Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 DOCUMENTE EPISCOPALE 

Scrisoare pastorală

Anul pastoral 2007-2008

Cuvintele tale, Doamne, sunt duh și viață.
Tu ai cuvintele vieții veșnice
(In 6,68).

Sfințiile voastre,
Dragi persoane consacrate,
Dragi frați și surori în Cristos,

Se cuvine să-l preamărim pe Dumnezeu pentru toate darurile sale, dar mai ales pentru darul cuvântului său încredințat nouă, fiilor săi.

Au trecut doi ani din programul pastoral dorit de noi și ne apropiem de cel de-al treilea. În fața noastră s-a prezentat într-o lumină nouă cuvântul lui Dumnezeu - "Cuvântul făcut trup" (In 1,14) în primul an pastoral, și "Cuvântul, făclie pentru pașii noștri" (Ps 119,105) în cel de-al doilea an.

Am avut bucuria de a ne apropia împreună de cel mai mare dar făcut omenirii, Cuvântul cel veșnic, întrupat între noi oamenii și transformat în lumină pentru viața noastră. Însuși Isus, adresându-se ucenicilor într-un moment mai greu pentru a înțelege cuvintele sale despre pâinea care s-a coborât din cer, le spunea: "Cuvintele pe care vi le-am spus sunt duh și viață" (In 6,3).

De multe ori, avem și noi greutate să le înțelegem, să ni le însușim și ne lăsăm cuprinși de moleșeală sau de plictiseală când le întâlnim. Poate spunem și noi: "Greu este cuvântul acesta" (In 6,60). De aceea, e bine să mai zăbovim încă un an.

Îndemnul sfântului Petru, cel care se arătase de atâtea ori curajos în a da răspuns la întrebările lui Isus, ne provoacă și pe noi pentru a ne deschide și mai mult și a accepta învățăturile pe care Cuvântul cel veșnic, Isus, ni le transmite: "Doamne, la cine să mergem? Tu ai cuvintele vieții veșnice, iar noi am crezut și am cunoscut că tu ești sfântul lui Dumnezeu" (In 6,68).

Inspirați de forța acestor cuvinte ale lui Isus și ale sfântului Petru și consecvenți cu dorințele tuturor consilierilor, preoților și credincioșilor noștri, dăm curs unui nou an închinat Scripturii - Cuvântului întrupat, care trebuie să fie pentru toți lumină, duh și viață în drumul de credință, mai ales lumină și viață în familii, unde a binevoit Dumnezeu să așeze leagănul vieții, să statornicească sanctuarul iubirii și să desăvârșească chipul bisericii domestice, pe altarul căreia să se aducă necontenit rugăciuni și jertfe.

Sfânta Scriptură și familia

Aceasta va fi tema celui de-al treilea an dedicat cuvântului Domnului - Sfintei Scripturi, far luminos pentru iubire și viață, temelie pentru făurirea noului popor al lui Dumnezeu.

În vederea unei aprofundări a mesajului veșnic al cuvântului lui Dumnezeu adresat Bisericii ca marea familie a lui Dumnezeu, dar mai ales adresat familiei celulare, ce a primit de la Creator o așa de mare alegere și demnitate de a sluji iubirea și viața și de a o transmite generațiilor viitoare, adresăm către toți preoții angajați în pastorație, către toate structurile bisericești, către toate institutele teologice, seminariile, facultățile, școlile, casele călugărești, precum și tuturor credincioșilor noștri invitația de a cerceta mai profund cuvântul Domnului și de a descoperi în el fundamentul familiei și al trăirii creștine.

Nu trebuie să uităm că "toată Scriptura este inspirată de Dumnezeu și este de folos pentru a învăța, a convinge, a îndrepta, a educa în dreptate, pentru ca omul lui Dumnezeu să fie desăvârșit, pe deplin pregătit pentru orice lucrare bună", ne învață apostolul Paul în Scrisoarea a doua către Timotei (3,16). Cu alte cuvinte, Sfânta Scriptură este folositoare pentru toate; pentru acest timp și pentru întreaga noastră trăire și viață, pentru descoperirea voinței lui Dumnezeu. În același context, apostolul neamurilor are un îndemn provocator și absolut necesar, când îi vorbește ucenicului său iubit Timotei să nu înceteze de a vesti evanghelia, cuvântul, la timp potrivit și nepotrivit, cu toată răbdarea și bucuria, căci va veni timpul când ascultătorii săi nu vor mai primi învățătură sănătoasă, ci se vor înconjura de o mulțime de învățători, care să le delecteze auzul, îndepărtându-se de adevăr și îndreptându-se spre basme (cf. 2Tim 4,1-6).

Nu este oare mai actual ca niciodată acest îndemn pentru timpurile noastre, când atâtea învățături greșite își fac locul prin toate mijloacele de comunicare, de la tribune înalte ori de la parlamente și falși propovăduitori ai unor idei noi și basme, ce atrag atâtea suflete și produc atâta rău?

Familia este astăzi prezentată distorsionat, într-o altă lumină, străină de planul cel dintâi. E suficient să asculți știrile, să iei act de noile variante de conviețuire între tineri, de noile păreri despre egalitatea dintre persoane și drepturile lor la formare de cupluri cât mai deocheate, de propaganda deșănțată făcută mijloacelor anticoncepționale de mai toate cabinetele medicale, ori în multe dintre școli, care au uitat de rolul de formatoare de conștiințe și promotoare a sănătății sociale, ca să te întrebi unde am ajuns, ce s-a întâmplat cu morala creștină și chiar umană, și să constați că drumul pe care merge societatea este distrugător.

E absolut necesar să descoperim ce ne spune Dumnezeu în Scripturi, ce ne arată Isus, care a venit pe pământ într-o familie, care a ridicat instituția cea mai veche a societății umane la rang de taină, și ce ne învață apostolul Paul despre misterul căsătoriei, mister ce trebuie să fie mereu imaginea vie a iubirii dintre Cristos și Biserica sa, dintre Dumnezeu și făptura pe care a creat-o.

Se explică astfel, de ce sfântul Paul îi spune ucenicului său Timotei, în fața atâtor basme, provocări și învățături false: "Tu însuți fii măsurat în toate, îndură suferințele, fă-ți munca de evanghelist, împlinește-ți slujirea" (2Tim 4,5).

Cunoscând gândul lui Dumnezeu, învățătura lui Cristos, chemarea sfântului apostol și doctrina Bisericii, îndrept către fiecare preot, către fiecare slujitor al altarelor și către fiecare persoană consacrată schița programului pastoral și detaliile muncii de evanghelizare și catehizare pentru noul an liturgic 2007-2008:

Program pastoral catehetic

Anul liturgic 2007-2008: Sfânta Scriptură și familia

Ținând cont de dorința și datoria noastră de a continua aprofundarea mesajului biblic în vederea unei fundamentări a pastorației familiei, considerată drept celulă a societății, leagăn al vieții și sanctuar al iubirii, vom primi anul acesta din partea diferitelor oficii un material adecvat programului nostru pastoral, cu teme și subiecte extrase din Biblie și din magisteriul Bisericii.

Acest material va fi folosit și aplicat de către preoții care lucrează în pastorație, în parohii și filiale, de către responsabilii cu formarea spirituală și trăirea pastorală în institutele teologice, în școli și în casele călugărești, pe tot parcursul anului liturgic, după recomandările primite anterior și la momentele cele mai propice pentru a fi împărtășite celor interesați:
- timpul Adventului;
- timpul Postului Mare;
- timpul de peste an;
- începutul Anului Sfântului Apostol Paul (iunie 2008 - iunie 2009).

a. Din partea Oficiului pentru Cateheză vor fi elaborate 12 cateheze despre misterul familiei în Scriptură și în viața de zi cu zi, care vor fi propuse astfel: două în Advent, patru în Postul Mare și restul, șase, în timpul de peste an până în luna iunie 2008 (elaborate de pr. Felician Tiba).

b. Din partea Oficiului pentru Pastorația Sacramentelor vor fi propuse 17 forme de lectio divina despre modele de familie din Sfânta Scriptură (elaborate de pr. Cristinel Fodor).

c. Pentru tineri va fi elaborat un set de 12 cateheze din partea Oficiului pentru Pastorația Tinerilor, Copiilor și Asociațiilor (responsabil pr. Felix Roca).

d. Pentru copii va fi prezentat un set de cateheze pentru toate duminicile, care pornesc de la evanghelia fiecărei duminici, în formă cât mai simplă, cu diferite exemple și cu posibilitatea unui dialog între preot (catehet) și copii (elaborate de Surorile "Maria Bambina", sr. Silvia Brandiu).

e. Din luna iunie, când începe Anul Sfântului Paul, vor fi prezentate restul de 10 cateheze inspirate din Faptele Apostolilor pregătite de Oficiul pentru Cateheză (responsabil pr. Felician Tiba) și un material special cu 12 teme din sfântul apostol Paul elaborate de Oficiul pentru Pastorația Biblică (responsabil pr. Iosif Antile).

Toate aceste cateheze, reflecții, lectiones divinae, sunt materiale comune puse la dispoziția responsabililor pastorali și vor fi publicate pe situl episcopiei, precum și într-un volum special de cateheze prezentat de Editura "Presa Bună".

Preoții, părinții spirituali, persoanele consacrate și operatorii pastorali (cateheții) sunt invitați să le studieze și să le aprofundeze, folosindu-le ca pe un material punctual, orientativ și de mare utilitate în munca de evanghelizare.

Vom avea pe parcursul anului liturgic și diferite alte momente de importanță pastorală, pe care le vom semnala și preciza din timp, pentru a fi trăite cu deosebit interes și folos sufletesc, cum ar fi cele legate de cultul Maicii Domnului, fericitul Ieremia și de aniversările privitoare la viața PS Anton Durcovici din luna mai 2008.

Trăim speranța că toate inițiativele catehetice, liturgice și comemorative vor face ca iubirea față de Dumnezeu, de Biserică și de poporul creștin să crească, iar munca de evanghelizare va aduce o mai mare iubire față de Sfânta Scriptură și tainele sfinte, mai ales față de familie și căsătorie. Astfel, vom trăi întregul an liturgic împreună cu întreaga Biserică, cu Sfântul Părinte și cu tot poporul creștin, într-o vie comuniune de credință și iubire și cu o mare încredere că Dumnezeu e cu noi și ne însoțește, iar Maica Sfântă, maica Bisericii și regina familiei, ne ocrotește.

Invitația mea la curaj și muncă rodnică o exprim împreună cu Catehismul Bisericii Catolice: "În cuvântul lui Dumnezeu se află atâta putere și tărie încât el constituie pentru Biserică sprijin și forță, iar pentru fiii Bisericii tăria credinței, hrană a sufletului, izvor curat și nesecat al vieții spirituale" (CBC 131).

Iași, 1 decembrie 2007

Petru Gherghel, episcop de Iași



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat