Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 DOCUMENTE EPISCOPALE 

Scrisoare circulară

Celebrarea a 150 de ani de la aparițiile Maicii Domnului la Lourdes

Haideți, copii, la Maria,
E mama lui Isus, e mama noastră.

Sfințiile voastre,
Dragi persoane consacrate,
Iubiți fii și fiice,

Biserica întreagă se bucură să celebreze anul acesta 150 de ani de la aparițiile Maicii Domnului la Lourdes (1858).

Cu multă credință și cu mare bucurie ne asociem și noi, credincioșii din Moldova, la acest ceas de sărbătoare și vrem să-i aducem Mamei noastre cerești cinstea și prețuirea cuvenită.

În scrisoarea noastră circulară din 1 aprilie 2006, cu privire la cultul Maicii Domnului de la Lourdes, făceam cunoscut un program special, distribuit pe parcursul a trei ani, la care îi invitam pe toți fiii Bisericii noastre să se îndrepte cu mai multă deschidere spre Maica Sfântă și s-o întâmpinăm cu bucurie la jubileul ce se va desfășura în anul 2008, la Lourdes, Franța, dar și la sanctuarele noastre din România, din Dieceza de Iași.

După celebrările anuale desfășurate în fiecare comunitate parohială sau în fiecare instituție bisericească și casă religioasă, după momentele de celebrare desfășurate la Iași, Cacica și Butea, sau în alte centre cu biserici dedicate Maicii Preasfinte, după pelerinajele făcute în Țara Sfântă, la Lourdes și Fatima și cele prescrise de noi la Cacica, am ajuns la momentul de vârf al celebrărilor legate de aparițiile de la Lourdes.

Gândul nostru se îndreaptă firește spre grota din Massabielle atât în zilele aparițiilor, cât și pe tot parcursul anului 2008, când vom încerca să trăim în comuniune cu toți creștinii care vor ajunge în pelerinaj la acest loc sfânt, adăugând de acasă imnul nostru de cinstire față de mama cerească, mama tuturor creștinilor.

Vom avea în același timp o grijă deosebită ca la noi acasă, în grădina Maicii Domnului, România, în Dieceza de Iași, care este așezată sub ocrotirea ei, în comunitățile noastre, la locurile de pelerinaj, în bisericile și capelele noastre, dar mai ales la sanctuarul din Cacica să exprimăm atașamentul filial față de Maica Sfântă.

Insistăm de aceea și recomandăm preoților și credincioșilor să se bucure de privilegiile oferite de Biserică pentru perioada dintre 2 și 11 februarie, timp în care toți să poată obține indulgența plenară aplicabilă și pentru sufletele din purgator, după normele precizate în documentul alăturat din partea Congregației pentru Disciplina Sacramentelor din 21 noiembrie 2007.

Îndreptăm, așadar, spre toți cei care sunt angajați în pastorație un îndemn călduros să stea la dispoziția credincioșilor, mai ales în aceste zile speciale, și-i încurajăm pe bătrâni și bolnavi să se încredințeze ocrotirii Maicii Domnului, pentru a beneficia de ocrotirea ei și de darul indulgenței plenare, așa cum recomandă documentul menționat.

Întrucât preacurata Fecioară Maria este cinstită și venerată ca patroana catedralei și a întregii dieceze, în centrul episcopiei și în instituțiile componente ne vom bucura să o cinstim cu mare bucurie și cu mult suflet, mobilizându-i pe credincioși la o trăire plină de însuflețire spirituală, iar celebrările liturgice vor căpăta un caracter special de sărbătoare.

Pentru sanctuarul din Cacica, singura bazilica minor din dieceză, prescriem și cerem rectorului sanctuarului să stabilească un program adecvat pentru fiecare zi din perioada 2-11 februarie, iar pentru zilele de 9, 10 și 11 februarie să fie organizate misiuni ori exerciții spirituale deschise locuitorilor din Cacica, din Bucovina și chiar credincioșilor din dieceză care vor binevoi să participe la ele. La aceste momente vom participa și noi, episcopii, pentru binecuvântarea obișnuită și pentru cinstirea Maicii noastre Preacurate, ocrotitoarea și patroana diecezei.

În restul anului, la Cacica se vor continua pelerinajele în fiecare sâmbătă, dedicate cinstirii Maicii Sfinte, după practica deja cunoscută și binecuvântată de noi începând cu luna mai până la începutul lunii octombrie a.c. când se va celebra hramul secundar și Ziua Diecezană a Persoanelor Consacrate (5 octombrie).

Ziua marii celebrări de la 15 august va constitui pentru întreaga dieceză un moment special. Programul va fi anunțat din timp, așa cum este tradiția noastră locală.

Și în alte momente ale acestui an jubiliar îi invităm pe toți părinții parohi, care păstoresc comunitățile închinate Maicii Domnului, să creeze cadru pentru celebrări speciale în jurul statuii sau imaginii Maicii Domnului de Lourdes, după specificul fiecărui loc în parte, favorizând astfel cultul și cinstirea ei cât mai cu folos pentru suflete.

Oficiul pentru Pelerinaje va organiza, în afară de programul deja stabilit cu participarea parohiilor la sanctuarul din Cacica, și un pelerinaj diecezan special la Lourdes în perioada 19 august - 4 septembrie a.c.

Adăugăm la această scrisoare Rugăciunea specială, cu imprimatur pentru varianta în limba română, închinată Maicii Domnului de Lourdes pentru a fi recitată în particular sau în comun, cu speranța ca prin recitarea ei, împreună cu celelalte rugăciuni prescrise, să fie garantată obținerea indulgenței plenare după prescrierile și normele generale liturgice.

Cântarea invocată la început, celelalte imnuri și cântări tradiționale, catehezele, reflecțiile și meditațiile legate de sărbătorile dedicate sfintei Fecioare și legate de misterul Mariei în istoria mântuirii și a Bisericii să ne însoțească mereu în acest an marian, să ne înalțe sufletele spre ceruri ca împreună cu ea să ajungem mai ușor la Isus.

Haideți, creștini, la Maria!

Iași, 18 ianuarie 2008

Petru Gherghel,
episcop de Iași



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat