Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 DOCUMENTE EPISCOPALE 

Pelerinaj la Sighet în amintirea ep. Anton Durcovici

Anul acesta, în ziua de 17 mai, se împlinesc 120 de ani de la nașterea regretatului episcop Anton Durcovici, martor și mărturisitor al credinței, mort în închisoarea din Sighetu Marmației la 10 decembrie 1951, dându-și viața ca martir pentru Biserică și poporul său.

Tot anul acesta se împlinesc 60 de ani de la consacrarea sa ca episcop de Iași, care a avut loc la 5 aprilie 1948 în catedrala "Sf. Iosif" din București.

Aceste evenimente ne determină să ne îndreptăm cu respect și cu multă emoție spre figura emblematică a păstorului nostru, care, în scurta sa slujire ca episcop, nu a pregetat să-și dea viața pentru oile sale și care a știut să ne lase un mișcător testament, cu vrednicia de a fi apărător al credinței, mărturisitor și martir al iubirii totale, fiind obligat să-și lase trupul său ca jertfă în pământul Sighetului, alături de atâția alți eroi ai Bisericii și neamului nostru.

El se odihnește în pământul țării de nord, fără cruce și fără vreun semn de adevărată și respectuoasă cinstire.

Memoria lui este vie în rândul ierarhilor Bisericii noastre, al preoților și credincioșilor din episcopia noastră și din celelalte dieceze, iar din pământul orașului maramureșean, din mormântul fără cruce la care l-au condamnat răufăcătorii, ne cheamă să-l vizităm și să-i stăm alături în așteptarea învierii glorioase și a recunoașterii dăruirii sale totale, în favoarea poporului credincios al României și al episcopiei noastre.

Anul acesta vom proceda la câteva momente comemorative care vor începe cu un pelerinaj la Sighet în ziua de sâmbătă, 10 mai, împreună cu ierarhii, preoții și credincioșii Bisericii Greco-Catolice și ai celor din Biserica Romano-Catolică; vom continua cu un moment de celebrare în catedrala romano-catolică din Iași în ziua de 17 mai și apoi cu alte inițiative de rugăciuni și celebrări locale, la București, Bad Deutsch-Altenburg în Austria și, desigur, în centrele noastre parohiale.

În ziua de 10 mai, vom lua într-o urnă specială țărână din pământul stropit și sfințit de sângele martirilor noștri și, desigur, și de cel al episcopului Anton Durcovici, și o vom aduce la Iași unde o vom așeza în ziua comemorării nașterii sale (17 mai) în catedrală, împreună cu o placă de marmură comemorativă, alături de cele ale celorlalți păstori, când vom înălța rugăciuni speciale pentru fericirea și recunoașterea sa ca sfânt martir al Bisericii noastre.

În vederea unei participări active la acest moment sacru stabilim ca la pelerinajul din 10 mai, a doua sâmbătă a lunii, ajunul Rusaliilor, să participe, alături de noi, episcopii, și diferiți preoți profesori, preoți parohi și vicari, seminariști, călugări și călugărițe, tineri și tinere din asociațiile și mișcările diecezane, precum și credincioși laici din diferite centre parohiale.

Pelerinajul va fi organizat pe decanate și va fi coordonat de pr. Iulian Kropp, responsabil cu Oficiul pentru Pelerinaje, împreună cu părinții decani din dieceza noastră și ceilalți superiori interesați.

Odată cu această scrisoare circulară veți primi indicații precise despre posibilitatea înscrierii și participării la acest pelerinaj de suflet.

Dorim ca la acest moment să participăm cu multă evlavie, cu spirit profund creștin și cu mare iubire și respect față de înaintașii noștri în credință și față de păstorul nostru, mărturisitor și martir, Anton Durcovici.

Cu bucuria și binecuvântarea noastră arhierească,

Iași, 20 martie 2008

Petru Gherghel,
episcop de Iași



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat