Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 DOCUMENTE EPISCOPALE 

Scrisoare către persoanele consacrate: Iubirea cere iubire

Gratis ați primit, gratis să dați.(Mt 19,8)

Dragi frați și surori,

Dumnezeu, care este iubire (1In 4,8) și care atât de mult a iubit lumea, încât ni l-a dat pe Fiul său unul-născut, ca oricine crede în el să nu moară, ci să aibă viața veșnică (cf. In 3,16), ne-a împărtășit o mulțime de daruri cerești.

Printre aceste daruri trebuie să descoperim cu multă bucurie darul sfânt al preoției care continuă în lume lucrarea minunată săvârșită de Cristos și actualizează opera sa de mântuire prin celebrarea celor șapte taine dumnezeiești prin care el este prezent cu noi până la sfârșitul veacurilor și prin proclamarea evangheliei sale la toate popoarele (cf. Mt 28,29).

Nimeni nu poate număra darurile pe care Dumnezeu le-a îndreptat și le îndreaptă spre oameni. Printre acestea strălucește un dar special pe care l-a făcut unor suflete privilegiate, darul vieții consacrate.

Mă bucur să vă semnalez în acest context cele spuse de Sfântul Părinte papa Ioan Paul al II-lea despre acest mare dar: "Viața consacrată, profund înrădăcinată în exemplul și învățătura lui Cristos Domnul este un dar al lui Dumnezeu Tatăl făcut Bisericii sale prin Duhul Sfânt. Profesiunea sfaturilor evanghelice are menirea de a face ca trăsăturile caracteristice ale lui Isus - curat, sărac și ascultător, să devină vizibile în mijlocul lumii în mod exemplar și permanent, iar privirea credincioșilor este chemată să se îndrepte spre misterul împărăției lui Dumnezeu, care acționează deja în istorie, și care așteaptă să-și dobândească deplina dimensiune în ceruri" (VC 1).

Darul vieții consacrate, un dar sublim

Analizând ce vrea să spună acest cuvânt donum - dar constatăm un lucru ce ne impresionează. Este vorba de ceva oferit gratuit, fără plată, adică spus mai direct și pe înțelesul nostru - un cadou.

Dumnezeu face cadouri libere, gratuite, semne ale predilecției sale față de oameni, față de făpturile sale.

Aici intră locul persoanelor consacrate, aici ne găsim noi, preoții, și aici vă regăsiți voi, dragi persoane consacrate, dragi frați și surori.

Sunteți persoane privilegiate, alese să vă bucurați de o iubire specială și aveți prin aceasta un loc special în inima lui Dumnezeu și în inima Bisericii.

Când părinții sinodali s-au întrunit la Roma la chemarea Sfântului Părinte Ioan Paul al II-lea în 1994, în luna octombrie, ei au subliniat rolul deosebit al vieții consacrate în viața Bisericii, în istorie și în mijlocul poporului creștin și au susținut că "viața consacrată a fost și rămâne un dar prețios și necesar pentru prezentul și viitorul poporului lui Dumnezeu, deoarece ea aparține intim vieții, sfințeniei și misiunii ei; viața consacrată este așezată în însăși inima Bisericii ca element decisiv pentru misiunea ei".

Biserica, așadar, a primit de la Dumnezeu un dar special prin toate formele de viață consacrată și prin toate persoanele ce aleg această formă de viață. Persoanele consacrate sunt ca un ferment pentru poporul lui Dumnezeu și ca un stimul pentru a înțelege natura intimă a vocației creștine (cf. AG 18).

Zi aniversară

Anul acesta se împlinesc 10 ani de la prima zi specială dedicată vieții consacrate.

În fiecare an, din voința expresă a Sfântului Părinte Ioan Paul al II-lea, persoanele consacrate au ziua lor la 2 februarie - sărbătoarea Întâmpinării Domnului. Este un moment fericit de a relua motivația pe care a avut-o Sfântul Părinte atunci când a stabilit această zi specială.

Motivele au fost și am vrea să rămână mereu cele trei:

a) mai întâi pentru a mulțumi Părintelui ceresc și pentru a-l preamări pe Dumnezeu pentru acest mare dar, care îmbogățește viața Bisericii și îmbucură comunitatea creștină cu atâtea carisme și cu atâtea suflete dăruite cauzei împărăției lui Dumnezeu;

b) în al doilea rând această zi are scopul de a promova cunoașterea și prețuirea vieții consacrate din partea întregului popor al lui Dumnezeu;

c) în al treilea rând această fericită zi le privește direct pe toate persoanele consacrate, care sunt invitate să celebreze împreună și în mod solemn, lucrările minunate pe care Dumnezeu le-a realizat în ele, ca să descopere astfel razele frumuseți divine revărsate în ele pentru binele și folosul întregii Biserici.

Dragi persoane consacrate, dragi frați și surori,

Acesta este motivul pentru care mă bucur să vă adresez această scrisoare pentru a trăi împreună marea lucrare a lui Dumnezeu săvârșită în voi și prin voi în mijlocul poporului lui Dumnezeu. Cunoscând marele dar pe care Dumnezeu vi l-a făcut și l-a făcut Bisericii, să-l lăudăm pe el care-și iubește Biserica, care vă iubește pe voi și să facem cunoscut oamenilor că el îi iubește pe toți și îi cheamă la o bucurie adevărată căutând și năzuind spre sfințenie și așteptând împlinirea făgăduințelor sale în împărăția cea veșnică.

Vă fac cunoscut și cu această scrisoare că lumea are nevoie de mărturia voastră, că aveți o chemare sfântă și nobilă și că ceea ce ați primit în dar trebuie să oferiți și celorlalți cu aceeași generozitate.

Iubirea manifestată pentru voi este o iubire gratuită; un dar pe care l-ați primit fără meritul vostru propriu, este un cadou generos primit de la Dumnezeul iubirii veșnice. "Prin aceasta s-a arătat dragostea lui Dumnezeu față de noi. Dragostea aceasta este: nu noi l-am iubit pe Dumnezeu, ci el ne-a iubit pe noi și l-a trimis pe Fiul său ca jertfă de ispășire pentru păcatele noastre" (1In 4,9).

Dacă această dragoste care se îndreaptă spre toți oamenii este dar ceresc gratuit, atunci dragostea arătată față de voi este pe drept semn al unei generozități totale și a unei gratuități divine. Dumnezeu v-a ales ca să răspândească prin voi dragostea sa în lume.

În primul său mesaj pentru ziua vieții consacrate Sfântul Părinte Ioan Paul al II-lea, spunea:

"Este cu adevărat o mare urgență ca viața consacrată să se dovedească mereu plină de bucurie și spirit sfânt, să se avânte cu curaj pe toate căile vieții de misiune și să se prezinte în forță cu o mărturie vie și actuală, deoarece omul contemporan ascultă cu plăcere mai mult pe martori decât pe maeștri, ori dacă-i ascultă pe maeștri o face pentru că sunt martori" (EN 41).

Aceasta e marea chemare pe care o aveți ca persoane consacrate și aceasta trebuie să fie bucuria fiecăruia și fiecăreia pe drumul vocației proprii.

Ziua de 2 februarie, zi simbolică pentru toți

Când s-a pus problema să existe o zi destinată vieții consacrate, Sfântul Părinte a hotărât ca ea să fie sărbătoarea Prezentării Domnului la Templu.

În această zi, Maria și Iosif, după ce s-au învrednicit să-l primească pe Isus ca pe un dar ceresc în casa lor, s-au hotărât să-l ducă, după prescrierile legii, la templu "pentru a-l oferi Domnului" (cf. Lc 2,22). Acum are loc schimbul de daruri: Dumnezeu le oferă un Fiu, iar ei îl prezintă în dar Tatălui.

Prezentarea lui Isus la templu constituie o imagine a oferirii totale pe care fiecare persoană consacrată o face atunci când se angajează la profesiunea sfaturilor evanghelice. Fiecare persoană consacrată a primit un dar, un favor din partea lui Dumnezeu, și ea la rândul său se prezintă înaintea Domnului ca un dar de sine lui Dumnezeu, Bisericii și poporului. În această lucrare și în acest schimb de daruri se interpune Maria. Ea, care îl primește în dar pe Isus și care se grăbește să-l ofere Tatălui, devine imaginea, figura Bisericii, care continuă să ofere fiii și fiicele sale Părintelui ceresc, asociindu-i astfel la marea și unica oferire de sine lui Cristos, cauza și modelul oricărei consacrări în Biserică (cf. Mesajul Sfântului Părinte Ioan Paul al II-lea, 6 ianuarie 1997).

Un adevărat mister, un adevărat schimb de daruri

Dragi persoane consacrate,

Mă bucur să vă prezint în numele meu, al Preasfințitului Aurel și a vicarului nostru episcopal pentru viața consacrată, pr. Alois Fechet, un gând de prețuire, de recunoștință și mulțumire pentru marele dar al vocației, pe care l-ați primit și îl aveți, ca semn de predilecție din partea întregii Sfinte Treimi.

Darul pe care l-ați primit e gratuit, e un semn al iubirii infinite din partea Părintelui ceresc prin Isus Cristos în Duhul Sfânt.

În fața unui astfel de dar aveți o singură, mare și sfântă datorie: să vă oferiți, să faceți lui Dumnezeu darul vostru, dar gratuit și dar îmbrăcat în iubire, să iubiți dăruind, dăruindu-vă pe voi și toată viața voastră.

Lumea de astăzi are nevoie de martori ai acestei dăruiri.

Lumea așteaptă de la voi exemple vii de iubire.

Oamenii au nevoie de lumini pe drumul vieții spre adevărata fericire și spre viața fără de sfârșit.

El nu așteaptă altceva de la voi decât ceea ce a făcut Maria, când a spus cu bucurie și iubire: "Fie mie după cuvântul tău" și așa să cântați din toată inima același cântec: Magnificat.

Tuturor har și binecuvântare pentru ziua voastră.

Iași, 15 ianuarie 2007

Petru Gherghel,
episcop de Iași



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat