Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 DOCUMENTE EPISCOPALE 

Scrisoare pastorală: În jurul păstorului dr. Anton Durcovici

"Bobul de grâu, căzând în pământ, dacă nu moare, rămâne singur; dar dacă moare aduce mult rod" (In 12,24).

Aceste cuvinte ale Domnului nostru Isus Cristos au avut drept scop să-i facă pe ucenici să înțeleagă că se apropie "ora glorificării", ora morții și a învierii sale. El este bobul de grâu, care, murind, aduce mult rod, și oricine vrea să-l urmeze parcurge aceeași cale a morții și învierii. El a ales o cale pe care oamenii și ucenicii nu o puteau înțelege și accepta, întrucât ea presupunea o lege contrară dorințelor firii, afectată de păcat și opusă planurilor omenești.

Creatorul a toate și stăpânul vieții alege căi diferite de cele ale oamenilor și surprinde prin modul său de a demonstra iubirea pe care o transmite făpturilor sale. El coboară din cer pe pământ pentru a transforma pământul împovărat de întuneric și păcat într-o scară de înălțare și de mântuire. El îl trimite pe Fiul său între oameni, ca, luând asupra sa firea omenească, s-o purifice și s-o poarte prin jertfa, moartea și învierea sa la glorie.

Isus moare pentru a învia, pentru a transforma moartea în poartă spre viață. Moartea lui Isus aduce rod bogat, aduce viață. Suntem cu adevărat surprinși de acest drum și-l considerăm un mare paradox, pentru mulți o înfrângere, pe când el, cu puterea și dumnezeirea sa, îl alege și-l folosește ca un drum de victorie și înălțare, un mijloc de glorificare.

Acesta este misterul vieții pe care Dumnezeu l-a transmis prin imaginile naturale ce ne înconjoară, prin moartea bobului de grâu care aduce rod, prin misterul morții mamelor pentru ca prin ele bucuria vieții să continue. În acest plan divin se înscriu cuvintele pline de mister ale lui Cristos: "Cine își iubește viața o va pierde; cine își urăște viața în lumea aceasta, o păstrează pentru viața veșnică" (In 12,25).

Apostolii și ucenicii, primind după Înviere lumina Duhului Sfânt, au înțeles și au mers pe această cale, alegând martiriul și moartea pentru a se bucura de aceeași victorie cu Isus în perspectiva fericirii veșnice.

Același Duh a continuat să fie prezent în toată istoria Bisericii și pe același drum al jertfei și morții s-au înrolat mii și mii de martori și mărturisitori ai credinței și iubirii creștine.

Aici se înscrie și păstorul diecezei noastre, dr. Anton Durcovici, care prin întreaga sa viață, dar mai ales după numirea sa ca episcop în anii grei ai persecuției și ai detenției a oferit jertfa iubirii sale, libertatea și chinurile morții, pentru a transmite celor păstoriți, credincioșilor din eparhia sa și din toată țara, curajul credinței și al vieții sufletești. Moartea lui, prin care și-a lăsat trupul să coboare în pământul țării de sus, a făcut să se înmulțească roadele spirituale în poporul său.

Ca un bob de grâu, păstorul nostru moare în pământul încercat al Sighetului ca să producă roade îmbelșugate în atâtea suflete.

Anul 2008 reprezintă pentru noi, cei care i-am urmat, pentru toți cei care l-au cunoscut și ascultat, un prilej de pioase aduceri aminte și ocazie de reflecție asupra roadelor jertfei și morții sale. În acest an, în ziua de 17 mai, se împlinesc 120 de ani de la nașterea sa în orășelul Bad Deutsch Altenburg din Austria și în aprilie s-au împlinit 60 de ani de la consacrarea ca episcop de Iași și instalarea sa ca păstor al acestei mult încercate și binecuvântate dieceze.

Cine l-a cunoscut îndeaproape, cine l-a avut ca spiritual, formator și profesor, cine s-a bucurat să-l fi însoțit în programul său spiritual, cine s-a învrednicit să primească din mâinile sale sfânta Euharistie, taina sfintei Confirmațiuni, cine îi citește scrierile filozofice și teologice, cine i-a putut întâlni poziția lui clară și curajoasă din anii grei de anchetă și cine i-a fost alături în închisoarea din Sighet, poate cu adevărat să dea mărturie că a întâlnit un alt Cristos, care a trecut prin lume, făcând bine, și care s-a jertfit ca și maestrul său pentru poporul încredințat grijii lui.

A murit pentru ca noi să avem viață, ca Isus, calea, adevărul și viața; a murit să continue să producă roade, iar evanghelia să se răspândească și mai mult. Roadele jertfei sale, alături de cele ale altor episcopi, preoți și credincioși, ce s-au oferit să ardă din iubire, să sufere și să moară pentru credință și popor, s-au văzut și se văd la tot pasul.

Curajul preoților, care s-au înscris să-l urmeze în misiunea de păstori de suflete, angajarea atâtor persoane în viața de apostolat, în seminarii și mănăstiri, păstrarea fidelității atâtor credincioși, în anii grei ai dictaturii, față de Dumnezeu, de Biserică și de iubirea de frați, sunt câteva dintre roadele morții martirilor noștri, sunt efectele pozitive ale sacrificiului și dăruirii totale a episcopilor catolici și greco-catolici și, desigur, ale marelui nostru păstor și episcop dr. Anton Durcovici.

Ne plecăm capul în fața celor ce au știut să-și ofere întreaga lor viață pentru vestirea evangheliei lui Cristos, care a ieșit biruitor din mormânt, asigurându-i pe toți de aceeași victorie.

Ne plecăm capul și genunchii în locul în care episcopul Anton Durcovici a știut să-și verse sângele și să intre în pământul țării noastre ca un bob de grâu ce moare pentru a aduce roade multe.

Luna mai, luna închinată Maicii Domnului, ne invită la un act de respect, de bucurie și de iubire în jurul eroilor, în jurul păstorului nostru, episcopul dr. Anton Durcovici.

E o datorie de onoare, de adevărată credință, să mergem până la locul fără cruce, în care a fost înmormântat marele nostru păstor, ca să-i arătăm recunoștință pentru jertfa iubirii și pentru moștenirea lăsată de a-l iubi pe Isus, de a o cinsti pe Maica Sfântă și de a vesti cu mai mult curaj evanghelia vieții și a speranței.

E un lucru sfânt, dragi frați întru preoție, dragi persoane consacrate, dragi tineri și tinere, dragi și iubiți credincioși, să stăm în jurul păstorului nostru în acest an și în aceste zile ale lunii mai, de pe 9 până pe 17, făcând o novenă de rugăciuni, de reflecții și alte celebrări, având ca punct central figura episcopului Anton Durcovici, martor și martir al credinței catolice, urmaș vrednic al preotului veșnic, Cristos, care a știut ca și învățătorul său să-și dea viața pentru oile sale, murind moarte de martir la 10 decembrie 1951.

De asemenea, vă invităm pe toți să urmăriți programul stabilit de noi pentru pelerinajul de la Sighet din 10 mai, ajunul Rusaliilor, să vă uniți cu noi la celebrările ce vor avea loc la Iași în zilele de 16 și 17 mai, când vom așeza în catedrală la sfârșitul sfintei Liturghii pontificale de la ora 11.00 (17 mai) o placă de marmură și un vas de pământ din cimitirul din Sighet în prezența noului nunțiu apostolic, arhiep. Francisco-Javier Lozano Sebastiàn, și a întregului cor al episcopilor din România.

Răsplătește-l, Doamne, cu viață și fericire veșnică pe marele nostru păstor, dr. Anton Durcovici, pentru jertfa și iubirea sa față de noi, poporul său, iar pe noi întărește-ne, Doamne, în credință și speranță pe drumul vieții și al învierii.

În veci amintire lui.

Iași, 1 mai 2008

Petru Gherghel, episcop de Iași



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat