețin funcții de responsabilitate în programul pastoral și în cel de asistență caritativă și socială invitația să dați ascultare glasului păstorului suprem, papa Benedict al XVI-lea, să parcurgeți cu atenție gândurile exprimate în mesajul său și să ajutați cu toată grija și iubirea familiile plecate în emigrație sau exil, să-i însoțiți pe copii cu adevărată iubire creștină și să-i faceți pe toți să se simtă ocrotiți și apărați în drumul lor de credință, de găsire a unui loc de muncă adaptat și, mai ales, să nu se simtă singuri și uitați copiii și tinerii în pregătirea lor pentru viitor.

Vă încredințăm cu bucurie, Sfințiile voastre, dragi persoane consacrate, dragi frați și surori, mesajul Sfântului Părinte și rugămintea noastră să nu uitați, mai ales, pe copiii care au ajuns în acest iureș tulburător. Ei sunt și trebuie să rămână speranța și garanția unei lumi noi și mai bune.

Cu mulțumirea și îmbrățișarea noastră părintească,

Petru Gherghel,
episcop de Iași



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat