Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 DOCUMENTE EPISCOPALE 

Scrisoarea pastorală de Paști 2009

Cristos, cel înviat din morți, nu mai moare; moartea nu mai are nici o putere asupra lui (Rom 6,9).

Minunea învierii lui Cristos și a convertirii apostolului neamurilor

Sfințiile voastre, dragi frați și surori în Cristos,

An de an celebrăm marea sărbătoare a Învierii Domnului, cel mai puternic argument al credinței și speranței noastre, fundamentul de nezdruncinat pe care este clădită toată trăirea noastră creștină.

Apostolul Paul, de la nașterea căruia se împlinesc 2000 de ani, își bazează toată schimbarea sa tocmai pe faptul că a făcut pe drumul Damascului, în mod direct și personal, o experiență particulară cu cel viu și strălucitor, cu Isus, pe care mai înainte îl persecuta în frații săi.

Din acest moment, Saul, cel plin de zel pentru iudaism, care se considera un evreu între evrei și în același timp cetățean roman pe linie paternă, care se fălea ca fiind fariseu din naștere (cf. Fil 3,5) și care a făcut studii la Ierusalim, urmând școala lui Gamaliel (cf. Fap 22,1-3) și devenind expert în interpretarea Scripturii, se convertește și se transformă în mod miraculos, devenind "un vas ales", care va purta numele lui Cristos înaintea popoarelor, a regilor și a fiilor lui Israel (cf. Fap 9,15).

Transformarea lui din persecutor în apărător și apostol se datorează tocmai întâlnirii cu Cristos cel viu, prezent în mijlocul poporului său suferind și bucurându-se cu ucenicii săi, căci Isus, înviind din morți, nu mai moare, ci rămâne pururi izvor de mântuire și de viață veșnică.

"Îi mulțumesc lui Cristos Isus, Domnul nostru, care m-a întărit pentru că m-a găsit vrednic de încredere rânduindu-mă în slujirea sa, deși mai întâi am fost un defăimător, un persecutor și un insultător, dar am găsit îndurare, căci, în necredința mea, o făceam din neștiință" (1Tim 1,12-13), avea să declare el mai târziu, bucurându-se că a fost învrednicit să rostească adevărul evangheliei și al învierii.

Este o adevărată minune, pe care Isus, Fiul lui Dumnezeu, o realizează după învierea sa din morți, tocmai la începuturile noii împărății, adăugând astfel la numărul apostolilor un adevărat apărător și martor al evangheliei, care va putea să stea alături de marele apostol Petru și de ceilalți apostoli, oferindu-se pe sine torță luminoasă și aleasă în drumul spre adevăr, spre Cristos.

Scrierile sale, concepute sub inspirația Duhului Sfânt și din confruntarea sa directă cu Cristos, și mesajul său au devenit pentru Biserică și pentru creștinism un monument teologic și o fundamentare puternică a credinței în Dumnezeu, pe care el a descoperit-o în învățătura Vechiului Testament și pe care a trăit-o prin întâlnirea cu Isus și cu evanghelia sa.

Învierea lui Cristos și viața cea nouă, ce se revarsă în cei care cred în el, reprezintă principalul adevăr pe care se bazează forța și tăria sa. Fără învierea lui Cristos, totul este zadarnic, totul se destramă și dispare.

Vorbind despre această realitate a învierii, apostolul Paul le spunea corintenilor: "Iar dacă se vestește că Cristos a înviat din morți, cum spun unii dintre voi că nu există înviere din morți? Iar dacă nu există înviere din morți, nici Cristos nu a înviat! Însă dacă Cristos nu a înviat, zadarnică este predica noastră și zadarnică este credința voastră" (1Cor 15,12-14).

Același adevăr ni-l repetă și nouă și ni-l spune cu acea convingere că n-ar fi posibil nici măcar el sau un înger din cer să spună altceva. Nici unul care ar îndrăzni să nege acest adevăr nu trebuie să fie crezut, căci evanghelia pe care el a predicat-o nu este după om, nici de la vreun om, ci a primit-o direct prin revelația lui Isus Cristos, afirmă în Scrisoarea către Galateni (cf. Gal 1,11-12).

La baza întregii sale activități misionare și a predicilor făcute în diverse ocazii și locuri, el susține și afirmă cu tărie că Isus nu numai a murit, ci a înviat, este viu și prezent în mijlocul oamenilor.

Fundamentul învățăturii sale nu mai este legea veche, pe care el odinioară o apăra și o propunea cu zel și tărie, ci credința în Cristos înviat. Prin această credință, el intră în misterul său, moare pentru lege și trăiește pentru Cristos, așa cum va repeta în programul său de apostol prin comunitățile unde ajungea. "De fapt, prin lege eu am murit pentru lege, ca să trăiesc pentru Dumnezeu. Am fost răstignit împreună cu Cristos; așadar, nu mai trăiesc eu, ci Cristos trăiește în mine, iar ceea ce trăiesc acum în trup, trăiesc prin credința în Fiul lui Dumnezeu, care m-a iubit și s-a dat pe sine pentru mine" (Gal 2,19-20).

Roadele învierii lui Cristos: o viață nouă

Lucrarea săvârșită de Cristos prin pătimirea, moartea și învierea sa nu l-a avut în vedere pe el, Fiul Omului, care nu avea nici vină, nici păcat, ci ea a avut drept obiectiv omul și mântuirea lui, adică scoaterea sa din păcat și din moarte, și viața sa cea nouă în Duh.

Jertfa pe care a oferit-o cel ce s-a făcut om asemenea oamenilor și s-a dăruit pentru ei a avut menirea să deschidă o nouă eră și să introducă în lume o nouă viață, viața harului și a sfințeniei.

Fiind părtaș la această nouă viață prin transformarea realizată pe drumul Damascului, apostolul neamurilor ne arată prin scrierile sale că și noi suntem invitați să beneficiem de darul învierii și al mântuirii, prin Botez, adică prin moartea noastră pentru păcat, unită cu moartea lui Cristos, mort și apoi înviat la o viață nouă, căci dacă printr-un om a intrat păcatul și moartea în lume, tot printr-un om, omul cel nou, a venit și viața și darul harului, revărsându-se cu prisosință asupra celor mulți (cf. Rom 5,12).

Bucuria noastră, după sfântul Paul, constă tocmai în aceea că dragostea lui Dumnezeu s-a revărsat în inimile noastre prin Duhul Sfânt, care ne-a fost dat, tocmai prin moartea lui Cristos, care s-a jertfit pentru noi (cf. Rom 5,5).

Și cum putem beneficia de această dragoste și mântuire?

Iată răspunsul apostolului neamurilor: prin Botez.

Noua viață în Cristos prin Botez

Ceea ce a dobândit Cristos, prin moartea și învierea sa, se revarsă asupra noastră prin Botez, căci prin credință și prin Botez noi am fost înmormântați cu el întru moarte, ca, după cum Cristos a înviat din morți prin gloria Tatălui, la fel și noi să umblăm într-o viață nouă. "Dar, dacă am murit împreună cu Cristos, ne asigură sfântul Paul, credem că vom și trăi împreună cu el, știind că Cristos cel înviat din morți nu mai moare, moartea nu mai are nici o putere asupra lui. Când a murit, el a murit pentru păcat o dată pentru totdeauna, dar acum este viu; el trăiește pentru Dumnezeu. Tot așa și voi, considerați că sunteți morți pentru păcat, dar vii pentru Dumnezeu în Cristos Isus" (Rom 6,8-11).

Ce lucru minunat! Cristos, murind pentru noi, distruge păcatul și ne aduce o viață nouă, beneficiind gratuit de milostivirea lui Dumnezeu. El, înviind din morți, învie ca noi să ieșim din mormântul păcatului și să ne bucurăm de o viață nouă.

Toți cei care primesc Botezul, primesc acest dar dumnezeiesc, viața cea nouă a harului, și fac astfel vie opera lui Cristos, săvârșită o dată pentru totdeauna și o dată pentru toți.

Nimeni, în afară de el, nu a putut și nici nu a reușit să facă acest lucru.

Lui să-i fie cinste și laudă în toți vecii vecilor!

Sfințiile voastre, dragi frați și surori în Cristos,

Retrăind misterul morții și învierii Domnului, făcându-ne părtași de bucuria mântuirii, realizată de Cristos în locul nostru și pentru noi, ne simțim cuprinși în dragostea sa și ne umplem de o nouă speranță și viață. Participăm la opera iubirii lui Dumnezeu față de lume prin Fiul său, tocmai noi care simțim îmbrățișarea de pe crucea sa - altarul iubirii divine -, căci și nouă, îngerul de lângă mormânt ne spune: Nu vă temeți! Cel care a fost așezat în mormânt nu mai este, a înviat și merge înaintea voastră în Galileea. Acolo îl veți putea vedea (cf. Mt 28, 5-7).

După două mii de ani, același Cristos apare în mijlocul nostru, indiferent unde suntem și ne spune: Pace vouă! Eu sunt, nu vă temeți!

Cu aceste bucurii și speranțe, vă propun cuvintele sfântului Paul din Scrisoarea către Filipeni, ca o chemare la sărbătoare și la curaj pe drumul crucii spre înviere:

"Să aveți în voi aceeași atitudine care este în Cristos Isus. El, fiind din fire Dumnezeu, nu a considerat un beneficiu propriu egalitatea sa cu Dumnezeu, ci s-a despuiat pe sine luând firea sclavului, devenind asemenea oamenilor, iar, după felul lui de a fi, a fost socotit ca un om. S-a umilit pe sine, făcându-se ascultător până la moarte, și încă moartea pe cruce. Pentru aceasta și Dumnezeu l-a înălțat și i-a dăruit numele care este mai presus de orice nume, pentru ca în numele lui Isus să se plece tot genunchiul: al celor din ceruri, al celor de pe pământ și al celor de dedesubt, și orice limbă să dea mărturie că Isus Cristos este Domn, spre gloria lui Dumnezeu Tatăl" (Fil 2,5-11).

El este Domn spre mărirea lui Dumnezeu și el este bucuria și drumul nostru spre Tatăl. El este viața noastră.

Dragi frați și surori,

Împreună cu episcopul nostru auxiliar, vă adresez îndemnul pe care apostolul Paul l-a făcut lui Timotei, preaiubitul său ucenic: Păzește tezaurul credinței (depositum fidei) care ți-a fost încredințat (cf. 1Tim 6,20).

Aceeași chemare sfântă o îndrept spre fiecare preot, persoană consacrată, profesor, ca și spre fiecare creștin.

Păziți tezaurul încredințat.

Păziți învățătura cea sfântă a credinței.

Păziți măreața înviere din morți a lui Isus Cristos și Domnul vieții va fi cu voi, toți.

Cristos a înviat, aleluia! Pace tuturor!

Petru Gherghel,
episcop de Iași



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat