Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 DOCUMENTE EPISCOPALE 

Scrisoare pastorală: Chemarea Sibiului

Să mergem să luăm lumină!

Orașul Sibiu din inima României - declarat în acest an capitala culturală a Europei - așteaptă cu justificată bucurie și îndestulată speranță desfășurarea Celei de-a III-a Adunări Ecumenice care va avea loc între 4 și 9 septembrie cu un număr record de participanți din toate Bisericile și comunitățile ecleziale europene: 2.500 de delegați oficiali.

După prima întâlnire ecumenică de la Basel (Elveția), din anul 1989, desfășurată într-un ambient protestant, după cea de-a doua adunare desfășurată la Graz în Austria în anul 1997 cu o populație majoritar catolică, anul acesta marea adunare ecumenică va avea loc în inima României - la Sibiu, într-o țară cu o populație majoritar ortodoxă.

Sunt trei momente europene pe care Bisericile și comunitățile ecleziale le consideră pași importanți pe drumul dialogului și al apropierii în marea dorință a tuturor de a reface unitatea Bisericii după voința și rugăciunea lui Cristos "Ca toți să fie una" (In 17,20).

În ultimul secol al celui de-al doilea mileniu s-au căutat și s-au inițiat diferite acțiuni ecumenice trecându-se de la dialogul rugăciunii la cel al carității, iar mai recent la dialogul teologic, inițiative binecuvântate de adevărată trezire în conștiințele credincioșilor a dorinței după unitate susținute de simpli creștini și concretizate la nivelul marilor lideri ai diferitelor Biserici și comunități ecleziale.

Ne bucurăm să știm că între cei care au susținut și netezit drumul ecumenic s-a înscris cu litere de aur Papa cel Bun, fericitul Ioan al XXIII-lea, care, inspirat de Duhul Sfânt, a convocat Conciliul Vatican II, supranumit și conciliul ecumenic al zilelor noastre.

Preluat de papa Paul al VI-lea, gândul ecumenismului a fost trecut în practică prin îmbrățișarea specială realizată cu patriarhul ecumenic Atenagora I al Constantinopolului mai întâi la Ierusalim și apoi prin ridicarea "anatemelor" care au împovărat aproape o mie de ani viața și relațiile dintre cele două Biserici surori.

Cel care a netezit și mai mult drumul apropierii și al ecumenismului a fost Sfântul Părinte papa Ioan Paul al II-lea care și-a făcut un adevărat crez pentru căutarea și realizarea unirii.

Scrisoarea enciclică Ut unum sint și nenumăratele mesaje, apeluri și vizite sunt dovada unui mare deschizător și netezitor de drumuri pe calea apropierii între creștini și între toți oamenii de pe pământ.

Vizita memorabilă a Sfântului Părinte papa Ioan Paul al II-lea cunoscut și sub numele Karol cel Mare în România, întâlnirea cu regretatul patriarh al Bisericii Ortodoxe, Teoctist, liderul curajului ecumenic, și cu membrii Sinodului Bisericii Ortodoxe Române, dialogul care a continuat la cel mai mare nivel, dar și trăirea frățească la nivelul poporului credincios au adus în țara noastră un suflu nou, o deschidere specială cu un climat fericit spre unitate.

Întâlnirea europeană ecumenică de la Sibiu reprezintă unul dintre roadele noilor deschideri ecumenice dintre Biserica Ortodoxă și Biserica Catolică pentru continuarea și căutarea drumului refacerii unității la care se asociază toate celelalte comunități ecleziale din țară și străinătate.

Tema propusă pentru Cea de-a III-a Adunare Ecumenică de la Sibiu are un profund sens biblic și reprezintă un adevărat imbold și o forță pentru toți cei care vor participa cât și pentru cei ce vor beneficia de roadele acestui moment de har. "Lumina lui Cristos luminează tuturor. Speranță pentru reînnoire și unitate în Europa".

Vom avea, așadar, bucuria să ne îndreptăm toți spre Cristos, lumină ce luminează pe toți (cf. Lc 2,32) și să ne lăsăm iluminați și întăriți de razele ei.

Isus Cristos și evanghelia sa vor răspândi peste întreaga Biserică o nouă strălucire, iar întreaga Europă se va bucura de roadele acestei lumini care dă curaj, speranță și bucurie cerească.

Sibiul va răspândi în aceste zile, nu numai între granițele acestei cetăți, ci peste întreaga țară și peste întreaga lume o adevărată lumină, un adevărat imbold spre a construi o lume mai bună, o familie mai unită și o speranță mai mare de fericire cerească atât de necesară omului de azi.

Îndrept spre toți preoții Bisericii noastre locale, spre toate persoanele consacrate, spre tinerii comunităților noastre, precum și spre toți credincioșii diecezei noastre o chemare: priviți în aceste zile cu mai multă credință spre Sibiu. Să ne îndreptăm deci spre Sibiu ca să luăm în suflet cât mai multă lumină.

Petru Gherghel,
episcop de Iași



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat