Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 DOCUMENTE EPISCOPALE 

Scrisoare pastorală: Binecuvântată aducere aminte

Între 7 și 9 mai 1999, în țara noastră a fost soare și atmosferă sărbătorească, întrucât a sosit în vizită pastorală și de suflet marele papă Ioan Paul al II-lea, omul în alb, gârbovit de mărturie și martor al curajului creștin, inspirat și alimentat din jertfa Fiului lui Dumnezeu și protejat de inima și brațele Madonei din Czestochowa, regina Poloniei și ocrotitoarea poporului nostru.

Un bătrân întâlnit pe cale la întoarcerea spre casă declara unui ierarh: "Ați fost la București ca să-l vedeți pe omul în alb care a adus în România, în cele trei zile anunțate cu nori și ploi, soarele și lumina! Da, l-am văzut și m-am bucurat!"

Meteorologii anunțaseră pentru cele trei zile din mai - 7, 8 și 9 mai din acel an - ploi și vânturi. Când a apărut aeronava italiană pe aeroportul Băneasa, picăturile de ploaie au încetat, norii s-au risipit, vremea s-a deschis și așa a fost până în seara de duminică, 9 mai, când, după ce avionul a decolat, norii s-au adunat din nou pe aeroportul din București și picăturile de ploaie și-au făcut din nou apariția.

"Trei zile de har" pentru România, avea să declare plin de bucurie și satisfacție nunțiul apostolic de atunci, arhiepiscopul Jean-Claude Périsset, care vedea în reușita acestei vizite un ideal al relațiilor diplomatice într-o țară majoritar ortodoxă.

"Trei zile dintr-un mileniu", avea să intituleze Editura Fundației Rompres albumul pregătit și publicat după marele eveniment trăit în luna mai, luna cea mai frumoasă a anului, luna cea mai iubită de poporul român, luna florilor și a Maicii Domnului.

Trei zile de neuitat, pline de întâlniri, rugăciuni, discursuri și vizite, marcate de figura impresionantă a păstorului suprem, care a îmbrățișat pe păstorii locali ai Bisericii Catolice de ambele rituri din România și pe Preafericitul patriarh Teoctist, cu întregul Sinod al BOR; un prieten care a binecuvântat personalitățile și conducătorii poporului român, care și-a îndreptat privirea spre toți cei ce compun întreaga societate academică, militară sau civilă, mai ales spre toți fiii poporului român ieșiți să-l întâmpine.

Nu poate și nu trebuie fie uitat gestul prin care a sărutat pământul țării noastre și nici marea bucurie de a ni se adresa în limba noastră, cu accentul și claritatea unui expert în arta comunicării și cu adevărată stimă față de limba latină, zestrea poporului român. Acest gest de o finețe și inspirație cerească l-a făcut să câștige inima întregului popor și a stârnit adevărate ropote de aplauze.

Cu mare emoție și vie aducere aminte reauzim acele dulci cuvinte românești: "Cu mare bucurie sosesc astăzi în România, națiune mult dragă mie și pe care de multă vreme doream să o vizitez. Cu profundă emoție i-am sărutat pământul, recunoscător înainte de toate lui Dumnezeu cel atotputernic care, în prevăzătoarea sa bunăvoință, mi-a hărăzit să văd realizat acest gând".

Inspirația de a-l invita pe Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române, patriarhul Teoctist, de a-i sta alături în papamobilul pontifical, ce avea să-l introducă în inima țării și a Bucureștiului, a avut un impact care a fost în stare să-i impresioneze pe toți românii de orice convingere. Era un lucru nemaiîntâlnit în alte țări pe care le-a vizitat.

La finalul primului său discurs în limba română, Sfântul Părinte, vădit satisfăcut și emoționat, avea să-și exprime dorința și rugăciunea pentru care a ales să viziteze țara și poporul nostru, imediat după sfânta Înviere și chiar în luna mai, făcând un adevărat oracol, pronunțat ca un mare profet al istoriei și al zilelor noastre: "Românie, punte între Orient și Occident, punct de răscruce între Europa Centrală și cea Occidentală, Românie, pe care tradiția o numește cu frumosul titlu de "Grădina Maicii Domnului, vin la tine în numele lui Isus Cristos, Fiul lui Dumnezeu și al Preasfintei Fecioare Maria. În pragul unui nou mileniu întemeiază-ți viitorul mai departe pe stânca tare a evangheliei. Cu ajutorul lui Cristos vei fi protagonista unei noi perioade de entuziasm și curaj. Vei fi națiune prosperă, pământ roditor de bine, popor solidar și făcător de pace. Dumnezeu să te ocrotească și să te binecuvânteze mereu".

Un adevărat și profund gând de binecuvântare și un salut mai mult decât părintesc față de noi toți. Un program la care am fost chemați să ne angajăm cu toții - catolici, ortodocși, credincioși de alte convingeri religioase și oameni de bună voință.

Întâlnirile cu marile personalități ale vieții spirituale, culturale și civile din România, momentele de rugăciune avute împreună cu patriarhul Teoctist și membrii Sinodului BOR, cu reprezentanții celorlalte culte, dar mai ales celebrările principale din catedrala "Sfântul Iosif" împreună cu ierarhii și credincioșii greco-catolici, cu participarea venerabilului și vrednicului cardinal Alexandru Todea, țintuit în scaunul său, simbol al suferințelor Bisericii Greco-Catolice, precum și celebrarea sfintei și dumnezeieștii Liturghii din dimineața zilei de duminică, 9 mai, de către Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române cu toți membrii Sfântului Sinod, în prezența papei și a întregii ierarhii catolice din România, ca și celebrarea jertfei sfintei Liturghii de către Sfântul Părinte împreună cu toți episcopii Bisericii Catolice din România și a oaspeților din străinătate și în prezența patriarhului și a membrilor Sfântului Sinod, au marcat puternic conștiința credincioșilor din întreaga țară, atât a celor adunați în jurul altarului de jertfă din București cât și a celor uniți în spirit prin mijloacele de comunicare în masă cu toată mulțimea aflată în rugăciune.

Cântările de sărbătoare și strigătul mulțimii - "Unitate! Unitate!" - nu se pot șterge din memoria noastră, după cum nu s-au șters din memoria Sfântului Părinte până la moarte.

Ecoul acelor momente continuă și astăzi și toți se bucură aducându-și aminte de marele eveniment istoric din preajma marelui mileniu.

Într-adevăr, privind istoria Bisericii pe pământ românesc, putem repeta cu inima plină de recunoștință: "Mari sunt lucrările Domnului". Așa avea să spună și Sfântul Părinte în omilia de la celebrarea sfintei Liturghii din Parcul Izvor, adresându-se tuturor celor veniți să-l vadă și să se roage cu el.

Mari și minunate sunt lucrările Domnului săvârșite cu noi toți, în toată istoria noastră și, desigur, în acea lună mai a anului 1999, ca o încheiere a unui mileniu și pregătire pentru începerea celui de-al treilea.

Cu adevărat, prin prezența Sfântului Părinte Ioan Paul al II-lea în țara noastră, am fost binecuvântați și ne-am bucurat de mari și minunate lucruri din partea lui Dumnezeu.

La sfârșitul celor trei zile, Sfântul Părinte ne-a lăsat un dar, un testament, un program și un vis cu care el se întorcea la Roma, dar pe care a voit să ni-l încredințeze și nouă, mai ales tinerilor țării noastre: "Acesta este visul pe care îl port cu mine în timp ce las acest iubit pământ. Aș vrea să încredințez acest vis vouă, tuturor. În special să-l încredințez tinerilor. Da, vouă, dragi tineri din România. Aș fi vrut să vă întâlnesc personal. Din nefericire nu a fost posibil... În seara aceasta îmi însușesc cuvintele cu care Petru, în timp ce Rusaliile erau pe sfârșite, vestea celor care îl ascultau adeverirea promisiunii lui Dumnezeu: «Voi turna din Duhul meu peste tot trupul și fiii voștri și fiicele voastre vor profeți și cei mai tineri ai voștri vor avea vedenii și bătrânii voștri vor visa vise» (Fap 2,17). În aceste zile Spiritul încredințează vouă, tinerilor, visul lui Dumnezeu: ca toți să facă parte din familia sa, ca toți creștinii să fie una. Intrați cu acest vis în noul mileniu!"

Ce testament și vis minunat!

Întorcându-ne în timp și retrăind acest eveniment de la sfârșitul mileniului al II-lea ca și momentul emoționant de la încheierea vizitei sale, îl mai considerăm cu adevărat un testament părintesc și un motiv de bucurie, de speranță, dar și de noi inițiative?

Ce ecou mai au în sufletul nostru, acele cuvinte și acele evenimente istorice, ce forță mai are în viața noastră visul lui Dumnezeu, dorința și visul Sfântului Părinte Ioan Paul al II-lea pentru noi și poporul român: ca toți să fie una?! Ce ne mai aducem aminte de atunci?

Acesta este fericitul moment pe care îl celebrăm cu tot respectul și cu tot sufletul de moștenitori ai darurilor aduse de marele oaspete în perioada 7-9 mai 1999.

Binecuvântate zile și binecuvântată aducere aminte!

Petru Gherghel,
episcop de Iași



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat