Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 DOCUMENTE EPISCOPALE 

Scrisoare circulară: Întoarcerea pelerinului iubirii, fratele Ieremia Valahul

Prot. Nr. 417

Întoarcerea pelerinului iubirii, fratele Ieremia Valahul

Preacucernici părinți, dragi frați capucini,
dragi frați și surori, iubiți credincioși,

Providența a făcut ca un fiu al poporului nostru credincios din Valahia Minor să caute drumul sfințeniei și să ajungă pe pământul Italiei, unde să se sfințească intrând în mănăstirea părinților capucini din Napoli. Viața lui simplă a fost oferită în totalitate preamăririi lui Dumnezeu, cinstirii Preacuratei Fecioare Maria și slujirii fraților în suferință.

Memoria lui, deși a rămas pentru un timp uitată de lume, a fost miraculos redescoperită prin grija și munca unor slujitori ai Bisericii Catolice din România și Italia și, desigur, prin grija fraților capucini din Napoli și Roma, așa încât la 30 octombrie 1983 a ajuns să fie declarat fericit: primul fericit din Moldova.

În aceea zi memorabilă, ziua declarării proclamării sale de fericit de către Sfântul Părinte Ioan Paul al II-lea, exprimam în fața cardinalului de Napoli Ursi, a generalului fraților capucini dorința fierbinte, în numele tuturor credincioșilor care și-au îndreptat privirea spre Roma, să vină cât mai curând timpul ca fratele și confratele nostru să se întoarcă acasă și cu trupul său, pentru a fi un imbold la curaj și sfințenie pentru toți compatrioții săi din întreaga Românie și, desigur, și din ținutul actual al Moldovei. Acest lucru l-am exprimat și în cuvântul meu de la Radio Vatican în limba română în aceeași zi de 30 octombrie 1983.

Această speranță a început să se contureze și să crească o dată cu venirea capucinilor ca să lucreze și să poarte în România și în Moldova spiritualitatea părinților franciscani capucini, alături de cea întreținută și cultivată de părinții franciscani conventuali.

În anul 1992, la 24 septembrie, la invitația noastră specială, părintele Leonardo Izzo, ministru provincial al Provinciei Capucinilor din Napoli, cu binecuvântarea ministrului general de la Roma, a răspuns afirmativ propunerii și cererii noastre și a decis să trimită în Dieceza de Iași un prim grup de frați capucini format din pr. Ubaldo, pr. Vittorio și pr. Mario, grup ce s-a stabilit, la recomandarea noastră la Onești, locul prin care se crede și se știe că a trecut tânărul Ioan Costist spre Italia.

În perioada rămânerii fraților capucini la Onești, ei au creat cadrul unei opere de spiritualitate franciscană capucină, au ridicat un seminar și un convent în imediata vecinătate a sanctuarului, dorit și gândit de noi împreună cu frații capucini, pentru a putea să-l primească mai târziu pe fericitul Ieremia, care urma să se întoarcă acasă și să rămână în mijlocul poporului de unde a plecat în anul 1574, reunind astfel prin iubirea sa Orientul cu Occidentul, Italia cu România.

"Fericitul Ieremia, venind din România în Italia, a unit prin trăirea sa istorică Orientul cu Occidentul, trasând o punte simbolică între popoare și între Bisericile creștine" spunea Sfântul Părinte Ioan Paul al II-lea la ritul sacru al declarării sale de fericit (O.R., 31 octombrie 1983, p. 2). Acum se întoarce acasă cu trupul său, cu aureola sa de sfințenie și cu mesajul său pentru a-i invita pe toți la unire.

Momentul întoarcerii este, așadar, un dor al fericitului Ieremia, dar și al nostru, al tuturor ce trăim în România, în Dieceza de Iași, și vrem să fie marcat de o suită de evenimente comemorative, celebrări și inițiative spirituale. Un frate cu aureola sfințeniei se întoarce acasă la ai săi arătându-le că nu i-a uitat. Chiar dacă au trecut atâția ani și a fost departe cu trupul, el a rămas mereu unit în spirit și rugăciune. Îi mulțumim confratelui nostru și le mulțumim fraților capucini pentru că l-au primit în mănăstire, l-au ajutat să se sfințească și mai ales pentru că au acceptat și au decis că să-l redea fraților lui din România.

Pentru pregătirea transferării moaștelor fericitului Ieremia din Napoli la Onești, în urma discuțiilor cu părintele custode al fraților capucini din România, din Dieceza de Iași,

dispunem și hotărâm
următoarele:

1. Se constituie Comisia Diecezană de Pregătire a Programului formată din pr. Alois Fechet, vicar și delegat episcopal, pr. Ubaldo Oliviero, președinte coordonator, custodele familiei fericitului Ieremia în Moldova, pr. Eugen Giurgică, secretar al comisiei, pr. Iosif Păuleț, decan de Trotuș, și pr. Iulian Kropp, responsabil diecezan pentru pelerinaje, ca vicepreședinți, precum și toți parohii parohiilor cu biserici dedicate fericitului Ieremia, ca membri consultanți.

2. Decanii diferitelor centre decanale împreună cu preoții parohi nominalizați în colaborare cu frații capucini, ajutați de părinții franciscani conventuali din dieceză și de alte institute călugărești interesate vor organiza, în luna aprilie, întâlniri ori simpozioane zonale având ca temă viața și mesajul fericitului Ieremia în lumina spiritualității sfântului Francisc din Assisi : în Onești, Bacău, Roman, Iași, Suceava și alte parohii, institute teologice, seminarii și centre legate de spiritualitatea fericitului Ieremia etc.

3. Publicațiile diecezane din aprilie vor introduce pagini speciale cu evenimentul celebrat. Frații capucini vor pregăti imagini cu rugăciunea de obținere a declarării de sfânt, confirmată și întărită de noi cu "imprimatur" și vor pregăti alte publicații adaptate momentului.

4. După ziua de 8 martie, ziua celebrării morții fratelui Ieremia, când încep pregătirile de aducere a moaștelor fericitului, în duminica a V-a din Postul Mare - 9 martie, stabilim ca în toate parohiile și centrele pastorale, ca și în institutele călugărești, unde se celebrează Liturghia cu popor, să se facă o colectă specială, destinată sanctuarului diecezan din Onești închinat fericitului Ieremia, ca un simbol al solidarității noastre în credință și iubire. Sumele de bani vor fi virate în contul Episcopiei de Iași RO 89 RNCB 0175 0335 9236 0001, deschis la Banca Comercială Română Iași, cu mențiunea pentru sanctuarul "Fericitul Ieremia".

5. Radio Iași va transmite celebrarea din sanctuarul din Onești din ziua de 31 mai, între orele 11.00 și 12.30. Alte posturi de radio și televiziuni locale vor putea prelua și transmite momente de la acest moment istoric.

6. În toate parohiile, în cele trei zile premergătoare zilei de joi, 8 mai, se va celebra un triduum de rugăciuni, iar în ziua de 31 mai, Vizita Sfintei Fecioare Maria, celebrarea așezării moaștelor fericitului Ieremia în sanctuarul din Onești, se vor face rugăciuni speciale prin mijlocirea Maicii Preacurate pentru obținerea declarării fericitului Ieremia Valahul de sfânt al Bisericii noastre și dobândire de favoruri cerești.

7. Programul întoarcerii și pelerinajului fericitului Ieremia spre sanctuarul din Onești va cuprinde marile centre ale diecezei: Bacău, Iași, Roman, Suceava, Onești (și alte orașe și zone ale țării), și va fi coordonat de către comisia diecezană, stabilită de noi, astfel încât să fie un moment de cunoaștere, prețuire, venerare și cinstire a fratelui nostru, care se întoarce acasă pe un drum lung, în mijlocul poporului de unde a plecat după programul atașat la prezenta circulară.

Îndreptăm apelul nostru călduros către toți preoții, persoanele consacrate, către toate instituțiile bisericești și centrele de spiritualitate, către toți creștinii catolici și către ceilalți frați creștini și oameni de bunăvoință, să acorde acestui moment importanța și respectul cuvenit spre edificarea în credință, iubire și speranță, cu care să ne împlinim chemarea noastră în fața lui Dumnezeu, a oamenilor și a țării.

Iași, 21 februarie 2008

Petru Gherghel
episcop de Iași

* * *

Drumul de întoarcere a fericitului Ieremia - Program



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat