Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 DOCUMENTE EPISCOPALE 

Iași,
Nr. 180/2009

Gânduri
la celebrarea Zilei Mondiale a Persoanelor Consacrate în Dieceza de Iași

Dragi frați și surori, dragi persoane consacrate,

Conștienți că viața consacrată este un dar din partea lui Dumnezeu făcut Bisericii și lumii, pentru Ziua Mondială a Persoanelor Consacrate, stabilită de Sfântul Părinte papa Ioan Paul al II lea pentru 2 februarie, comemorarea Prezentării la Templu a lui Isus Cristos, mă bucur să vă împărtășesc câteva gânduri speciale, odată cu salutul nostru și al tuturor confraților întru preoție.

Mai întâi vă exprim prețuirea noastră pentru alegerea făcută de a răspunde la chemarea Domnului, pentru o slujire mai mare și pentru o angajare totală în împărăția mirelui veșnic, Cristos.

A iubi și a sluji înseamnă a domni, înseamnă a te bucura să stai mereu alături de Cel care a venit nu ca să fie slujit, ci ca să slujească (cf. Mt 20,28), gata oricând a primi și a exercita iubirea.

A alege viața consacrată înseamnă a renunța la toate acele lucruri care îl țin pe om departe de adevăratele valori ale iubirii și dăruirii, caracteristici ale împărăției lui Dumnezeu, împărăție care începe în această lume și se desăvârșește în veșnicie.

În al doilea rând, cunoscând gândul Bisericii, gândul Conciliului Vatican II și al episcopilor Bisericii Universale, concretizat în carta magna a vieții consacrate - Vita consecrata, și beneficiind de atâtea gânduri și apeluri făcute de papii Paul al VI-lea, Ioan Paul al II-lea și Benedict al XVI-lea, și nutrind speranțele pe care toți le pun în slujirea voastră și în voi, cei care ați ales acest nobil mod de slujire, mă bucur să vă exprim crezul și încrederea noastră și a întregului popor creștin că veți reînnoi grija față de rolul pe care îl aveți ca persoane consacrate de a fi un semn vizibil al vieții veșnice, prezent în mijlocul acestei lumi cuprinsă de atâtea tentații și lovită de atâtea mizerii de orice fel, pe care le oferă noul secularism și materialism, ce au invadat istoria omenirii.

În al treilea rând. mă bucur, împreună cu voi toți, că sfânta Biserică prin Congregația pentru Institutele de Viață Consacrată și Societățile de Viață Apostolică, cu aceeași continuă prețuire pentru toți cei consacrați, v-a încredințat un nou document de mare importanță, Instrucțiunea Slujirea autorității și ascultarea, "Faciem tuam, Domine, requiram", aprobată de Sfântul Părinte papa Benedict al XVI-lea la 15 mai 2008, cu mandatul special de fi publicată și de a vă fi înmânată ca un nou semn de prețuire și încurajare în drumul vostru de iubire.

Dragi frați și surori,

Știu că deja ați luat act de acest nou document oferit spre reflecție și aplicare, și că pentru Ziua Mondială a Persoanelor Consacrate de anul acesta aveți în program o analiză și mai profundă asupra conținutului acestei instrucțiuni speciale. Mă bucur să constat o sfântă preocupare pentru darul primit.

Parcurgând cu interes și multă prețuire paginile acestui document, am putut constata că în el se găsește o învățătură ce continuă să vă ofere gândurile prezentate de însuși Isus, de apostoli și de cei care au primit mandatul să anunțe evanghelia sa până la marginile pământului. Acesta a fost și gândul și preocuparea tuturor celorlalte documente, mai ales cele elaborate de Conciliul Vatican II în "Perfectae caritatis", de papa Ioan Paul al II-lea în "Vita consecrata" și în nenumăratele sale mesaje preluate și continuate în mesajele și învățătura actualului papă Benedict al XVI-lea.

Trebuie să vă mărturisesc că tot ceea ce a exprimat în acest document card. Franc Rode se potrivește tuturor celor care au primit în Biserică o slujire, de la episcopi la preoți, la călugări și călugărițe, ca și la cei ce fac parte din poporul lui Dumnezeu prin consacrarea baptismală și prin primirea tainei confirmării.

Toți, așadar, sunt chemați să caute voința lui Dumnezeu; toți trebuie să aibă bucuria de a înțelege ce înseamnă a împlini o misiune de autoritate, toți trebuie să o îndeplinească în relație cu cei care ascultă și toți trebuie să transforme slujirea lor într-o misiune îndreptată spre cei care formează poporul lui Dumnezeu.

Dragi frați și surori,

Mă bucur să văd și să știu că destinatarii și beneficiarii de drept, spre care se îndreaptă gândul Sfântului Părinte și al Congregației pentru Institutele de Viață Consacrată și Societățile de Viață Apostolică, sunteți voi, dragi persoane consacrate. Cu alte cuvinte, sunteți beneficiarii unei speciale și duble iubiri din partea lui Cristos și a Bisericii sale. Mă gândesc că însușirea acestei instrucțiuni va realiza, pe drept, o largă și generoasă disponibilitate în a deveni asemenea celui pe care-l căutați, slujitori ai iubirii și ai dăruirii.

Cu el, iubind și slujind, veți domni, adică vă veți bucura de favorul de a sta în jurul tronului său spre care vă cheamă și lângă care vă așteaptă pe toți.

Temele expuse rând pe rând - de la Cel pe care-l căutați mereu la modul de ascultare a chemării și cuvintelor sale, de la porunca cea nouă de iubire, dar și de ascultare, la exercitarea misiunii de a îndeplini responsabilitatea autorității și a conducerii, de la arta de a iubi și a porunci la misiunea de a-i ajuta și pe alții să caute, să asculte și să iubească - toate acestea vă vor face să înțelegeți încă o dată că misiunea voastră este un mare har și dar, că beneficiați de o mare și nobilă alegere și, desigur, că vă revine o mare și sfântă îndatorire de a fi pentru lume un semn al călătoriei spre împărăția cea veșnică și o provocare continuă la mai sus, la mai bine.

Apelul la exemplul Mariei cea ascultătoare, iubitoare și slujitoare a lui Isus și a tuturor fraților săi și fii ai Bisericii Universale, este un imbold și o sfântă încurajare. Rugăciunea pe care o veți îndrepta spre ea vă va asigura de ajutorul și ocrotirea ei.

Dragi persoane consacrate,

Pentru ziua de 2 februarie și pentru întâlnirile zonale organizate de vicarul nostru episcopal, Mons. Alois Fechet și de membrii Comisiei pentru Viața Consacrată din dieceza noastră, la care ne-am bucura să ajungem și noi, vă doresc multe haruri și multe împliniri de la Isus, mirele vostru, care dorește necontenit să vă arate fața sa pe drumul ascultării și al slujirii.

Iași, 2 februarie 2009, Întâmpinarea Domnului,

Ziua Mondială a Persoanelor Consacrate

Petru Gherghel,
episcop de Iași



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat